4 perces teszttel kiderítheted, mennyire vagy kreatív

2023. január 14.
Végre van egy kézzel fogható, tudományos módszer arra, hogy kiderüljön, mennyire kreatív ténylegesen valaki. És csak négy perc kell hozzá, hogy leteszteljük magunkat.
  • Ha igaz, akkor egy 4 perces teszttel ezután megmérhetjük, valójában mennyire vagyunk kreatívak.
  • A tudósok bizonyos idegrendszeri folyamatokból képesek mérni a kreativitást. 
  • A legjobb akkor elvégezni a tesztet, mielőtt még elolvasnánk, hogyan is működik.

Mivel a kreativitást mérő teszt akkor ad pontosabb és hitelesebb eredményt, mielőtt elolvasnánk, hogyan is működik, ezért célszerű a cikk elolvasása előtt végigcsinálni a 4 perces online tesztet itt.

Végre egy teszt, amivel lemérhetjük a kreativitásunkat

Végre egy teszt, amivel lemérhetjük a kreativitásunkat

Hogyan utalnak a szavak a kreativitásra?

A Harvard Egyetem kutatója, dr. Jay Olson dolgozta ki a módszert a kreativitás mérésére. Ehhez először 10 főnévre kell gondolnunk, melyek távol állnak egymástól jelentésben. Például ha a kanálra gondolunk, nem feltétlenül a villa vagy a leves a következő jó választás, hanem mondjuk a játékbaba. 

A kutató szerint tesztje képes a szóbeli kreativitás és az elvont gondolkodás képességének mérésére, illetve a problémamegoldó képességet is pontosan lehet vele mérni. A pontszámunkat az alapján számolja ki, milyen távol állnak egymástól jelentésben a kiválasztott szavak. 

Minél távolabbi(nak tűnő) dolgok között vagyunk képesek közös pontot, összefüggést találni, annál nagyobb valószínűséggel vagyunk kreatív elmék. 

Mik a kreativitást mérő teszt hátulütői?

Ha a teszt pontos is, akkor is csupán a kreativitás egy kis szegmensét vizsgálja. Ha a pontszámunk alacsony, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyáltalán nem vagyunk kreatívak, hanem inkább arra utal, hogy más területek az erősségeink, nem a szavak. Ha pedig azt látjuk, hogy mások a közösségi oldalaikon büszkén posztolják, milyen magas pontokat kaptak a kreativitást mérő teszten, jusson eszünkbe, hogy valószínűleg sokkal többen vannak, akik az alacsonyabb pontszámot inkább nem tették közhírré.

Forrás: Science Alert Fotó: Getty Images

Olvass tovább!