7 tudományosan igazolt módszer, amivel csökkenthető a rákkockázat az onkodietetikus szerint

2023. január 23.
A növényi alapú étrend csak az egyik a sok közül, amivel jelentősen csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát az onkológiai dietetikus szerint.
A növényi alapú étrend csak az egyik a sok közül, amivel jelentősen csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát az onkológiai dietetikus szerint
  • Rengeteg rizikófaktort összefüggésbe hozunk a rákkal, ám ezek közül nem mindet támasztotta alá a tudomány egyelőre.
  • Az biztos, hogy az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a feldolgozott hústermékek fogyasztása növeli a rákbetegségre az esélyt az embernél, így ha ezeket kizárjuk az életünkből, jelentősen megnő az esélye annak, hogy nem alakul ki nálunk rosszindulatú daganatos betegség.
  • A növényi alapú étrend nemcsak a rák megelőzésében lehet fontos, de az egészséges testsúly megőrzésében és más krónikus betegségek elkerülésében is segít.

Nincs egyetlen olyan dolog, amivel megelőzhetnénk a rák kialakulását, ám évtizedes tudományos vizsgálatok számos olyan tényezőt azonosítottak, melyek hatással lehetnek arra, mekkora eséllyel alakul ki a rosszindulatú daganatos betegség az embernél.

Számos életmódbeli tényezőtől függ, valakinél mekkora a rák kialakulásának esélye, beleértve az étrendet, testmozgást és a genetikai hátteret. Még a munkahely is hatással van az egészségünkre hosszú távon. 

Nichole Andrews onkológiai dietetikus rákbetegségen átesett pácienseknek segít a felépülésben és a kezelések utáni egészséges étrend és életmód kialakításában. Elmondta, mi a hét legfontosabb életmódbeli tényező, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának esélyét.

Gyorséttermi ételek helyett növényi alternatívák

A World Cancer Research Fund nevű rákkutató alapítvány eredményei szerint a túlnyomórészt növényi étrend a magas rosttartalom miatt megvédhet a bélrendszeri rák kialakulásától. Kutatásaikból az is kiderült, hogy általánosságban is csökkenti más típusú rákbetegségek kialakulásának kockázatát, ha sok zöldséget és kevés állati eredetű élelmiszert eszünk. 

Az onkológiai dietetikus szerint nem kell vegánná válnunk ahhoz, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát, ám a feldolgozott élelmiszerek helyett minél több friss gyümölcs, zöldség és teljes értékű gabona kerüljön a tányérunkra. „Kétharmada az ételeinknek legyen gyümölcs, zöldség, babfélék, hüvelyesek, gabonák, olajos magvak” – javasolta Andrews. 

Ne igyunk alkoholt, ne dohányozzunk és ne együnk feldolgozott hústermékeket

A következő az onkológiai dietetikus listáján, melyről bebizonyosodott, hogy rákot okoz, az alkohol, emiatt minél kevesebbet célszerű fogyasztani belőle. „Az alkohol az egyik legnagyobb rákkeltő hatású anyag, amit az emberek fogyasztanak” – jelentette ki Andrews. Az alkohol bizonyítottan növeli a száj, torok, nyelőcső, máj, mell, bél és gyomor rákos betegségeinek esélyét. 

Ugyanez igaz a feldolgozott hústermékekre is, melyek a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét növelik. 

A dohányzással is fontos lenne felhagyni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát. Nagyon régóta ismert az összefüggés a tüdőrák és a cigaretta között, ám általánosságban is növeli a rákos betegségek esélyét. 

A gyaloglás is megfelelő testmozgás

A gyaloglás is megfelelő testmozgás

Legyünk aktívak és törekedjünk az egészséges testsúlyra

Két nagyon fontos dolog, ha minél jobban csökkenteni szeretnénk a rák kialakulásának kockázatát, hogy legalább heti 150 perc közepesen erős testmozgást iktassunk be az életünkbe, vagy 30 perc sportot heti ötször. Ez lehet gyaloglás is, ha közben törekszünk arra, hogy minél kevesebbet üljünk. Az aktív életmód jelentősen csökkenti ugyanis a mellrák, bélrák és a méhrák kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy minél kevesebb cukrot és gyorséttermi ételt együnk, mert ez hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez, ami szintén csökkenti a rákbetegségek esélyét.

Ne szedjünk nagy dózisban táplálékkiegészítőket

A dietetikus arra is figyelmeztetett, hogy legyünk óvatosak a táplálékkiegészítőkkel, mivel a nagy dózis bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból nem, hogy egészségesebbé tesz, hanem növelheti is a rák kialakulásának kockázatát. 

A nagy dózisú béta-karotin táplálékkiegészítők például, melyet az A-vitamin termelése miatt szedhet valaki, növelheti a tüdőrák esélyét akkor is, ha valaki soha életében nem dohányzott vagy találkozott azbesztszennyeződéssel. 

Általánosságban tehát kijelenthető, hogy inkább a kiegyensúlyozott étrendre törekedjünk, és ne táplálékkiegészítőkkel akarjuk pótolni a tápanyagokat. 

Forrás: Insider Fotó: Getty Images