Az oroszlánétrend most a legmenőbb fehérjediéta – de mennyire biztonságos?

2023. január 26.
Nem most keződött az extrém módon kizáró étrendek népszerűsége. De a TikToknak köszönhetően minden korábbinál többen gondolják azt, hogy ezektől majd egészségesek és szépek lesznek. A keto diétának van a legnépesebb rajongótábora ezek közül. Ennek új ága az oroszlánétrend.
Az oroszlán étrend a fehérje diéták legújabb őrülete
  • A keto diéta a követői szerint méregteleníti a testet és javítja a közérzetet.
  • A Mayo Klinika szakemberei szerint minden korábbinál népszerűbb a szinte kizárólag csak fehérjéből álló étrend.
  • A TikTokon hódít a fehérjediéta legújabb ága, az oroszlánétrend.

Oroszlándiétának nevezték el a TikTokon hódító új étrendet. A keto diétához sorolható fogyókúrában csak kérődző állatok húsát lehet fogyasztani (borjú, bárány, kecske, marha és szarvas). Emellett sót és vizet vehetnek magukhoz az oroszlándiéta hívői 30 napon keresztül.

Bár a fehérjediéta nem új találmány, az oroszlánétrendről csak most beszélt egy blogger-podcaster (nem orvos vagy dietetikus!), Mikhaila Peterson TikTok-oldalán. Peterson állítása szerint 2017 decembere óta követi az oroszlán étrendet. Állítása szerint a keto diéta segített meggyógyulni a fiatalkori rheumatoid artritiszéből, krónikus betegségeiből, depressziójából és abbahagyhatta az antidepresszánsok szedését.

@mikhailapeterson

Did The Lion Diet Fix My Teeth?

♬ original sound – Mikhaila Fuller

„Nem lettem skorbutos. Gyógyulok” – írta közösségi oldalán Peterson. Remélem, a jövőben ehetek már növényi eredetű ételeket is újra anélkül, hogy fellépnének az idegrendszeri és autoimmun tüneteim. Ne hagyd, hogy bárki azt mondja, nem tudod meggyógyítani magad!” – tette még hozzá a fiatal nő.

Mit mond a dietetikus az oroszlándiétáról?

Sarah Bullard dietetikus szerint a fehérjediéta és ezzel együtt az oroszlánétrend „roppant szigorú, megvonó étrend. Az a célja, hogy csökkentse a gyulladást a szervezetben és megszüntesse az ételallergiát. Mint bármely olyan diéta, ami kizár tápanyagcsoportokat az étrendből, csak rövid ideig tartható fenn. Ez általában 4-6 hét. Ezután egyesével vissza kell vezetni az étrendbe a lehetséges allergén ételeket, hogy kiderüljön, valóban problémát okoznak-e.”

A szigorú, megvonó étrendet soha nem arra tervezték, hogy hosszú ideig folytassa valaki. A keto diéta is maximum egy hónapig lenne tartható. „Ha ennél tovább étkezik valaki így, súlyos ásványianyag- és vitaminhiányt kockáztat” – mondta a dietetikus.

Kinek lehet jó a fehérjediéta étrend?

Az étrend az egészséges életmód egyik alapköve. Sok embernél viszont bizonyos ételek, ételcsoportok erősíthetik a krónikus betegségeik tüneteit. A Clevelandi Klinika szakemberei szerint a keto diéta azok számára lehet hasznos, akik ételallergiában, intoleranciában szenvednek. Ám esetükben is csak orvosi felügyelet és irányítás mellett.

Az irritábilis bél szindrómában szenvedők (IBS) számára szintén hasznos lehet időről időre beiktatni olyan időszakokat, amikor a fehérjediétát követik. A szénhidrátok között találhatók nehezen emészthető típusok, ezek bevitelét érdemes csökkenteni az IBS-ben szenvedőknél.

A fehérjediétával kapcsolatban gyakran hangzik el, hogy meggyógyította az rheumatoid artritiszt. Ezzel érvelt az oroszlánétrendet népszerűsítő TikTok-felhasználó is. Az amerikai Artritisz Alapítvány szóvivője elmondta, „nincs olyan étrend, ami meggyógyíthatná az artritiszt a tudomány jelen állása szerint”. Hogy kell ezt érteni? Ha csak húst, sót és vizet fogyasztunk, attól nem gyógyul meg a krónikus betegségünk.

„Az oroszlándiétából hiányzik minden, ami a gyerekeknek és felnőtteknek a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelhez szükséges” – mondta a dietetikus. Ugyanakkor az tény, hogy az orvosilag felügyelt és irányított megvonó diétával hatásosan megoldható lehet az ételallergia és ételintolerancia.

Belekezdjünk fehérjediétába?

Ha új étrendre váltanánk, ami segíthet egy bizonyos problémában, vagy csak új, egészséges szokásokat vezetnénk be az étkezésünkbe, ne a TikTokon keresgéljünk. „Vannak más megvonó étrendek, melyek kevésbé szélsőségesek, mint a fehérjediéta vagy oroszlánétrend. Hasonló eredményt érhetünk el kevesebb kockázattal.”

A megvonó étrendeknél konkrét időkeret van és az ételek széles skálája, amit fogyaszthatunk. Tudományosan soha, sehol nem támasztották alá a fehérjediéta és étrend hatásosságát, biztonságosságát. Nem igazolták, hogy kezelné az ételallergiát és intoleranciát. 

Könnyű abba a csapdába esni, hogy meg akarjuk gyógyítani magunkat. Különösen, ha olyan történeteket hallunk, mint Petersoné. Se vége, se hossza a sztoriknak a közösségi oldalakon arról, hogy egy fehérjediéta varázsütésre elmulasztotta az ekcémát, depressziót, IBS-t, krónikus fájdalmat. De a tudomány jelen állása szerint ezek az étrendek több kárt okoznak, mint hasznot.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images, Unsplash