Ne dobd ki: 4 dolog, amire jó még az alufólia

2022. december 25.
Szinte minden háztartásban van alufólia, de a legtöbben kizárólag csomagolásra használjuk ezt a rakoncátlanul szakadó, ezüstszínű anyagot. Elmondjuk, mire jó még!

A konyhánkban lévő hétköznapi eszközök és alapanyagok jelentős része sokkal, de sokkal több dologra is használható, mint amire általában alkalmazni szoktuk. Nincs ez másképpen az alufóliával sem – mutatjuk a hasznos, de a legtöbbek előtt ismeretlen trükköket!

Idősporoló a vasaláshoz

Gyakorlatilag felére csökkenthetjük a vasalási időt, ha a deszkát alufóliával vonjuk be: az alufólia ugyanis átveszi a hőt, és így alulról is hőhatásnak teszi ki az anyagot. Sokkal hamarabb lesznek tehát simák a frissen mosott holmik. Fontos, hogy feliratos pólóknál ne vesd be ezt a módszert, ugyanis a fokozott meleg hatására megsérülhet a minta!

alufolia-haztartas-takaritas-tipp-tuzhely

Patyolattiszta tűzhely

Egy kis alufólia segítségével teljesen vegyszermentesen oldhatjuk meg a tűzhely tisztítását: frissen facsart citromléből és az igazán sokféleképp használható szódabikarbónából készíts keveréket, ezt vidd fel a tűzhelyre egy puha szivaccsal, majd hagyd hatni 15 percig. Ezután formálj gombócot alufóliából, és finoman dörzsöld át vele a tűzhelyet. Meglátod, nemcsak a zsírt távolítja el, de sokkal fényesebb is lesz a felület! (Vigyázat, ne használd kerámia vagy indukciós tűzhelyen!)

Mosás – könnyebben

Nem is gondolnád, de még mosás során is hasznát veheted az alufóliának: puhábbak és könnyebben vasalhatók lesznek a ruhák, ha a mosógépbe teszel egy nagyjából teniszlabda nagyságúra összegyúrt alufólia gombócot. Ugyanúgy a szárítógépbe is beteheted, állítólag segít, hogy rövidebb idő alatt megszáradjanak a ruháid. Tudtad, hogy ebbe a hasznos háztartási gépbe nem szabad minden ruhát beletenni? Itt a lista, miket érdemes távol tartani a szárítógéptől!

A legmakacsabb szennyeződések ellen

Mindenki utálja a sütőben odaégett ételmaradékokat, hiszen ezeket gyakran még hosszas dörzsölés után sem sikerül eltávolítani. Ha azonban ott maradnak, kellemetlen szagokat, füstöt okozhatnak minden használat alkalmával. A sütőre, a sütőrácsra vagy a szabadban használt grillre égett szennyeződéseket könnyebben száműzheted, ha gombócot gyúrsz az alufóliából (a használt, de tiszta alufólia is tökéletes erre a célra!), és azzal dörzsölöd át a problémás részeket.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!