Ez a 10 legjobb étrend-kiegészítő nők számára

2023. január 08.
Tudtad, hogy szinte minden nő hiányt szenved legalább egy alapvető tápanyagból? Ezért az étrend-kiegészítők elsősegélyt nyújthatnak bármilyen típusú hiány esetén: segíthetnek fenntartani az energiát, az egészséges immunrendszert, a pihentető alvást és még sok mást.

Kollagén

A kollagén egy olyan fehérje, amely egészségesen tartja a bélrendszert, a bőrt, a hajat, a körmöket és az ízületeket. Ez tartja össze az egész testet. Abszolút mindenki számára hasznos lehet egy ilyen kiegészítő szedése, mivel 25 éves kor után a szervezet természetes kollagéntermelése csökken. A kollagén az egyik legjobb táplálékkiegészítő a 40 év feletti nők számára, tekintve, hogy náluk a fehérjehiány járulhat hozzá leginkább az ízület és bőr rugalmasságának problémáihoz.

10-legjobb-etrendkiegeszito-nok-szamara

Magnézium

A magnézium több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben. Az ásványi anyag támogatja a normál izom- és idegműködést, elősegíti a szív egészségét, szerepet játszik a csontozat fejlődésében, elősegíti az emésztést és segít fenntartani a normál vérnyomást. A stresszes vagy alvászavarral küzdő hölgyek számára lehet a leghasznosabb a magnézium szedése.

Vas

A vas nagyon fontos, mert segít a vörösvértestek és az oxigén szállításában a test szöveteihez. A normál energiaszint fenntartásához vasra van szükség, mivel a szervezet a vasat a hemoglobin előállításához használja fel. A vérszegénység vélhetően a leggyakoribb táplálkozási hiányosságok közé tartozik a világon, különösen a fiatal nők körében. Sajnos ez nem kezelhető pusztán étrendi változtatásokkal, és itt jön a képbe az egyik legjobb női táplálékkiegészítő, a vas.

Cink

A cink olyan ásványi anyag, amely számos anyagcsere-funkciót is támogat, beleértve a sejtosztódást, az immunrendszert és a bőr általános egészségét. Ezenkívül támogatja az emésztést és a normális véralvadást. A marhahús, a hal, a csirke, bizonyos zöldségek, például a gomba, a brokkoli és a spárga, valamint a fokhagyma megfelelő cinkforrások. Az ásványi anyagra csak kis mennyiségben van szükség, ezért úgy vélik, hogy a legtöbb ember a táplálkozással elegendő mennyiséget kap belőle.

Kalcium

A kalcium segít megőrizni a csontok és a fogak egészségét, mivel hozzájárul azok sűrűségéhez, támogatja az izomműködést, valamint elősegíti a szív és az artériák egészségét. Az ilyen kiegészítőt általában a menopauza utáni nők keresik, akik szeretnék fenntartani a csontok általános egészségét.

Ómega-3

Az ómega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszanak az agyműködésben, az egészséges növekedésben, a gyulladásos reakcióban és az immunrendszer működésében. Ezek a zsírok az 50 év feletti nők számára a legjobb táplálékkiegészítők közé tartoznak, mert segíthetnek az ízületek egészségének, a sima és egészséges bőrnek, a jó szív- és érrendszeri és kognitív egészségnek a fenntartásában.

Biotin (B7-vitamin)

A biotin a többi B-vitaminhoz hasonlóan segít az élelmiszerek energiává alakításában, illetve megkönnyíti az aminosavak és szénhidrátok metabolizálásának folyamatát. Hatékony az egészséges haj, bőr és köröm megőrzésében, és mint tudjuk, mindhárom különösen fontos a hölgyek számára.

Folsav (B9-vitamin)

Kizárt dolog, hogy a folsavat ne vegyük fel a nőknek szánt legjobb étrend-kiegészítők közé. Támogatja a magzat egészséges növekedését és fejlődését, így rendkívül fontos a terhes nők számára. Ezenkívül támogatja az anyagcsere-funkciókat, szerepet játszik a sejtosztódásban, valamint a normál agy- és szívműködésben.

B12 vitamin

A B12-vitamin fontos a nők anyagcseréje, az egészséges energiaszint fenntartása, a fáradtság elleni küzdelem és a kognitív funkciók támogatása szempontjából. Segíti a sejtfolyamatokat, a növekedést és az energiafelhasználást, mivel más tápanyagokkal, például a vassal együtt a vörösvértestek előállításában és a bevitt kalóriák felhasználható „üzemanyaggá” alakításában működik.

C-vitamin

Egy olyan vitaminnal fejezzük be felsorolást, amely nemtől és kortól függetlenül mindenki számára nagyon fontos. A C-vitamin segít leküzdeni a szabad gyököket, amelyek hozzájárulhatnak a gyorsabb öregedéshez. Támogatja az immunrendszert, elősegíti az egészséges látást és a bőr egészségét, valamint segíti a kollagénszintézist. Ebben az értelemben mindenkinek, aki egészségtámogatást, antioxidáns aktivitást és jó kognitív funkciókat keres, érdemes figyelnie a C-vitamin bevitelére.

Forrás: Gold Center, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!