3 neked való meditáció, ha nem tudsz nyugodtan ülni

2022. június 06.
A „csak befelé figyelés” nem mindenkinek megy könnyen.

Ha meghalljuk a meditáció szót, általában azt látjuk magunk előtt, hogy valaki ül csukott szemmel, törökülésben, combjára tett kezekkel, és mélyeket lélegzik. Ennek a meditációtípusnak számos előnye van, de nem mindenkinek megy magától értetődően. Ha olyan ember vagy, aki nehezen ül meg egy helyben semmire nem gondolva, miközben csak a lélegzetvételére koncentrál, akkor már maga a meditálás ötlete is inkább szorongáskeltő lehet neked, mint megnyugtató.
Sokan panaszolják, hogy amikor először próbáltak meditálni, nem tudtak nyugton maradni és befelé koncentrálni néhány másodpercnél tovább anélkül, hogy erős késztetést éreztek volna arra, hogy megmozdítsák a karjukat, megvakarjanak valamit, vagy csak folyamatosan változtassanak a testtartásukon. A legtöbb meditációs fajta nehézkes nekik.

meditáció

Ám nem csupán ez a típusú meditáció létezik! Meditálni mindenki tud, csak nem pont ugyanúgy. „Hiszen a semmit tevés állapota nehéz mindannyiunknak, akik a hajszolt hétköznapokhoz vagyunk szokva – magyarázza Karen Stone jógatanár. – Az elménket úgy programoztuk be, hogy sok változatos és összetett feladatot végezzen el. Próbálunk minél több dolgot belesűríteni minden napba, órába, pillanatba.”
A meditáció azonban többről szól, mint tökéletesen mozdulatlanul, keresztbe tett lábakkal ülni. Mozgásalapú gyakorlatokkal is feloldódhatunk, így a tevékenység nem tűnik ijesztőnek. Íme, három különböző típusú meditáció, amit mozgékonyabbak kipróbálhatnak.

Mozgásos meditáció

Ha nagyon vágysz valamilyen mozgásra meditáció közben, ne állj ellen! A tudatos mozgást a gyakorlat részévé teheted. „Ha egész napodat A pontból B pontba rohanással töltöd, az feszültséget kelt a testben – mondja Libby Stevenson nőijóga-oktató és meditációs tanár. – Nem ülhetünk nyugodtan a meditációban, mert a testünk úgy érzi, hogy fel kell oldani ezt a visszatartott feszültséget, és ezen segíthet a mozgás.”
A mozgásmeditációnak számos formája van: lassú tánc, átmenet a jógapózok között, vagy éppen freestyling az alapján, amit a tested éppen kíván.
Egy egyszerű gyakorlat: kezdd a jógából ismert macska-tehén pózban, majd válts át gyermekpózba, és ismételgesd egymás után. Az ilyen mozgások ritmikus természete is lehet meditatív, mondja Stevenson.

Sétáló meditáció

Hallottál már valakit arról beszélni, hogy a séta megnyugtatja az elméjét? Nos, ez azért van, mert ez is egyfajta meditációs gyakorlat.
A mozgásos meditációhoz hasonlóan a séta egy ismétlődő, ritmikus tevékenység, ami aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, segít feloldani a szorongást és ellazulni.
Egyszerű: a következő sétakor igyekezz lelassítani, tégy tudatos lépéseket, vedd észre a látnivalókat és a hangokat, és mindezt hozd összhangba a mozgásoddal!
Ha ez kezdőként kissé homályosan hangzik, használhatsz vezetett gyalogos meditációt is, erről találsz videót a neten.

Kántáló meditáció

Naponta több mint hatezer gondolatunk van, amelyek 80 százaléka negatív és ismétlődő – mondja Jasmin Harsono, reiki gyakorló, szonikus művész. „A meditáció során elkezdünk ezekre a gondolatokra koncentrálni, mivel nincs semmi, ami elterelné a figyelmünket – magyarázza. –
Ebben segíthet az éneklés vagy a mantra. Ahelyett, hogy elvonnánk a figyelmünket a gondolatokról, inkább egy olyan mantra ismétlésére összpontosítunk, ami épp rezonál azokkal. – A mantra egy mély bölcsességben gyökerező szent szó, amely vibrációs gyógyítást közvetít, de saját magunk is létrehozhatunk egyet.” Ez bármi lehet egy pozitív szótól a megerősítésig, amire épp szükségünk van.

Melyik meditációs forma a megfelelő számodra?
A meditációban az a legjobb, hogy nincs jó vagy rossz módja. Egyesek az éber mozgásban találják meg az egyensúlyt, míg mások akkor tudnak a legjobban koncentrálni, ha mozdulatlanul ülnek. A gyakorlat minden formája érvényes, és csak te döntheted el, mi a legjobb neked. Tégy egy próbát!

Forrás: Apartmenttherapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!