Nincs időd? Napi 15 perc torna csodákat művel a testtel

2023. január 11.
Hol az átverés? Esküszünk, hogy sehol! Tényleg elég napi 15 percet intenzíven mozognunk ahhoz, hogy formásabbak legyünk néhány hét alatt!
  • Nem mindig a hosszabb edzés a jobb edzés.
  • Kutatások szerint akár napi 15 perc magas intenzitású tornának is egészségmegőrző hatása van.
  • Cikkünkben mutatunk néhány videót, mely elvégzésével elég napi negyed órát edzéssel töltenünk.

Munka, háztartás, gyereknevelés, tanulás… Könnyen lehet, hogy nálad is háttérbe szorítják a mindennapok nehézségei a testmozgást.. Szerencsére az edzésnek nem kell órákat elvennie a napunkból ahhoz, hogy hatékony legyen! A Journal of American Heart Association 2018-as tanulmánya szerint 10 perc mérsékelt és erőteljesebb gyakorlatokat váltakoztató mozgásssornak ugyanolyan jótékony hatásai lehetnek az általános egészségére, mint más típusú, de hosszabb edzésnek.

Tévhit, hogy a hosszú edzés a jó edzés, már 15 perc napi mozgással is rengeteget tehetünk önmagunkért.

Tévhit, hogy a hosszú edzés a jó edzés, már 15 perc napi mozgással is rengeteget tehetünk önmagunkért.

A legfontosabb az, hogy megizzadjunk a mini edzések során! Az intenzívebb kitörésekkel megtűzdelt edzések esetén a szakértők szerint már heti 75 perc elég ahhoz, hogy javuljon a szív és a csontok egészsége, valamint az általános erőnlét és a fittség.

Tehát elegendő 15 perc a napból ahhoz, hogy tegyünk az egészségünkért és látványosan formáljuk a testünket. Ennyi mindenkinek bele kell, hogy férjen! (Na jó, a végén nem szabad lespórolni az 5 perc nyújtást sem…) Ráadásul számos szórakoztató, ingyenes, rövid edzés-videó található a YouTube-on, így ki sem kell mozdulni a lakásból vagy pénzt kiadni azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Alább mutatunk párat!

Kezdőknek ez a torna a legjobb választás

A MadFit edzője nem csak kedvesen elmagyarázza a gyakorlatokat, de a feladatok tökéletesek azoknak, akik még sosem csináltak HIIT edzést!

Ugrásmentes, de intenzív edzés 15 percben

Ódzkodsz az ugrálós edzésektől? Akkor ezt a videót neked találták ki! Égeti a kalóriákat és segít az egészségmegőrzésben, csak éppen anélkül, hogy elhagyná a talajt egyszerre mindkét lábad.

15 perces táncos edzés, ami után garantáltan mosolyogsz majd

Táncolva is lehet edzeni: nem lesz kevésbé hatékony, mintha szigorú tekintettel végeznénk a gyakorlatokat, csak ráadásként még kicsattanó jó kedvünk is lesz edzés közben. Ez a táncos edzés ráadásul TikTok-slágerekre épül!

„Mindent bele” torna 15 percben

Pamela Reif videóját haladóknak ajánljuk, de legalább a gyilkos feladatsorral letudjuk a napi edzést 15 perc alatt! A

Levezető nyújtás

Ha megvagyunk a 10-15 perces kemény edzéssel, akkor a végén le ne maradjon a nyújtás! Egy jól összeállított, teljes testet átmozgató nyújtósorhoz elég mindössze 5 perc.

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?