Megfázástól a vércukoszintig: a ginzeng 5 jótékony hatása

2022. január 31.
A ginzeng szinte az egész testünknek jót tesz, az agytól a vércukroszinten át az immunrendszerig. Ezek az egészségre gyakorolt pozitív hatások főként abból erednek, hogy csökkenti a gyulladásokat a szervezetünkben és kiegyensúlyozza a kortizol, a stresszhormon szintjét.

Több ezer éve használják számos problémára a fáradtságtól az erekciós problémákig gyógynövényként a ginzenget. Jó, ha tudjuk, hogy két típusa is létezik – az ázsiai és az amerikai –, ám mindkettő ugyanúgy tartalmazza az úgynevezett ginzenozidokat, azokat a növényi hatóanyagokat, melyeknek ez a gyökérnövény egészségügyi hatásait köszönheti. Mutatjuk, mi az az öt jótékony hatás, melyet a tudomány is bizonyított. 

ginzeng-5-jotekony-hatas-egeszseg

Hatékonyan harcol a vírusok ellen

A ginzeng támogatja az immunrendszer működését, ami így erősebben tud harcolni a náthát és influenzát okozó vírusok ellen. „A ginzenggyökér-kivonatról már bebizonyosodott, hogy erős antivirális hatása van” – mondta dr. Keri Gans dietetikus, tápanyagszakértő. Egy 2020-as kutatásban azt figyelték meg, hogy napi két ginzengkivonatot tartalmazó kapszula mintegy 50 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy megfertőződjünk a különböző náthát okozó vírusokkal. Ha pedig már megbetegedtünk, a ginzeng akkor is átlagosan a felére, 13-ról 6 napra csökkentette a gyógyulás időtartamát.

Energikusabbá tesz

Hatékonyan tölt fel és tesz energikussá a ginzeng, a gyógynövény segítségével leküzdhetjük a fáradtságérzést. Ez annak köszönhető, hogy a ginzenozidok, a ginzengben található hatóanyagok egyensúlyban tartják a központi idegrendszert, így a kilengések nem merítik le az akkumulátorainkat. A szervezetünkben található gyulladások szintén okozhatják az erősebb fáradtságérzést, ez ellen szintén hatékonyan bevethető a ginzeng. A stresszhormon, a kortizol szintjének egyensúlyban tartásával szintén megelőzhető a kimerültségérzés. 

Javítja az agyműködést

„Kimutatták, hogy a ginzeng védő hatással van az idegrendszerre. Ez segíthet megelőzni a szellemi hanyatlással járó degeneratív agyi problémák, például az Alzheimer-kór kialakulását” – magyarázta dr. Abbie Gellman regisztrált dietetikus. 

Egy 2015-ben végzett vizsgálatban középkorú embereknek adtak minden nap 200 milligramm ginzengkivonatot, majd megvizsgálták a rövid távú memóriájuk működését. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a ginzenget kapták, jelentősen jobban teljesítettek a teszteken mint azok, akik a placebót. „A ginzeng és a szellemi képességek kapcsolata ígéretes, ám nem száz százalékig bizonyított jelenleg” – tette hozzá Gans. 

Erekciós problémák ellen

„Egy jelenleg is zajló kutatás azt vizsgálja, a ginzeng vajon valóban hatásos-e, és ha igen, milyen mértékben az erekciós zavarok kezelésére – meséli Gans. – A hatása abban állhat, hogy erősíti a szexuális vágyat és ellazítja a pénisz simaizmait, így erekciót váltva ki.”

Egy 2018-as átfogó vizsgálatban 24 korábbi tanulmány eredményeit összegezték. Eszerint a ginzeng tápálékkiegészítők valóban működőképesek az erekciós problémák kezelésére. A ginzeng bogyó, a növény másik része, melyet használnak a természetgyógyászatban, szintén hatásosnak bizonyult. Ezt egy 2013-as kutatás derítette ki, melyben 8 hét ginzengbogyókivonat szedése után javult a szexuális működőképessége a korábban erekciós zavarokban szenvedőknek azokhoz képest, mint akik placebót szedtek.

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet

„Arra is több bizonyíték utal, hogy ginzenozidok segítenek normalizálni a vércukroszintet – mondta Gans. – A ginzeng javítja a glükóz feldolgozását a szervezetben, így hozzájárul a vércukorszint megfelelő kontrolljához. Ez hatásos lehet a kettes típusú diabéteszben szenvedőknél.”

Emellett a ginzeng csökkenti a gyulladást, ami azért fontos, mert a szervezet gyulladásos folyamatai növelhetik a diabétesz kialakulásának esélyét, illetve ronthatják a tüneteket. „Mielőtt bármilyen ginzengkészítmény szedésébe kezdenénk, mindenképp célszerű átbeszélnünk a lehetőségeket és a szükségességét a háziorvosunkkal” – figyelmeztetett a dietetikus.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!