Tényleg a léböjt a legjobb módszer az ünnepek utáni fogyáshoz?

2022. január 16.
Az ünnepek alatt mindannyian megengedőbbek vagyunk magunkkal és többet eszünk-iszunk, mint általában. Jól is van ez így, hiszen pontosan erről szól az év vége: a családi és baráti összejövetelek alkalmával önfeledten érezzük magunkat, a januárral pedig jönnek a nagy elhatározások és a hamar kudarcba fulladó diétás kísérletek. Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa kalauzol el minket a böjtölés világába.

Az éhezés a mai nyugati társadalmakban kevéssé ismert jelenség. Folyamatosan eszünk, és bármikor elrohanhatunk egy kisboltba, rendelhetünk vagy nyithatjuk a hűtőt, noha számos, állatokon és embereken végzett vizsgálat rámutat a kisebb éhezés, böjtölés jótékony hatásaira. A rövidebb ideig tartó kalóriamegvonásnak több előnye is van: segíti a DNS-helyreállító funkciókat és csökkenti a gyulladásos aktivitást, ami a legtöbb krónikus betegség hátterében áll. Év elején sokan fognak bele valamilyen diátába. A léböjt is népszerű kúra, nem is véletlenül.

funky-forest-léböjt

Mi az a léböjtkúra?

Léböjtölni annyit jelent, hogy teljes koplalás helyett a napi energiabevitel biztosítása céljából a víz, fekete kávé, natúr tea és híg leves mellett egyéb energizáló folyadékokat, például zöldség- és gyümölcsleveket fogyasztunk csupán. Ez azonban nem tartható örökké: ahogy az elnevezés is sugallja, ez egy kúra, tehát egy szűkebb, egészen konkrét időszakhoz köthető tevékenység. Azzal viszont fontos tisztában lennünk, hogy bármilyen kúrát végzünk, a hatása elillan, ha utána visszatérünk a régi, megszokott kerékvágásba.

Elegendő folyadékbevitel

Nincs általános előírás arra, hogy mennyit kell egy nap alatt innunk ahhoz, hogy fedezzük a napi folyadékszükségletünket. Az azonban félreértés, hogy 1,5 liter bármire is elég, pláne nem a megfelelő hidratáltság elérésére. A legjobb lenne, ha mindannyiunk körülbelül 3 liter vizet fogyasztana a hidegebb évszakok során, a tikkasztó nyári időben pedig az 5 liter sem extrém mennyiség. A folyadékforrás lehet víz, gyógynövény, gyümölcs, zöld vagy fekete tea, 100%-os gyümölcs- és zöldségpréslé, smoothie, esetleg leves.

funky-forest-léböjt

A gyümölcslé is tápláló

Azokban a gyümölcslevekben, amelyek címkéjén a 100%-os felirat szerepel, szerencsére nincs hozzáadott cukor. Önmagában a gyümölcscukor nem hízlal, de nem is fogyaszt. Viszont ha a kalóriabevitelünk magasabb, mint a napi energiaigényünk, és gyümölcsökből többet veszünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk lenne egy nap, akkor az hosszútávon szerepet játszhat trigliceridszint emelkedésben, de erre a gyakorlatban igen kevés példát lehet látni. Sokkal inkább a finomított cukrok és a kényelmi termékekben található glükóz-, fruktózszirup lehet ártalmas a lipid értékekre és ezek jelenhetnek meg zsírként a májban, így életmódváltás során is. Amikor a napi folyadékbevitelünket tervezzük, bátran válasszunk jó minőségű, valódi gyümölcs- és zöldségleveket, smoothie-kat, a szakmai ajánlásokat figyelembe véve, körülbelül 2 dl mennyiségben.

A léböjtkúra hatása

Van, aki a böjt idején táborba megy, szabadságot vesz ki, figyelmet szentel a regenerációra, masszázsra megy, wellness élményre fizet be, bőrradírozást végez vagy akár légzőtornázik – az a dedikált idő, amit az egészségünknek szentelünk, a javunkra válik.

A léböjtkúrának fontos része az alkoholtilalom. Amennyiben ez a böjtölő számára változás, ennek is markáns pozitív hatása lesz testünkre és szellemünkre. A böjt során csökken a sokszorosan feldolgozott, kényelmi ételek, zsírdús fogások mennyisége, így az emésztőtraktus leterheltségének csökkentésén keresztül valós valóban energikusabbak lehetünk. A rosszabb minőségű ételek helyett beiktatott valódi zöldség- és gyümölcstartalmú levek fogyasztása extra tápanyagbevitelt eredményezhet, de erre böjt nélkül is érdemes összpontosítanunk, csak épp nem a diétára jellemző végletességgel és kizárólagossággal.

Csináljuk jól!

Ha 1-2 napnál hosszabban és nem jókedvünkből fakadóan végezzük a sanyargatást, az egy lelki teher, a jelentős kalóriadeficit pedig felesleges stressz lesz szervezetünk számára. Ha kiéheztetjük magunkat egy léböjt kúrával, akkor szintén csak oda jutunk, hogy a diétánk többet árt, mint használ, ekkor pedig az egész tisztítókúra kontraproduktívvá válik mind fiziológiásan, mind lelkileg. Csalódhatunk magunkban, az akaraterőnkben, és az egészséges életmódban is, holott a kúráknak épp semmi köze az egészségtudatossághoz, a feladásnak pedig a gyengeséghez – inkább jó, ha figyelünk arra, hogy szervezetünk sztrájkol az éheztetés ellen. Az energiahiánytól enerváltak leszünk, ebben az állapotban edzeni pedig nagyon erős sérülésveszélyt hordoz magában.

Kúrák helyett kiegyensúlyozott étrend

A megoldás: tudatosság, tervezés és kiegyensúlyozott étrend. Szabó Adrienn készített egy ötletadó étrendet, teli folyadékbevitelleli lehetőséggel, ami inspirálhat az úton, ha változtatni szeretnénk étkezési szokásainkon.

Fotó: Funky Forest

Olvass tovább!