A szorongás oldására nem a kemény edzés a megoldás

2021. november 16.
A szakemberek erősen javasolják a szorongás oldására a sportot, ám ez nem jelenti azt, hogy kemény erőnléti edzésbe kellene belevetnünk magunkat. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésére a kevés, könnyű testmozgás a leghatásosabb.

Heti néhány alkalommal mozogni nagyon jó stratégia a szorongás tüneteinek mérséklésére, derült ki a Journal of Affective Disorders című orvosi szaklapban megjelent tanulmányból. A svédországi Göteborgi Egyetem kutatói közel háromszáz felnőttet vontak be vizsgálatukba. Olyan embereket, akiket közepes vagy súlyos szorongásos zavarral diagnosztizáltak. Őket egy 12 hetes csoportos edzésprogramnak vetették alá. Véletlenszerűen osztották két részre a kutatásban részt vevőket. Az egyik csoportnak hetente háromszor kellett könnyű vagy közepes testmozgást végezni, az alanyok másik felének pedig intenzív sportot írtak elő napi egy órában. Az edzések bemelegítésből, levezetésből és 45 perces köredzésből álltak, melyben ugrókötél, kitörések, guggolás, fekvőtámasz és négyütemű fekvőtámasz is szerepelt. 

edzes-szorongas

A program végén a résztvevők arról számoltak be, hogy a szorongásos panaszaik csökkentek. Bár a tanulmánynak nem az volt a célja, hogy a depresszió tüneteit is vizsgálják, a kutatási alanyok beszámolói szerint ez utóbbi tünetei is enyhültek a sporttól. A jelentősebb javulást azok tapasztalták, akik intenzívebben mozogtak: olyan tempót diktáltak, amit már enyhén megerőltetőnek éreztek, szívverésük 75 százalékkal emelkedett meg. Ugyanakkor a könnyű edzés is látványos eredményeket hozott azoknál, akik előtte nem sportoltak rendszeresen. 

„A sport nagy segítség lehet a szorongás enyhítésében – mondta Maria Åberg, a Göteborgi Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője. – Azért is hasznos, mert sokkal több ember számára elérhető, mint a kognitív viselkedésterápia, és sokkal kevesebb mellékhatása van, mint a gyógyszereknek.”

A szakértők abban is egyetértenek, hogy az a legjobb edzés, amit folyamatosan és rendszeresen végeznek. Ha azért szeretnénk sportolni, hogy kihasználjuk nemcsak a testi, de a lelki előnyeit is, nincs szükség rá, hogy húzódzkodjunk vagy teljes köredzést végezzünk. Számos bizonyítékunk van arra, hogy a fizikai aktivitás bármely formája hasznos, a sétától a súlyemelésig, mind egyaránt jó hatással van a kedélyállapotunkra és az egészségünkre. Ám ahhoz, hogy kiaknázzuk ezeket az előnyöket, a mindennapjaink részévé kell tennünk azt a mozgásformát, ami a legjobban illik az életmódunkhoz. „Az a jó edzés, ami működik az ember számára, és amit szeretünk annyira, hogy rendszeresen végezzünk” – mutatott rá a szakember. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!