Ételek, amelyek csak akkor egészségesek, ha ritkán fogyasztod őket

2022. augusztus 12.
Bár a következő listánkon kizárólag olyan dolgokat találhatsz, amelyek pozitív hatással vannak a szervezeted működésére, mégsem szabad túl gyakran felvenned őket az étrendedbe, különben éppen egészségkárosító eredményt érhetsz el velük.

A mondás úgy tartja, a kevesebb néha több, és – bármilyen furcsán is hangzik – ez az egyébként egészséges tápanyagokra is igaz lehet. Egyes ételek ugyanis kizárólag addig lehetnek jó hatással a szervezetünk működésére, ameddig mértékkel fogyasztjuk őket – nagyobb mennyiségben viszont akár még károssá is válhatnak. Összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, amelyeket nem érdemes kiiktatnod az étrendedből, de nem árt heti egy alkalomra szűkítened a felbukkanásukat a menüdben.

Egészséges ételek

Ómega-3 és halolajok

A főleg halakban fellelhető ómega-3 zsírsavak egyszerűen nélkülözhetetlenek, ha egészségesek szeretnénk maradni. Felveszik a harcot a gyulladások ellen a szervezetünkben, fontos szerepet játszanak az agyunk fejlődésében és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – hogy csak néhányat említsünk az előnyeik közül. Éppen ezért nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek az ómega-3 tartalmú étrend-kiegészítő kapszulák. Ennek ellenére óva intenénk téged attól, hogy átlépd az ajánlott napi 1-6 gramm bevitelt, mert a mennyiség duplája akár már vérhígító hatással járhat – ami óriási kockázatot jelenthet azok számára, akik vérzésre hajlamosak vagy vérhígító gyógyszereket szednek. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagy mennyiségű halmájolaj fogyasztása túlzott A-vitamin-bevitelt eredményezhet, ami A-vitamin-toxicitást okozhat. Az utóbbi pedig különösen káros a kismamákra és a gyermekekre nézve.

Fahéj

A fahéj egy ízletes, széles körben használt fűszer, amit nem csak a kávénkhoz érdemes hozzáadni, hiszen magas az antioxidáns-tartalma, küzd a gyulladásokkal és csökkenti a vércukorszintet. Sőt, a szakemberek a fahéj fogyasztását még a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták már. Viszont nagy mennyiségben fellelhető benne a kumarin nevű vegyület is, amiből maximum napi 0,1 mg az elfogadható bevitel testtömeg-kilogrammonként – ha ezt túllépjük, szélsőséges esetekben akár májtoxicitás veszélye is felmerülhet.

Szerecsendió

A szerecsendió az egyik legegyedibb ízű fűszer a konyhánkban, amit tojáslikőr-, sütemény- és pudingreceptekhez is használunk. Ám míg kisebb adagokban feldobhatja az ételeket, addig átlagon felüli mennyiségben miriszticinmérgezést válthat ki, mely görcsrohamokkal, szívritmuszavarral, hányingerrel, szédüléssel, fájdalommal és hallucinációkkal járhat – ezért 10 grammnál többet ne használj belőle.

Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek – vagyis a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, illetve a káposzta – a legegészségesebb ételek táborát erősítik, ugyanis a szívbetegségek kialakulásának esélyét is csökkenthetik. Mindazonáltal egyáltalán nem javasoljuk, hogy túlzásba vidd az ezekből összeállított turmixokat vagy zöldségleveket, mert a bennük található tiocianátok nevű vegyületek megzavarhatják a szervezet jódfelvételi képességét, tehát pajzsmirigy-alulműködéssel (hypothyreosis) fenyegethetnek minket. A pajzsmirigy megnagyobbodása, a súlygyarapodás, a székrekedés, a száraz bőr és a csökkent energiaszint az utóbbi problémára utalhat, ebben az esetben mindenképpen konzultálnod kell az orvosoddal.

Forrás: Healthline Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?