A lustaság rákot okozhat

2020. szeptember 10.
A renyhe, lusta életmód kimutathatóan növeli a rákos megbetegedések kockázatát egy friss kutatás eredményei szerint. Már egészen kevés mozgás is jelentősen csökkenti ezt a rizikót.

Számos tanulmány készült már a lusta életforma veszélyeiről, a megnövekedett rákkockázatról, amelyet a mozgásszegény életmód okoz. Ám ezek legtöbbje önbevalláson alapult, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül voltak teljesen őszinték a kutatásban résztvevők azzal kapcsolatban, hogy mennyire aktívak vagy sem.

A mostani kutatásban nem tudtak csalni a résztvevők, mind a nyolcezer kutatási alanyt lépésszámlálóval szerelték fel, amelyet egy héten át kellett viselniük, így objektív képet kaptak a tudósok a mozgásukról. Ezáltal kiküszöbölhették az önbevallás okozta esetleges eltéréseket, és teljes valójában láthatták, milyen hatással van a fizikai aktivitás az ember egészségére. 

Korábban egyik résztvevőnek sem volt rákos megbetegedése, ám amikor öt évvel a vizsgálat után megnézték, milyen egészségnek örvendenek a korábbi alanyok, azt tapasztalták, hogy 268-an rákban meghaltak. Miután az összes olyan tényezőt kiküszöbölték a kutatásban, mint az életkor, nem és a meglévő alapbetegségek, a kutatók úgy találták, hogy a lusta, mozgásszegény életmód 82 százalékkal növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. „Ez az első olyan kutatás, amely ténylegesen megmutatja, hogy milyen szoros összefüggés van a rák és a mozgáshiány között” – hívta fel rá a figyelmet dr. Susan Gilchrist, a kutatás vezetője, a Texasi Egyetem Anderson Rákközpontjának rákmegelőzésért felelős professzora. 

A tudósok szerint már nagyon kevés és nem is túlságosan intenzív testmozgás elég lenne ahhoz, hogy csökkentsük a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Ha 30 perc ülést valamilyen könnyű mozgásra, sétára cserélünk, máris 8 százalékkal javítjuk az esélyeinket. 30 perc közepesen intenzív mozgás pedig 31 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának esélyét. A tudósok szerint heti 150 perc közepesen intenzív mozgással már sokat tennénk a rákos betegségek megelőzéséért és az egészségünkért.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash