Így kövesd a fehérjediétát, ha rövid idő alatt akarsz látványosan fogyni

2023. február 03.
A fehérjediéta szigorú, de hatásos, hiszen viszonylag rövid idő alatt érhetünk el látványos eredményt. Közben pedig a már felépített izmainkat is megtarthatjuk! Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy étrendünkben minimálisra csökkentjük a szénhidrátokat és a zsírokat, helyettük pedig főként tápláló fehérjeforrásokat fogyasztunk.
  • A fehérjediéta napjaink egyik legtrendibb fogyókúrája.
  • A proteinalapú étrenddel rövid idő alatt látványos fogyást érhetünk el.
  • Mielőtt belevágunk a fehérjediétába, konzultáljunk orvosunkkal.

A manapság hatalmas trendnek számító fehérjediéta nem véletlenül népszerű: ha pontosan betartjuk az előírásokat, csupán néhány hét leforgása alatt akár több mint öt kilótól is megszabadulhatunk. Mindezt anélkül, hogy kopogna a szemünk, hiszen egy jól megtervezett proteinalapú étrend eltelít és gondoskodik arról, hogy ne törjenek ránk a falásrohamok.

Így kövesd a fehérjediétát, ha rövid idő alatt akarsz látványosan fogyni

A fehérjediéta rövid idő alatt ígér látványos fogyást, az izmaink elvesztése nélkül.

Így fogjunk hozzá a fehérjediétához!

Mindenekelőtt konzultáljunk az orvosunkkal, főleg, ha máj- vagy vesebetegségben szenvedünk. Kezdjük kicsiben: próbáljuk ki, hogy egy hétig csak egy kis extra fehérjét adunk hozzá a főétkezésekhez, majd folyamatosan növeljük a proteinbevitelt. Most se feledkezzünk meg a kalóriákról, úgyhogy jól gondoljuk meg, milyen fehérjét veszünk magunkhoz. Az étvágyunkat szabályozhatjuk azzal, ha a napi tápanyagmennyiséget négy-öt kisebb étkezésre és nassolnivalóra osztjuk fel.

Fehérjediéta alatt válasszunk tápanyagokban gazdag, alacsony telített zsír- és kalóriatartalmú proteinforrásokat, mint például a sovány húsok, a tenger gyümölcsei, a bab, a szója, az alacsony zsírtartalmú tejtermék, a tojás, valamint a diófélék és magvak. Együnk sok lazacot vagy más ómega-3 zsírsavban gazdag halat, illetve rostokat és fehérjét biztosító babot, lencsét.

Egy kis segítség a proteinalapú étrendhez

  • 1/2 csésze zsírszegény túró 12,4 gramm fehérjét tartalmaz
  • 1/2 csésze főtt lencsében 9 gramm fehérje van
  • 2 evőkanál natúr mogyoróvaj 7 gramm,  ugyanennyi mandulavaj pedig 6,7 gramm proteint tartalmaz
  • 1/2 csésze főtt babban 7,7 gramm fehérje van
  • 1 nagy tojás 6 gramm fehérjét tartalmaz

Ezeket a szénhidrátokat fogyasszuk a fehérjediéta alatt

Proteinalapú étrendünk úgy lesz a leghatékonyabb, ha minimálisra csökkentjük a szénhidrátbevitelt, és főként „jó” szénhidrátokból válogatunk. Bátran ehetünk gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, valamint alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot. Mellettük pedig ne felejtsük el az egészséges zsírokat sem, mint például a dió és más magvak, az olajbogyó, az extraszűz olívaolaj és repceolaj, a hal és az avokádó.

Fotó: Getty Images