3 tipp a pszichológustól, amivel visszanyerheted a lelki békéd egy nehéz időszakban

2022. december 01.
Gondok a családban, a munkahelyen, a lakhelyünkön, a pénzügyeinkben, betegségek, veszekedések, szakítások, aggasztó hírek… Nem csoda, ha néha úgy érezzük, hogy elárasztanak minket a negatív impulzusok. De mit tudunk ilyenkor tenni azért, hogy visszanyerjük a nyugalmunkat és a lelki békénket? Bloggerünk, Nagy Anikó Coach és pszichológus megadja a választ.

A kérdés most különösen aktuális. Rengeteg aggasztó dologról számolnak be a hírek mostanában. A pandémia kitörése óta sok ember élete teljesen felborult, és azóta sem jött még helyre. Azóta pedig már újabb nehézségek is megjelentek a mindennapjainkban.

Nem csoda, hogy sok ember sokkal feszültebbnek és kimerültebbnek érzi magát most, mint néhány éve. Ez valójában egy teljesen normális, elhúzódó reakció az állandó (akut) stresszre. Ha a stresszes állapot elég hosszú ideig fennáll, akkor előfordulhat, hogy ebben a folyamatos készültségben egyszerűen kimerül az idegrendszer. Ilyenkor az emberen erőt vehet egyfajta állandó fáradtságérzés, amiről sokszor már meg sem lehet állapítani, hogy pontosan mi okozza.

krizis-megkuzdes-tippek

Mindez extra terhet ró a mindennapi gondjainkra. Merthogy azok ettől még nem tűntek el, sőt! A plusz nyomás miatt a teljesítményünk csökkenhet, a kapcsolataink feszültebbé válhatnak, gyakoribbak lehetnek a konfliktusok. Emiatt pedig sokszor bennünk is több a rossz érzés és a negatív gondolat, mint korábban. Néha úgy érezzük magunkat, mintha egy örvénybe kerültünk volna, amelyből már nagyon szeretnénk valahogy kikecmeregni.

De vajon hogyan tudjuk megváltoztatni ezeket a negatív dinamikákat? Hogyan tudunk kitörni ebből az örvényből? Mit tehetünk azért, hogy ismét visszanyerjük a nyugalmat, a biztonságot és a békét az életünkben?

Ezt a témát mélyebben járja körül az egyik letölthető anyagom, amelynek címe: Hogyan tovább krízis idején? Ez a munkafüzet abban segít neked, hogy a válság okozta váratlan problémákat meg tudd oldani, és lépésről lépésre végigvezet ezen a folyamaton. Ezt az anyagot itt tudod letölteni.

Először is nézzük meg azt, hogy pontosan mik okozzák bennünk ezeket a negatív érzéseket?

A rossz közérzetet alapvetően 3 dolog okozhatja:

1) Események

Azt hiszem, ezt nem kell ragozni. Történik valami, ami miatt rosszul érezzük magunkat. És most nem a borongós, esős időre gondolok, hanem egy olyan helyzetre, amikor hirtelen úgy érezzünk, hogy elveszítettük a biztonságunkat: pl. egy váratlan esemény, amely az egész világot megrázza, az árak emelkedése, a munkahely megszűnése, az egészségünk elveszítése (betegség, baleset), egy fontos emberi kapcsolatunk elveszítése (szakítás, válás) stb. Ilyenkor a régi, jól ismert, megszokott világunk inog meg, és mi az addig biztonságosnak hitt közegből hirtelen a teljes bizonytalanságban találjuk magunkat. Ezt senki sem szereti. Ilyenkor mindenféle negatív érzés feltörhet belőlünk: feszültség, félelem, szorongás, harag, indulatok, neheztelés, gyűlölet stb. Ezek teljesen természetes érzelmi reakciók stresszhelyzetben. Mindjárt azt is kifejtem, hogy mit tudunk kezdeni velük.

2) Emberi kapcsolataink

Egy másik állandó feszültségforrás. Amilyen sokat tudnak adni nekünk a szeretetteljes emberi kapcsolatok, éppen olyan sokat tudnak ártani is a… hát hogy is mondjam… kevésbé szeretetteljes kapcsolatok.

Megint beszólt a főnök. Megint áskálódik az a “„kedves” kollégád. A párod mintha tüskéket növesztett volna. A barátaid napok óta rád se néznek. A szüleidtől csak a számonkérés jön. A gyerekeid meg se hallják, amit kérsz tőlük. Valaki, aki téged nem is ismer, lehúzó kritikát mond rólad. És úgy tűnik, hogy senki sem veszi észre az erőfeszítéseidet, pedig te aztán igazán a szívedet-lelkedet beleadod, annyit dolgozol, mégsem értékeli ezt senki. Hát hol itt az igazság?

Mindezek pedig csak felerősítik a harmadik területet, ami nem más, mint:

3) A te gondolataid

Mintha mindez még nem lenne elég, a sok külső esemény és külső hang mellé most még betársul az a bizonyos belső hang is a fejedben. Tudod, az, amelyik hol téged ostoroz (az elmének erről a viselkedéséről bővebben ebben a bejegyzésemben írtam), hol pedig a külső körülmények miatt méltatlankodik, pl.: „Ugyan mi rossz történhet még?? Jaj csak ezt ne! Ezt már nem bírom tovább! Már megint rákezdte, hát ezt nem hiszem el! Micsoda bunkó! Hogy lehet valaki ennyire önző? Elegem van ebből, én ezt nem csinálom tovább, kész, vége, ennyi volt, én most azonnal elhúzok egy lakatlan szigetre, és ott fogok élni, ott legalább mindenki békén hagy majd…”

Ha nemcsak a lelki békére, de sugárzó magabiztosságra is vágysz, rendeld meg Nagy Anikó Ragyogj című könyvét INNEN vagy Anikó oldaláról!

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!