És te milyen életstílusra vágysz? A válasz segíthet megtalálni a tökéletes karriert

2023. január 29.
A munkánk meghatározó része életünknek, épp ezért olyan karriert érdemes választani, ami a számunkra leginkább megfelelő életstílussal jár majd. Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus segít megtalálni a választ!
eletstilus-eletcel-tokeletes-karrier

Az előző két blogbejegyzésemben végigvettünk jó pár kérdést, amiken érdemes elgondolkodnia mindenkinek, aki az életcélját keresi. Itt 15 kérdést találsz, amelyek segítenek tisztán látni a lehetőségek tengerében, itt pedig további tippeket és technikákat találsz, amelyek segítenek tovább szűkíteni a kört.

Most pedig egy harmadik témát is szeretnék behozni ebbe a kérdéskörbe, amely, úgy látom, sokszor méltatlanul el van hanyagolva:

Milyen életstílus szerint kívánsz majd élni?

Minden munka más-más életstílussal jár. Te hogyan szeretnél majd élni?

  • Utazgatni szeretnél vagy inkább egy helyben lennél?
  • Irodában ülős munkát szeretnél végezni, vagy jövős-menős, aktív, fizikai munkát?
  • Egyedül szeretnél inkább dolgozni vagy folyamatosan emberekkel körülvéve?
  • Hajlandó vagy hajnalban kelni? Éjszakázni? Hétvégéken, ünnepnapokon is dolgozni? 12, 24 vagy akár 48 órás váltott műszakokban dolgozni?
  • Hol akarsz élni? Vidéken, városban, esetleg egy másik országban?
  • Mennyi szabadnapot szeretnél évente? Mikor szeretnéd kivenni őket? (Vannak munkakörök, amelyekben ez kötött.)
  • Kikkel vagy mikkel akarsz foglalkozni napközben?
  • És főleg: MIÉRT akarsz éppen velük foglalkozni? Mit ad neked, ha velük foglalkozhatsz?

Ha egyes kérdéseknél nem tudsz dönteni, mert neked bármelyik opció megfelel, akkor először is örülj neki, hogy te ennyire rugalmas vagy, és hogy téged ennyi minden érdekel! Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, az, ha kísérletezel, és minél több dolgot kipróbálsz, hogy megtapasztald, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket szeretsz is és bírsz is csinálni majd hosszú távon. A tapasztalatszerzés nagyon fontos, mert a tisztánlátás a tettekből fakad, nem az agyalásból.

Ha többféle tevékenységet is szívesen végzel, és nem tudod eldönteni, hogy melyik mellett tedd le a voksodat, akkor íme néhány további kérdés, ami segít tovább szűkíteni az opcióidat:

Melyik az a tevékenység, amelyet szívesen csinálnál napi 8 órán keresztül, heti 5 napon át?

Melyik az a tevékenység, amelyet tudsz is és hajlandó is vagy csinálni napi 8 órán keresztül, heti 5 napon át?

Előfordulhat, hogy imádsz valamit csinálni, de csak napi 1-2 órán át, utána megunod vagy elfáradsz fizikailag. Képes lennél ezt a dolgot napi 8 órán keresztül is csinálni, minden egyes nap? Ha a válaszod NEM, akkor az a legjobb, ha ez a tevékenység megmarad hobbinak. Nem baj, hobbikra is szükségünk van.

Ha van már egy elképzelésed, hogy pontosan mivel szeretnél foglalkozni, akkor válaszolj a következő kérdésekre: az a munka, amelyet végezni szeretnél, pontosan milyen életstílussal jár? Ennek nagyon aprólékosan nézz utána. Naponta hány órát kell majd dolgoznod, és pontosan mettől meddig? Mit kell majd pontosan csinálnod? Kikkel kell majd együttműködnöd? Hol kell majd dolgoznod? Mekkora havi bevételre számíthatsz kezdetben? Ez az összeg megfelel neked? Az ezzel járó életstílus megfelel neked?

És ha már a pénznél tartunk: ha a válaszod az utolsó két kérdésre IGEN, akkor nyert ügyed van! Ha a válaszod NEM, akkor azt javaslom, gondold végig azt, hogy mit tudsz majd tenni azért, hogy közelebb kerülj a vágyott életstílusodhoz? Esetleg plusz órákat dolgozni, vagy akár egy másodállást vállalni?

Még egy nagyon fontos kérdés, amit érdemes alaposan végiggondolni: alkalmazott szeretnél lenni vagy vállalkozó? Esetleg mindkettő? Mindkét életformának megvannak az előnyei és a hátrányai is. Manapság nagyon menőnek tűnik a vállalkozói lét, sokan próbálják ezt valóságos modern kori aranybányának beállítani. Pedig ennek a munkának is megvannak az árnyoldalai. Ne dőlj be a hangzatos szövegeknek, inkább nézz utána alaposan annak, hogy mi rejtőzik valójában a csillogó felszín marketinggépezete mögött.

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!