Ekkor lesznek a tízmilliószoros napok 2023-ban

2023. január 03.
Jó, ha ezeket a dátumokat előre feljegyzed a naptáradba: a tízmilliószoros napokon, azaz a buddhizmus szent ünnepein ugyanis nemcsak a tetteink, de a gondolataink is tízmilliószor erővel hatnak.

Biztos, hogy hallottál már a tízmilliószoros napokról, amelyeket Nagy Buddha-napoknak is neveznek. Egy évben négy ilyen napot tartanak számon a tibeti buddhisták, ezek a legfontosabb ünnepeik, azaz a dharmacsakra napok. Minden évben más napra esnek ezek a különleges erejű ünnepek, hiszen a hold járása szerint számolják ki. A tízmilliószoros napok ebben az évben is nagyon fontos dátumok lesznek, a tibetiek szerint ugyanis ezeken a napokon a gondolataink, cselekedeteink tízmilliószoros teremtő erővel hatnak.

Ezen a négy napon lesz tízmilliószoros nap

Ezen a négy napon lesz tízmilliószoros nap

De miért is olyan fontos ez számunkra is? Ezeken a napokon esélyt kapunk rá, hogy leszámoljunk azokkal a gondolati, érzelmi sémákkal, amelyek meghatároznak minket a jelenben, és pozitívabb gondolatokkal bevonzzuk a jobb és vágyott jövőt. Ilyenkor a pozitív tettek hatása visszahat ránk, vagyis ilyenkor hatványozottan igaz: ha jót teszel mással, annak az áldása megsokszorozódva száll vissza rád. A tízmilliószoros napokon az is nagyon fontos a szerencse szempontjából, hogy kimutasd: hálás vagy mindazért, amit kapsz/kaptál az univerzumtól.

Tízmilliószoros napok 2023-ban:

2023. március 7. Chötrül Düchen, a csodák, illetve a vajmécsesek ünnepe. Vajból készült mécseseket, apró gyertyákat gyújtanak, és Buddha csodatévő tetteit idézik fel.

2023. június 4. Saka Dawa Düchen, azaz a születés, a megvilágosodás, a halál évfordulója. Ezen a napon Buddha születésnapját ünneplik, valamit azt a jeles eseményt, amikor Sziddhárta herceg 35 évesen megvilágosodott, és megszabadult földi szenvedéseitől.

2023. július 21. Chokhör Düchen, magyarul az imakerék ünnepe. Buddha első szent beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek a hívek. A legenda szerint Buddhát az istenek kérték fel az emberek tanítására.

2023. november 4. Lhabab Düchen, azaz a mennybemenetel ünnepe. A legenda szerint Buddha köszönetet mondott édesanyjának, mert megszabadította őt a szánszára, vagyis a születés és a halál körforgásától. Mennybe szállt az istenek közé, ahonnan később visszatért, és tanította az embereket.

Forrás: Astronet Fotó: Unsplash

Olvasd el ezt is!