Lassú az anyagcseréd? Ezzel a 3 egyszerű dologgal turbózhatod fel!

2022. szeptember 03.
Ha fogyni akarunk, az egészséges anyagcsere kulcsfontosságú. Ebben segíthetnek bizonyos életmódbeli változtatások, amik hozzájárulnak, hogy gyorsabban és több kalóriát égessünk el. Az egyik ilyen például a rendszeres testmozgás, ami biztosan hozzásegít a hatékony anyagcseréhez.
  • Az olyan egészséges szokások, mint például az izomerősítő edzés és a jó alvás, serkenti az anyagcserét.
  • Ám az olyan gyakran emlegetett kalóriaégető stratégiák hatékonysága, mint a csak bizonyos időpontban vagy csak bizonyos ételek fogyasztása, egyáltalán nem bizonyított tudományosan.
  • A koffein ugyan kis mértékben gyorsítja az anyagcserét, a táplálékkiegészítők nem vezetnek jelentős eredményhez.

„A legfontosabb, hogy a rendszeres edzés, ha gyorsítani szeretnénk az anyagcserénket, különösen az erősítő, súlyzós tréning az életünk része legyen és építsük az izmainkat. Emellett a megfelelő pihenés is sokat számít” – magyarázta dr. Deena Adimoolam endokrinológus, az anyagcsere és az elhízás szakértője, hozzátéve, hogy ne táplálékkiegészítőktől, étrendektől vagy egy bizonyos ételtől várjuk a csodát. A szakember azt is elárulta, melyik a három leghatékonyabb, egészséges anyagcserét támogató hétköznapi szokást, ugyanakkor lerántotta a leplet négy olyan tippről, ami biztosan nem működik.

lassu-anyagcsere-tipp

Több izom több kalóriát éget

Kipróbált és sokszor bizonyított tény: ha több kalóriát akarunk elégetni, növelnünk kell az izomtömegünket. „A szervezet izom-zsír arányának az izom felé való elmozdítása átalakítja a szervezet anyagcseréjét” – mondta dr. Adimoolam. 

Persze az izomtömeg építése nem egy gyors megoldás, idő kell ahhoz, hogy fejlődjön. A kezdőknél érvényesül az edzés elkezdésekor tapasztalható ugrásszerű növekedés. Később – az edzettségi foktól függően – az erősítő edzés és a megfelelő regeneráció kombinációja szükséges ahhoz, hogy növeljük az izomtömegünket, de a szakember szerint átlagosan három hónap kell ahhoz, hogy szemmel látható legyen a változás.

Ha a fogyás a célunk, pont ellentétes hatásúnak hangzik, ám ha többet eszünk, maximalizálhatjuk az izomtömeg növekedését és a szervezet zsírégetését hosszú távon.

A több alvás gyorsítja az anyagcserét

Nem túl látványos, pedig a megfelelő hosszúságú és zavartalan éjszakai pihenés az egyik leghatásosabb anyagcserét javító stratégia az edzés mellett. „Hét-kilenc óra alvás az optimális mennyiség éjszakánként a felnőtteknek, de a legtöbb ember nem alszik eleget” – mutatott rá az endokrinológus.

Az alváshiány összezavarja a hormonrendszer működését, így a szervezet energiaszintje sokkal hullámzóbbá válhat, sőt, lassulhat az anyagcsere és a zsírégető képesség.

Ha nem alszunk eleget, éhesebbek is vagyunk: egy friss kutatás eredményei szerint azok az emberek, akik nyolc órát aludtak éjszakánként, bármiféle külön erőfeszítés vagy életmódbeli változtatás nélkül is 270 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint azok, akik nem aludtak eleget.

A koffein pörgeti a zsírégetést, de ennek ára van

A kávénak vagy teának is van némi hatása az anyagcserénkre. „A koffein egy olyan stimuláns, mely megemeli a pulzust és gyorsabb munkára készteti a szívet. Ez azt is jelenti, hogy a szervezetünk több kalóriát éget el” – magyarázta dr. Adimoolam, hozzátéve, hogy önmagában a koffein nem jelent különösebb változást az anyagcserénk hatékonyságát illetően. „Nagyon sok koffeint kellene ahhoz bevinni a szervezetünkbe, hogy fogyjunk. Több mint 900 milligramm koffeinre lenne szükség, hogy az anyagcserénkben tartós változást lássunk.”

A 900 milligramm koffein nagyjából 9 csésze kávét jelentene, ami súlyos mellékhatásokkal járna. A koffein-túladagolás szorongásérzettel, fejfájással, emésztési problémákkal, alvászavarokkal jelentkezik. Ritka esetekben akár szívritmuszavarhoz is vezethet. Emiatt sem célszerű tehát túllépni a napi 400 milligrammos határt a koffeinbevitelben. 

Ami nem turbózza az anyagcserénket

A három többé-kevésbé hatékony, de tudományosan bizonyítottan működő módszeren túl számos tévhit él még mindig az anyagcsere gyorsításával és a zsírégetéssel kapcsolatban. Az alábbi négy módszer viszont bár egy sor dologra roppant hasznos, de az anyagcserénk nem működik tőle hatékonyabban:

  1. Kardio- vagy nagy intenzitású testmozgás Teljesen mindegy, mennyire izzadunk edzés közben, akkor sem égetünk több kalóriát. A pulzusunk ugyan megemelkedik, ám ez nem jár együtt az anyagcsere hosszú távú hatékonyabb működésével.
  2. Nincs olyan étel vagy ital, ami gyorsítaná az anyagcserét A kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú és fehérjében gazdag étrend nagyon fontos, ám ezek nincsenek hatással arra, a szervezetünk mennyi kalóriát éget el.
  3. Nem attól lesz gyorsabb az anyagcsere, hogy egy bizonyos időpontban eszünk Az intermittent fasting és hasonló, az evést a nap egy bizonyos időszakára korlátozó étrendek nem segítik az anyagcserénk hatékonyabb működését.
  4. A fogyasztószerek többsége kidobott pénz Felesleges azért táplálékkiegészítőket szednünk, hogy gyorsítsuk az anyagcserénket. A szakember szerint ezek többsége egyszerűen nem működik. 

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!