PCOS-ed van? Ezt az edzést neked találták ki!

2022. május 27.
A testmozgás fontos. Annak pedig, aki valamilyen hormonokkal összefüggő rendellenességben szenved, egyenesen kötelező mozogni. A szakemberek elmondták, milyen a kiegyensúlyozott edzésrutin a PCOS-ben szenvedők számára.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) is egy olyan hormonokkal összefüggő probléma, mely igen változatos tüneteket okoz. A rendszertelen havi vérzéstől a hajhulláson, az arcon megjelenő fokozott szőrnövekedésen, aknén át a hízásig számos gondot okoz, emiatt a kezelése is igen összetett, főként mert a szakemberek sem feltétlenül értenek egyet abban, mi lehet a leghatásosabb. Ami viszont mindenki szerint nagyon fontos, ha PCOS-sel diagnosztizáltak: a rendszeres testmozgás. 

pcos-sport

Inzulinrezisztencia és sport

Azt muszáj megjegyezni, hogy a sport önmagában nem oldja meg a PCOS-sel járó minden problémádat. De a rendszeres edzés segíthet a fő tüneteket kordában tartani. „A rendszeres és kitartó sport csökkenti az inzulinrezisztenciát, ami a leggyakrabban a PCOS egyik fő hajtóereje. A policisztás ovárium szindrómával diagnosztizált nők 80 százalékánál állapítanak meg inzulinrezisztenciát is – mondta Suchita Mukerji PCOS-szakértő dietetikus. – A mozgás javítja a glükóz anyagcserét, csökken a vércukorszint, rendszeressé válik a menstruációs ciklus, javul az általános kedélyállapot, csökken a depresszió, szorongás és a hormonháztartás is egyensúlyba kerül.”

Milyen a jó edzésrutin PCOS-re? A kutatások szerint a közepes-intenzív mozgás (legalább 30 perc legalább háromszor egy héten) az ideális az inzulinrezisztencia csökkentésére és a súlygyarapodás beindítására. 

Erősítés

A diabetológusok általános irányelvei szerint – melyet számos kutatás alátámasztott mára – az erősítés nagyon fontos az inzulinrezisztenica elleni harcban. Ha az általános vázizomzat mérete növekszik, a nagyobb izomtömeg hatékonyabban lesz képes a glükóz anyagcseréjére. „A kutatások szerint már 10 százalékos izomtömeg-növekedés 11 százalékkal csökkenti az inzulinrezisztenciát – mondta a dietetikus. – Emellett segít az androgén hormon szintjének csökkentésében, ami hozzájárul a jobb cukoranyagcseréhez, fokozza az anyagcsere működését és segít a hasi zsír lebontásában, a több izom ugyanis több energiát éget el.”

Kardio

Az olyan mozgásformák, mint a gyaloglás és úszás segítenek aktívan tartani a testet és csökkentik a kortizol hormon szintjét. Ez különösen az adrenalinnal összefügő PCOS-ben szenvedők számára fontos. „A stressz kulcsszerepet játszik a PCOS-ben, így a mentális ellazulást segítő, stresszhormon szintjét csökkentő mozgásformák nagyon hasznosak” – mutatott rá Mukerji. 

A szakemberek óva intenek attól, hogy PCOS-sel hosszú órákat fussunk végül. Ezzel ugyanis pont ellenkező hatást érhetünk el, növelheti a stresszhormon szintjét a szervezetben, így az anyagcserére gyakorolt jótékony hatások nem jelentkeznek. 

HIIT-tréning

A váltott intenzitású tréninggel kapcsolatban gyakori mítosz, hogy kerülni kell a PCOS-ben szenvedőknek. „A HIIT-tréning rövid etapokból áll, ahol 1-2 perces intenzív és közepesen intenzív szakaszok váltják egymást 15-20 percen keresztül. A kutatások szerint ez a mozgásforma javítja az inzulinérzékenységet a szervezetben és serkenti az emberi növekedési hormon termelődését, ami hozzájárul az anyagcsere javításához.”

Forrás: Vogue India Fotó: Getty Images

Olvass tovább!