Azt hiszed, egészségesen eszel? Ezért tévedsz!

2022. június 24.
Minden valószínűség szerint túl sok szaturált zsírt és sót fogyasztunk, ellenben túl kevés zöldet. Még akkor is, ha azt hisszük, a mi étrendünk aztán nagyon egészséges.

Egy friss kutatás szerint az étkezési szokásaink valószínűleg sokkal kevésbé egészségesek, mint azt gondoljuk. Az emberek általában mellé lőnek az étrendjük megítélésével kapcsolatban, különösen ha az a kérdés, mennyire egészségesen esznek, derült ki az Amerikai Tápanyagtudományi Társaság éves felméréséből. A Közép-Arkansasi Egyetem tudósaival együtt végezték el közel tízezer amerikai felnőtt adatainak elemzését, akiktől azt kérték, mondják el, mit esznek és értékeljék az étrendjüket a rossztól a kiválóig terjedő skálán. 

A tudósok ezután a-tól f-ig sorolták be a résztvevők étkezési szokásait az alapján, hogy a hatályos irányelveknek mennyire felel meg: pozitívumnak számított a zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona és fehérje fogyasztása, negatívumnak a feldolgozott élelmiszerek, finomított szénhidrát és cukor, valamint a szaturált zsír tekinthető. 

egeszseges-etel-tevedes

Kiderült, hogy a résztvevők 85 százaléka nem értékelte pontosan a saját étrendjét, majdnem mindenki úgy gondolta, egészségesebben étkezik, mint amennyire valójában eszik. „A felnőttek többsége azt hiszi, jobb minőségű ételeket fogyaszt, mint amit ténylegesen, gyakran egészen mély szakadék tátong a valóság és a tudat között” – mutatott rá Dr. Jessica Thomson, a tanulmány vezető szerzője, epidemiológus kutató. 

Az emberek 71 százaléka vélte úgy, hogy az étrendjük, jó, nagyon jó vagy egyenesen kiváló. A valóságban a résztvevők 70 százalékának étrendje kapta a legrosszabb, f-es értékelést a kutatóktól, pedig csak 6 százalék vallotta úgy, hogy tudja, hogy nagyon egészségtelen az étrendje.

Becsapjuk magunkat?

Ha azt gondoljuk, egészségtelen az étrendünk, valószínűleg igazunk van. Ezt bizonyítják a tények is. Az ember azonban hajlamos becsapni magát. A különbség a képzeletben egészséges étrend és a valóban elfogyasztott ételek között jellemzően a teljes értékű gabonafélék, leveles zöldek, hüvelyesek, halak és növényi fehérje hiánya, a túl sok só és szaturált zsír fogyasztása a kutatók jelentése szerint.

Hogy mondjunk valami olyat is, amit az emberek többsége helyesen gondol az egészséges étrendről: a fehérjék fontossága. A legtöbb kutatásban résztvevő fehérjéből valóban elegendőt is fogyasztott az adatok alapján. 

„Hogy miért van ekkora eltérés aközött, ahogy az emberek értékelik a saját étrendjüket és ahogy valójában étkeznek, talán az információk hiánya vagy az a gondolkozás, amikor tudjuk, mi lenne a helyes, vágyunk is rá, de ez megmarad vágyálomnak, nem lesz belőle valódi tett – magyarázta a kutatás vezetője. – Míg jobban megértjük ennek a folyamatnak a lélektanát, nehéz kézzelfogható tanácsot adni, hogyan, milyen képességekkel lehetséges valóban egészségesen étkezni, nem csak elméletben, hanem a valóságban is.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!