A vacsora kihagyása hízáshoz vezethet

2021. január 31.
Amikor fogyókúráról van szó, általában a vacsorát hagyjuk el az étkezések közül. Egy friss kutatásból azonban pont az ellenkezője derült ki annak, mint ami az általános nézet: a vacsora elhagyása nemhogy segítené a fogyást, inkább súlygyarapadáshoz és hízáshoz vezethet.

A tudósok évekig azt gondolták, hogy a reggeli kihagyása vezet hízáshoz. Ám néhány friss kutatás eredményei arra utalnak, hogy a nap utolsó étkezésének elhagyása az, ami ilyen hatást vált ki. Az Osakai Egyetem kutatói a reggelizési, ebédelési és vacsorázási szokásokat vizsgálták, eközben jutottak arra a következtetésre, hogy ha nem vacsorázunk, az jelentősen növeli a súlygyarapodás és az elhízás kockázatát. 

vacsora-kihagyas-hizas

A kutatásban közel 18 ezer fiatal férfit és 9 ezer fiatal nőt vizsgáltak három éven keresztül. A tanulmány részeként rendszeresen ellenőrzésen kellett részt venniük, illetve kikérdezték őket étkezési szokásaikról is. A tudósok azt is feljegyezték, mikor reggeliztek, ebédeltek és vacsorázatak a résztvevők, illetve hogyan változtak meg az étkezési szokásaik a kutatás alatt eltelt időben, illetve az egyéb életmódbeli tényezőket is monitorozták, az alvási szokásokat, dohányzást és alkoholfogyasztást. 

Kevesen voltak azok a vizsgálati alanyok, akik azt mondták, hogy időnként kihagyják a vacsorát, ám a tudósok úgy találták, hogy akik így tettek, sokkal nagyobb valószínűséggel voltak idősebbek, küzdöttek túlsúllyal, dohányoztak vagy fogyasztottak alkoholt, kevesebbet aludtak és a többi étkezést is gyakrabban hagyták ki, illetve ha mégis vacsoráztak, azt késő este tették. 

Az ebéd kihagyása mind a nőknél és férfiaknál hasonló összefüggésekkel járt, mint a vacsora elmulasztása, kivéve a súlygyarapodást. Az összes étkezés közül a vacsora elhagyása volt az egyetlen, amely összefüggést mutatott a hízással: tíz százalékkal növelte a hízásra való hajlamot és a túlsúlyosság kialakulásának esélyét. 

„Az eredmények arra utalnak, hogy a vacsora, és nem a reggeli kihagyása az, ami erős összefüggést mutat a hízással és túlsúlyossággal” – mondták a kutatás készítői, akik arra is rámutattak, hogy ennek hátterében az állhat, hogy a kihagyott vacsora miatt sokkal éhesebbek lehetnek később az emberek, így másnap reggeltől estig sokkal többet ehetnek a nap folyamán. 

Egy másik magyarázat lehet a szakemberek szerint, hogy a vacsora tipikusan egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezés, amikor sovány fehérjét és zöldségeket fogyasztunk, így a kihagyása egyben rosszabb minőségű étrendet is jelent. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?