Először gyűlöljük, pár hónap múlva már nem is látjuk olyan rossznak a rólunk készült képeket

2022. október 06.
Veled is előfordul, hogy elborzadva nézed frissen készült szelfidet, majd amikor alig pár hét múlva újra belebotlasz a fotóba, már egész jónak látod? Elmondjuk, mi áll a jelenség mögött!

A tükörbe nézve megállapítod, hogy ma különösen jól áll a hajad, ragyog a bőröd vagy éppen szuperül áll az új blúzod – szóval gyorsan csinálsz egy szelfit. A képen azonban – legalábbis szerinted – borzalmasan nézel ki: a hajad béna, a pórusaid óriásiak, az új blúzod iszonyatos. Azonnali törlés. Ha azonban mégsem törlöd a képet, és néhány hét múlva a galériádban böngészve újra belebotlasz, arra gondolsz: nahát, egész jól néztem ki. Ismerős?

szelfi-onertekeles-csunya-szep

Valószínűleg sokan szembesültek már ezzel a jelenséggel, aminek pszichológiai magyarázata is van! A helyzet több faktorból épül fel. Először is nagyon magasak a saját magad (és a szelfid) felé támasztott elvárásaid: tökéletes képet akarsz, a fejedben szupermodellek beállított, szétretusált fotóit képzeled el, és amikor mégsem ezt látod viszont, csalódottnak érzed magad.

Egy olyan közösségi média által gerjesztett szépségideálnak szeretnénk megfelelni, ami nem valódi – az American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery már 2016-ban aggódva jelezte, hogy a szakemberhez forduló páciensek 35%-a azért vágyik beavatkozásra, mert jobban szeretne kinézni az Instagramra posztolt szelfijein.

Később valószínűleg azért látjuk jobbnak az adott képet, mert már nincsenek ilyen előzetes elvárásaink, sokkal objektívebben tudjuk szemlélni a fotót. Ugyanakkor bejön a képbe egyfajta nosztalgia is: a jó napon, fodrász után, egy vágyott ruhadarab megvásárlását követően lőtt képet jó emlékekkel asszociáljuk, így hajlamosak vagyunk pozitívabb fényben látni.

De talán ami a legfontosabb: mindig arra törekszünk, hogy megerősítsük saját hiedelmeinket, hiszen az pszichológiailag sokkal kevésbé fáradtságos, mint megváltoztatni azokat. Ha tehát negatív képünk van saját magunkról – nagy az orrunk, ráncos a homlokunk, fakó a bőrünk – akkor a rólunk készült képeken is ezek bizonyítékát keressük majd. Ez pedig kártékony öngerjesztő folyamathoz vezet. De szerencsére a pozitív feltételezésekből is kialakulhat egy ugyanilyen körforgás: ha jókat gondolunk magunkról, a képeken is szebbnek látjuk magunkat, ami tovább erősíti az énképünket!

Forrás: InStyle US Fotó: Getty Images

Olvass tovább!