A Tom Cruise-módszer segít leszerelni a toxikus embereket

2023. január 27.
Tom Cruise egyik ikonikus pillanata ihlette a nevéhez fűződő módszert, ami máris óriási népszerűségnek örvend a TikTokon.

Talán néhányan még emlékeznek az esetre, amikor egy kamuriporter lespriccelte álmikrofonjával a gyanútlan Tom Cruise-t. A színész ahelyett, hogy kiborult volna, higgadtan azt kérdezte az illetőtől: „Ezt most miért csináltad? Ez mitől olyan vicces? Szeretsz szemétkedni más emberekkel?” Ez a párbeszéd ihlette a Tom Cruise-módszert, ami máris trendingel TikTokon.

A kifejezést az @ask_kimberly profil mögött álló terapeuta alkotta meg, aki szerint a módszer lényege nagyon egyszerűen annyi, hogy agresszió helyett őszinte kíváncsisággal fordulunk a toxikus, manipulatív személyek felé. Amikor valaki piszkálódik velünk vagy látszólag szándékosan megbánt minket, tegyünk fel neki kérdéseket. Ezt miért csináltad? Mi a célod a viselkedéseddel? Elmagyaráznád a motivációdat, hogy megérthessem, amit tettél?

Fontos, hogy a kérdéseket ne dühös vagy cinikus hangnemben tegyük fel. Vegyünk egy mély levegőt, nézzünk a másik szemébe, és őszintén törekedjünk arra, hogy megértsük az illető szándékait, gondolatait. Ez az extrémen empatikus hozzáállás egyrészt segít nekünk jobban kezelni a helyzetet, másrészt jó eséllyel sokkal konstruktívabb kimenetelt hoz majd a konfliktusnak. Tudatosítsuk azonban, hogy valójában nem célunk megoldani a helyzetet, nem kell elmagyaráznunk a másiknak, hogy miért volt bántó, amit tett, vagy hogy miért ne csináljon ilyesmit. A mondattal tulajdonképpen elutasítjuk a helyzetet, megszabjuk a saját határainkat, benne maradunk a felnőtt énállapotban. Leállítjuk az érzelmi reakciót, és helyette leleplezzük a másik embert, aki így jó eséllyel csak kínosan érzi majd magát a tette miatt.

Nem biztos persze, hogy mindenkinél működik a dolog, így arra is készüljünk fel, hogy a másik fél csak még jobban felhúzza magát. Épp ezért nagyon fontos felmérni, hogy milyen helyzetben alkalmazható a módszer – csak akkor folyamodjunk hozzá, ha biztonságosnak ítéljük a szituációt.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images