Az emberek 70 százaléka nem találja el a választ a házasságfejtörőre

2023. február 01.
A házassággal kapcsolatban megannyi rejtély foglalkoztatja az embereket. Milyen az ideális házasság? Mi a jó házasság titka? Létezik az igazi? Míg ezekre nem létezik egyértelmű és mindenkire egyaránt érvényes válasz, addig a házasságfejtörőben feltett kérdésre igenis van. Csak nagyon kevesen tudják megoldani.
A házasság-fejtörőt az emberek többsége nem tudja megoldani
  • Az MIT matematikusai találták ki a házasságfejtörő kérdését.
  • Egy kutatás szerint eddig az emberek 72 százaléka rossz választ adott a feladványban feltett kérdésre.
  • A házasságfejtörő a világ legnehezebben megválaszolható kérdése.

Rejtvények, optikai illúziók, fejtörők keringenek az interneten. Ám közülük is az egyik legrégebbi és legtrükkösebb feladvány az, amit a Massachussetts Institute of Technology (MIT) matematikusai találtak ki 1876-ban. Ez egy izgalmas házassággal kapcsolatos feladvány, amibe a legtöbb próbálkozónak beletörik a bicskája. 

Így szól a házasságfejtörő

Alíz Bobot nézi, és Bob Charlie-ra néz. Alíz házas, Charlie nem. 

Egy házas ember néz egy nem házas emberre? 

A: Igen

B: Nem

C: Nem lehet pontosan megválaszolni a kérdést

Az emberek többsége nem tudja megoldani a házasságfejtörőt

Már több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, milyen arányban adnak jó választ az emberek a fejtörőre. A MindYourDecision oldalán végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy a próbálkozók 80 százaléka tévedett a válaszával. (A The Guardian hasonló feladványánál 72 százalék adott rossz választ.)

Ez a jó válasz a házasságfejtörőre

Ha megvan a tippünk, eláruljuk, mi a helyes válasz, és azt is, miért. 

Sikerült megfejtenünk a házasság-fejtörő logikáját?

Sikerült megfejtenünk a házasság-fejtörő logikáját?

A feladványban feltett kérdésre a válasz: A. Egy házas ember néz egy nem házasra, ami Bob családi állapotától függ. Ha Bob házas, akkor egyértelmű, hogy egy házas ember néz egy nem házasra, Charlie-ra. Ha Bon nem házas, akkor azért az A a helyes válasz, mert Alíz Bobra néz, tehát ismét igaz, hogy egy házas ember néz egy nem házasra. 

Ha szeretnénk magunkat próbára tenni más fejtörőkkel is, próbáljuk megtalálni, melyik gombaleves lehet a mérgezett a három közül, vagy rájönni arra, melyik ház lakója lehetett a tolvaj a kisvárosban.

Forrás: Mental Floss Fotó: Canva