Mindig fázol? Akár 7 egészségügyi probléma is állhat a hátterében!

2022. szeptember 23.
A szakértők szerint komoly okai is lehetnek annak, ha valakinek mindig plusz rétegeket kell magára öltenie ahhoz, hogy ne fagyoskodjon.

Raynaud-kór

Ez egy gyakori állapot, ami a legtöbb esetben nem okoz súlyos problémákat, de lassítja a vérkeringést. Egyes érintettek ujjbegyei sápadtabbak lehetnek, míg másoknak elkékülhet a bőre. Ha mi is hasonló problémáktól szenvedünk, akkor segíthet az otthonunk befűtése és a meleg ruhák (különösen a zokni és a kesztyű) viselése. A szakértők szerint vérkeringést javító rendszeres mozgásra és légzőgyakorlatokra is szükség lehet az állapot javításához.

hideg-egeszsegugyi-problema

Pajzsmirigy-túlműködés

Folyamatos hidegrázást okozhat a pajzsmirigy túlműködése is, ami megakadályozza, hogy a pajzsmirigy elegendő mennyiségű hormont termeljen, amelyek segítenek fenntartani az energiaszintet, valamint a belső hőmérsékletet. Ezt az állapotot általában szintetikus hormonokkal kezelik.

Hormonális problémák

A menstruációs ciklusban részt vevő hormonok befolyásolhatják a nők testhőmérsékletét. Az ovuláció előtt a testhőmérséklet átlagosan 35,9, néhány nappal később pedig 36,7 fok körül mozog. Az ösztrogén hajlamos csökkenteni, a progeszteron pedig növelni a testhőmérsékletet.

Érelmeszesedés

Akár érelmeszesedés is okozhat folyamatos hidegérzetet, hiszen beszűkülnek a végtagokat vérrel ellátó artériák.

Cukorbetegség

A cukorbetegség legfontosabb jelei közé tartozik a gyakori mosdóhasználat, a túlzott szomjúság és a fáradtság, amikhez gyakran hidegérzet is társul.

Vérszegénység

Vashiány esetén a szervezet nem tud elegendő egészséges vörösvérsejtet előállítani, amitől kihűlhetnek a végtagjaink – de a probléma legnyilvánvalóbb jelei a légszomj, a fáradtság, a sápadt bőr, a gyengeség és a szívdobogás. A vasat hússal, leveles zöldségekkel és hüvelyesekkel pótolhatjuk.

Szív- vagy keringési zavarok

A folyamatosan hideg láb egy figyelmen kívül hagyott, de súlyos állapot, az úgynevezett perifériás artériás betegség (PAD) jele lehet, ami akkor fordul elő, amikor az artériákban felhalmozódó zsíros lerakódások korlátozzák a véráramlást. Ez hidegséget, zsibbadást vagy bizsergést okoz a végtagokban, amit könnyen összetéveszthetünk az öregedés jeleivel.

Forrás: The Sun, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!