Ezt jelenti, ha mindig lever mindent a macskád!

2023. január 15.
Egy állatok viselkedésével foglalkzó szakértő elmagyarázza, miért tűnhet úgy, hogy a macskánk direkt idegesíteni akar minket azzal, hogy rendszeresen lever mindent az asztalról, polcról vagy szekrényről. Annyit elárulhatunk elöljáróban, hogy ősi ösztön munkál bennük ilyenkor.
  • Ha rákeresünk az interneten, számtalan olyan videót találhatunk, amikor a macskák a mancsukkal mindent levernek, ami útjukba kerül, bögrétől az antik vázákon át a karácsonyi dekorációig. 
  • A viselkedés-szakértő szerint csak figyelmet akarnak és játszani.
  • Ha nem akarjuk, hogy a macskánk folyamatosan leverjen mindent, jobban oda kell figyelnünk a kedvencünkre.

„A legtöbb macska azért ver le dolgokat az asztalról, polcról, szekrényről, mert figyelmet akar vagy egyszerűen csak játszani azokkal a dolgokkal” – mondta Cathy Bosley állat viselkedés-szakértő és tréningspecialista. 

Ha rendszeresen leveri a dolgokat a macskánk, ideje elgondolkodnunk rajta, vajon kellően odafigyelünk-e a cica szükségleteire

Ha rendszeresen leveri a dolgokat a macskánk, ideje elgondolkodnunk rajta, vajon kellően odafigyelünk-e a cica szükségleteire

Odafigyelünk a macskánk szükségleteire?

Ha rendszeresen leveri a dolgokat a macskánk, ideje elgondolkodnunk rajta, vajon kellően odafigyelünk-e a cica szükségleteire. Lehetséges, hogy túl sokáig aludtunk reggel és nem adtunk időben enni, a macskánk pedig így figyelmeztet. De az is előfordulhat, hogy otthonról dolgozunk, a cicánk pedig úgy érzi, nem figyelünk rá annyira, amennyire ő akarja. Így mit tesz a cica? Leveri a dolgokat, ami az útjába kerül. Például a kedvenc kávésbögrénket vagy a tollunkat az asztalról.

De a macskák a mancsukat használják arra is, hogy megvizsgálják és felfedezzék a környezetükben lévő tárgyakat. Ha nem akarjuk, hogy unatkozzon a cica – és unalmában lökdösse a földre a dolgainkat –, folyamatosan új játékokról kell gondoskodunk neki. Erre tökéletesek azok a macskafejtörő játékok, amiknek jutalomfalatot lehet a belsejébe rejteni.

Mivel állíthatjuk meg a dolgok leverését?

Vannak olyan technikák, amikkel elejét vehetjük a figyelemhajhász lökdösésnek.

  1. Ha nem akarjuk, hogy a macska leverjen valamit, ne legyen semmi csábító dolog az asztalon, pulton, polcon.
  2. Ha valamit csinálni próbálunk az asztalon, helyezzünk el egy olyan párnát vagy hangkeltő eszközt, ami automatikusan valamilyen, a macska számára kellemetlen ingert kelt, ha megpróbál a dolgaink közelébe menni és leverni azokat.
  3. Elterelhetjük a macskánk figyelmét azokról a dolgokról, amiket szívesen leverne, amikor észrevesszük, hogy épp felugrana a polcra vagy asztalra. Ilyenkor a kedvenc játékával csábítsuk el a tetthelyről, hiszen úgyis az a célja, hogy a mi figyelmünket felkeltse. Ilyenkor játszunk velük öt percig, majd hagyjuk el a helyiséget. Ne vegyük fel a földről, ne mondjunk semmit, mert ez pozitív visszaigazolást adna a cicának arra, hogy rendben volt az eredeti szándéka.

Forrás: Martha Stewart Fotó: Getty Images

Olvass tovább!