Már napokkal a stroke előtt lehetnek figyelmeztető jelek

2020. október 22.
Akár egy héttel a stroke bekövetkezte előtt jelentkezhetnek figyelmeztető jelek. Ha ezeket sikerül észre venni, orvosi beavatkozással megelőzhető lehet a súlyos agykárosodás egy friss kutatás eredményei szerint.

Nyolcvan százaléka a stroke-os eseteknek úgynevezett isémiás stroke. Ez olyankor következik be, ha egy vérrög elzárja a vér áramlásának útját az agyban, vagy a kisebb és nagyobb erek túl közel kerülnek egymáshoz, ezáltal akadályozva a véráramlást. Gyakran úgyneveztt TIA (transient ischemic attack), azaz ministroke vagy figyelmeztető stroke előzi meg a súlyos betegséget. A TIA a stroke tüneteivel jár, ám nem tart tovább öt percnél, és nem okoz károsodást az agyban.

sztrok-tunet-fejfajas-tia

Az Oxford Egyetem kutatói több mint kétezer, isémiás stroke-on átesett beteget vizsgáltak meg kutatásukban. A megkérdezettek közül 549 ember úgy nyilatkozott, hogy tapasztalt TIA-rohamot a stroke-ot megelőző hét napban. 17 százalékuk a stroke napján, 9 százalékuk az azt megelőző napon, 43 százalékuk pedig a stroke előtti egy hétben. 

„Régóta tudtuk, hogy TIA-roham előzheti meg magát a stroke-ot – mondta fr. Peter M. Rothwell neurológusprofesszor, a kutatás vezetője. – Amit eddig nem tudtunk, hogy mennyire fontos a hatékony megelőző kezelés a TIA után. Ez a tanulmány bebizonyította, hogy a TIA megjelenése időben kritikus fontosságú, és akár órákkal a TIA-roham után alkalmazni kell a leghatásosabb kezelési módokat, hogy megakadályozzuk a stroke kialakulását.”

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash