Ez a szellőztetés egyetlen helyes módja télen

2022. november 30.
Szellőztetni télen is muszáj. Az viszont nem mindegy, az utcát fűtjük-e ilyenkor, és megdobja-e a fűtésszámlánkat, ha kitárjuk rövidebb-hosszabb időre az ablakokat. Mutatjuk, hogyan szellőztessünk úgy, hogy a meleg is bent maradjon.
  • Szellőztetni kell, mert ha nem cseréljük a levegőt otthonunkban, az betegségekhez, penész kialakulásához vezethet.
  • Télen, a 0 Celsius-fok körüli hőmérsékleten a szellőztetés egyetlen helyes módja, ha rövid ideig, de intenzív módon szellőztetünk.
  • Az ablak bukóra állítása, résnyire nyitva hagyása se nem gazdaságos, se nem egészséges a hideg időben.

A levegő óhatatlanul elhasználódik a lakásban. A teregetés, mosás, főzés, fürdés mind azzal jár, hogy pára képződik az otthonunkban, ami az ablakokon és falakon csapódik le. Ahol pedig pára van, ott megjelenhetnek a légúti panaszok, allergiás, asztmás tünetek, gyakran a penésznek köszönhetően, ami szintén könnyebben megtapad a párás helyeken. Mindezt megelőzhetjük szellőztetéssel

Hogyan szellőztessünk jól télen?

Ha megfelelően szellőztetünk, azzal megelőzhetjük, megoldhatjuk a párásodásból adódó problémák jelentős részét. A szakemberek szerint a téli hidegben – 0 Celsius-fok körüli hőmérsékleten – a szellőztetés egyetlen helyes módja, ha rövid ideig, de intenzíven szellőztetünk, azaz kitárjuk teljesen az ablakokat, de nem hagyjuk sokáig nyitva. 

Télen is muszáj szellőztetni

Télen is muszáj szellőztetni

Azért nem célszerű résnyire, ám hosszabb időre nyitva hagyni az ablakokat, mert így jobban lehűl a lakás, és így a fűtésszámlánk jelentősen megnőhet. Ha azonban intenzíven, de gyorsan szellőztetünk, nem hűlnek le a falak és bútorok, így a levegő is könnyebben felmelegszik újra a szobákban. Ezt érdemes naponta kétszer, délelőtt és délután megismételni, így felfrissítjük a levegőt anélkül, hogy engednénk kiszökni szellőztetés közben a meleget. (Az ablakok bukóra állítása, résnyire nyitva hatása tavasszal, nyáron, a melegebb hónapokban tökéletes, amikor nincs nagy különbség a kinti és benti hőmérséklet között.)

A szellőztetés függ az ablaktípustól is

Jó, ha tudjuk, hogy az új, korszerű műanyag vagy faablakos helyiségekben sokkal gyakrabban kell szellőztetni, mint a régi faablakokkal rendelkező szobákban. A régi ablakok ugyanis általában nem zárnak tökéletesen, ezért folyamatosan mozog a levegő a réseken. 

Ezért nem is tartják olyan hatékonyan a szobákban a meleget, viszont így nem csapódik le a pára rajtuk és a penészképződés esélye is kisebb. Ez olyan, mintha egész nap szellőztetnénk kisebb mértékben, viszont valószínűleg többet is kell fizetnünk a fűtésért.

Az új, szorosan záródó ablakokkal viszont valóban az intenzív szellőztetés a jó megoldás, ha egészségesek akarunk maradni a téli hónapokban. Tárjuk sarkig az ablakot, hagyjuk kicserélődni a levegőt (ehhez elég 3-5 perc is), és ezt akár naponta háromszor is ismételhetjük.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!