Lehet a stressz miatt szorulásunk?

2022. június 13.
Általában a stresszel a hasmenést hozzuk összefüggésbe, pedig a feszült helyzetekben a szorulás legalább annyira gyakori.

Nem tudunk aludni, az izmaink folyamatosan feszültek, még a szívünk is gyorsabban ver. Ezt mind a stressz okozza. Tudjuk, milyen szerteágazó hatása van a szervezetünkre, mégis meglepő lehet, hogy akár szorulásunk is lehet a túl nagy feszültség miatt. 

„A stressz miatt a bélmozgás lelassulhat, akár azt is okozhatja, hogy csak három naponta jelentkezik a székelési inger, de akár túlságosan kemény székletet vagy más problémákat is eredményezhet” – magyarázta dr. David Clarke a Pszichofiziológiai Rendellenességek Szövetségének elnöke, az Oregoni Egészségtudományi Egyetem gasztroenterológus professzora. Amikor szorulásunk van, a székletünk általában száraz és kemény, ami nagy fájdalmat okozhat vécézésnél, még gyakoribb, hogy úgy érezzük, nem ürítettünk ki mindent magunkból teljesen. 

stressz-szorulas

Vannak olyan bélrendszeri problémák – mint például az irritábilis bél szindróma – melyek krónikus székrekedést okozhatnak, mégis nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sok és erős stressz, a szorongással teli hétköznapok okozzák a problémánkat. 

Tényleg a stressz a szorulás oka?

A stressz komoly hatással van a bélrendszer egészségére. Ez megmutatkozhat szorulás formájában is. „Amikor a stressz aktiválja a szimpatikus idegrendszert, azt az utasítást kapja a testünk, hogy harcoljon vagy meneküljön. A bélmozgás lelassul, mert a szervezetünk minden erőforrását arra mozgósítja, hogy megküzdjön a stresszel” – mondta dr. Clarke. 

Ám nem ez az egyetlen módja annak, ahogy a stressz kapcsolatba hozható a szorulással. Például ha odafigyelünk, észrevehetjük, hogy amikor feszültek vagyunk, sokkal jobban kívánjuk a cukros, feldolgozott élelmiszereket a rostban gazdag gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek helyett, vagy nem megy úgy a sport, kihagyjuk az edzéseket, ha sok a tennivalónk. Pedig a kutatások szerint már a mérsékelt testmozgás, kerékpározás vagy kocogás is segíthet hatékonyabbá tenni a belek munkáját. 

„Minél gyorsabban távozik a széklet szervezetünkből, annál több víz marad benne, így rendszeresebb és puhább lesz a végtermék – mondta dr. Clarke. – Ha nem figyelünk magunkra, ahogy kellene, az ellenkezője történik: felfújódunk és székrekedésünk lesz.”

Mit tehetünk a stressz okozta székrekedés ellen?

Nem mindig egyszerű és gyors a stressz leküzdése, ám fontos legalább megpróbálnunk. Mindenkinek más válik be, ezért muszáj próbálkoznunk és kitapasztalnunk, vajon a meditáció és jóga, a munka és magánélet határainak jobb lefektetése működik, vagy esetleg szükségünk lesz terapeuta bevonására is, hogy feltárjuk, mi okozhatja a krónikus stresszt az életünkben. 

Maradjunk mindeközben aktívak, amennyire csak lehet, igyunk elegendő vizet, étkezzünk egészségesen, kiegyensúlyozottan. „Növeljük a nagy rosttartalmú ételek fogyasztását, mint a bab, tök, bogyós gyümölcsök, leveles zöldek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, zab, gyümölcsök” – sorolta dr. Clarke, mit tehetünk a szorulás leküzdésére. Ezek az egészséges szokások ugyan megszüntethetik a székrekedésünket, ám ha a tünetek több héten keresztül fennállnak az életmódbeli változtatások ellenére is, mindenképp szükség lehet orvos bevonására is.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!