Ezek a legjobb ételek edzés előtt és edzés után!

2022. július 02.
Éppen megfogadtad, hogy mostantól tornával indítod vagy zárod a napjaidat? Nos, csak támogatni tudjuk a döntésedet, viszont mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ezt a programodat össze kell hangolnod az étkezéssel is!

Bár furcsán hangozhat, de az edzés valójában sok tervezést igényel: például egyáltalán nem mindegy, milyen cipőben indulunk el futni és azt is át kell gondolnunk, hogy melyik napszakban kezdjünk el mozogni, hiszen az időpontot össze kell hangolnunk az étkezéssel. Annak ellenére ugyanis, hogy éhesen nincs energiánk semmire, teli gyomorral mégsem vághatunk bele egyetlen gyakorlatsorba sem. Kivétel természetesen mindig akad: amennyiben a vacsorád elfogyasztása után egy órával úgy érzed, szívesen biciklire pattannál, bátran megteheted, ám ha rendszeres edzéstervet szeretnél kialakítani, akkor mindenképpen érdemes az evéshez (is) igazítanod a mozgást.

Edzés és étkezés

Először is tudnod kell, hogy az, amit röviddel az edzés előtt fogyasztasz el, az tulajdonképpen üzemanyagként funkcionál a testedben, mivel a szervezeted az ebből származó glikogént (a cukor egyik formája) fogja felhasználni energiaforrásként. Így tehát amennyiben reggel, éhgyomorral (vagyis közel 8-10 órával a vacsorád után) kezdesz el mozogni, kevésbé leszel produktív, ugyanis hiányt szenvedsz a fent említett glikogénből, ami feltölthetne energiával. Szóval könnyen előfordulhat, hogy pár perc alatt kimerülsz, és képtelen vagy befejezni a gyakorlatsorodat. Ezt elkerülheted azzal, ha felpörgeted magad edzés előtt olyan, gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, mint a zabpehely, egy granolaszelet, a gyümölcsfélék (például a banán) vagy a rostos zöldségek.

Sőt, akár kardiomozgás közben is falatozhatsz belőlük egy kicsit, ha úgy érzed, elfáradtál. Ha azonban erőnléti edzést tervezel, akkor egy kis proteint is hozzáadhatsz a menüdhöz, amit lassabban emészt meg a szervezeted, mint a szénhidrátot, így támogathat az olyan mozgásformában, ami jobban igénybe veszi az izmaidat. A szakemberek azt mondják, ha kardiózni akarsz, akkor 30-60 perccel étkezés után foghatsz hozzá, mert ekkorra már megemelkedik a vércukorszinted, ha viszont súlyzós edzésre vagy futásra készülsz, próbálj meg 2 órával korábban elfogyasztani valamit. Ebben az esetben a gyomrod meg tudja időben emészteni az ételt és továbbítani a vékonybélbe, miközben a cukrot is felszívja.

De nem szabad elfelejtkezned a mozgás utáni tápanyagpótlásról sem: a fehérje és a szénhidrát kombinációja segít az izmok újjáépítésében és a glükóz-, illetve a glikogénszint helyreállításában. Kardiózást követően jöhetnek az olyan növényi szénhidrátok, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a zöldségek vagy a hüvelyesek. Amennyiben jobban megerőltetted az izmaidat, adj ezekhez egy kis fehérjét is – mondjuk marhahúst, csicseriborsót, lencsét vagy halat. A legideálisabb az, ha ilyenkor az összes makrotápanyagból kerül a tányérodra – vagyis nem felejted ki az ómega-3 zsírsavakat tartalmazó fogásokat sem. Ám mivel az edzés alapvetően egy stresszes szituáció a testednek, érdemes várnod az evéssel, míg nyugalmi állapotba kerülsz újra, ami nagyjából egy órát vehet igénybe.

Forrás: Bustle Fotó: Getty Images

Még több edzéstippre lenne szükséged?