A keto diéta lett az év legrosszabb étrendje

2022. január 09.
A sok zsírt és kevés szénhidrátot engedélyező ketogén diétába csupán néhány zöldség fér bele. A szakemberek semmiképp nem ajánlják bárkinek, mivel rengeteg tápanyagban gazdag élelmiszert zár ki az étrendből.

A zsírban gazdag, szénhidrátban szegény ketogén diétát találták az év legegészségtelenebb étrendjének. A US News & Report szakértői minden évben elkészítik az összehasonlítást, melyben a tápanyagok és az egészségre gyakorolt hatás alapján rangsorolják a legismertebb és legnépszerűbb diétákat. A szempontok közé tartozik a könnyű követhetőség, lehetséges fogyás és a betegségek megelőzésében játszott szerep is. 

A ketogén diéta szinte teljesen kizárja a szénhidrátokat az étrendből, mivel az a cél, hogy a szervezet az anyagcsere ketózisnak nevezett állapotába kerüljön. Az étrend elmélete szerint ez segíti a zsír energiává alakítását, így a test a működéséhez szükséges energiát nem a szénhidrátok cukorrá alakításával érné el. A keto diétát követők 30 grammnál kevesebb szénhidrátot esznek egy nap, helyette inkább jó adag zsírt fogyasztanak. A napi bevitt tápanyagok 70 százalékát ez teszi ki. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy ez akár jó stratégia is lehet néhány ember számára, és tényleg lehet olyan hatásos, mint a kevés zsír fogyasztása a fogyás érdekében. A hangsúly azonban a néhány emberen van.

keto-dieta-legrosszabb

A bizonyos tápanyagcsoportokat szinte teljesen kizáró étrendek veszélye sokkal nagyobb lehet, mint amekkora a hasznuk. Komoly tápanyaghiányhoz vezethetnek, felboríthatják a szervezet egyensúlyát és hosszú távon nem fenntarthatók, hogy csak néhányat soroljunk a szakértők legnagyobb aggályai közül.

Nem ajánlott kizárni teljesen semmit

Az alacsony szénhidrát tartalmú étrend nem ajánlott tehát bárkinek. A kardiológusok nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy a szaturált zsírban gazdag ketogén diéta, tehát ha valaki sok vörös húst, vajat, szalonnát fogyaszt, jelentősen megnöveli a szívbetegségek kockázatát.

A szénhidrátok kizárásával rengeteg egészséges, tápanyagban gazdag élelmiszertől, például gyümölcsöktől, keményítőt tartalmazó zölségektől, teljes kiőrlésű gabonától, a hüvelyesektől fosztjuk meg magunkat. Ha ennyire lecsökkentjük az ételeink változatosságát, vitaminok, ásványi anyagok és rengeteg rost hiányozhat a szervezetünkből, melyek mind elengedhetetlenül fontosak a működéséhez.

Ezt némileg ellensúlyozhatjuk a leveles zöldekkel és keményítőt nem tartalmazó zöldségekkel a ketogén diétában is, ám „még így is indokolatlanul szigorú és szinte betarthatatlan ez az étrend”, figyelmeztetett Robin Foroutan dietetikus. „Egy 10 százalékos szénhidrát diétával nem igazán fér bele a zöldség az étrendbe. És bármilyen étrend, amiben nincsenek zöldségek, a nem ajánlott kategóriába tartozik.”

Megszorító diéták a lista végén

Bár a legrosszabb a keto diéta lett, más szigorú megszorításokat előíró étrendek sem szerepeltek sokkal jobban. A Dukan-diéta, amiben négy fázisra osztják az étkezést és rengeteg bonyolult szabályt kellene betartani azzal kapcsolatban, mit ehetünk, szintén hátul kullog. A szakemberek szerint tudományos bizonyíték sincs arra, hogy bármilyen haszna lenne annak, ha túl sok fehérjét és nem elég zöldséget eszik valaki.

A nem ajánlott kategóriába tartoznak azok a diéták is, melyek teljesen tiltólistára teszik a tejtermékeket, gabonaféléket vagy a hüvelyeseket.

Mire lehet jó a keto?

A kutatások szerint a ketogén diéta tényleg elősegítheti a fogyást és hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához. A néhány ember közé, akiknek ajánlanák a szakemberek, azok tartoznak, akiknél a diabétesz kordában tartásában segíthet ez a fajta étrend.

Azt azonban feltétlenül tudni kell, hogy hiába fogyunk, ha az ilyen szigorú étrendek lazítása után szinte mindig bekapcsol a jojóeffektus, vagy túlevéses rohamokba torkollik a megszorítás. Ezek az étrendek nagyon gyakran az étkezési zavarok kialakulásához vezetnek, ezért jobb inkább óvatosnak lenni.

A legjobb ismét a mediterrán étrend

A ranglistát készítő szakemberek sorozatban az ötödik alkalommal találták legjobbnak a mediterrán étrendet. Úgy tűnik, a növényi alapú ételekben, sovány fehérjében és egészséges, növényi zsírokban gazdag étkezést egyszerűen lehetetlen megszorítani. Ami nem is meglepő annak ismeretében, hogy milyen jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére és a diabétesz megelőzésére.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!