Tényleg veszélyes, ha megnyal a kutyád?

2023. január 14.
Ahogy az embernél, úgy a kutyánál is fontos a megfelelő szájhigiénia. És valóban igaz, hogy a kutyanyál is tartalmaz baktériumellenes vegyületeket, ám a sebektől inkább jobb távol tartani a kedvencünket.
  • A kutyák nyálában található baktériumok általában nem tudják megfertőzni az embert.
  • Lehetnek persze olyan kórokozók is a kutyanyálban – például a szalmonella vagy a veszettség –, melyek az emberre is veszélyt jelenthetnek.
  • A kutyák száját heti egyszeri fogmosással és rágható kutyafogkefével tarthatjuk higiénikusan és tisztán.

Mindent megnyalnak, rágcsálnak a kutyák – a cipőtalptól a konyhai szemetesben talált dolgokig. Érdekes azonban, hogy ezek a dolgok emberi szemmel roppant koszosnak tűnnek, a kutyák szája valójában mégis tisztább, mint az emberé.

Nem kifejezetten veszélyes, ha kapunk egy puszit a kutyánktól, de lehetnek kockázatai

Nem kifejezetten veszélyes, ha kapunk egy puszit a kutyánktól, de lehetnek kockázatai

„Ez egy kicsit túlzó kijelentés persze – véli dr. Andrew Karmin állatorvos. – Viszont lehet pont annyira tiszta a szája a kutyánknak is, mint nekünk, ha megfelelő figyelmet fordítunk a szájhigiéniára és megtanítjuk a kedvencünknek, hogy nem szabad mindent megnyalni és szájba venni sem az utcán, sem otthon.”

Tisztább a kutya szája?

Nem fogunk betegséget elkapni a kutyánk nyálától. „A nagy különbség az a kutya és az ember között, hogy az ember rendszeresen ápolja a fogait, rendszeresen fogat mos, fogselymez és fogköztisztító kefét használ” – mondta dr. Celia Friedman Cowan állatorvos. 

Vannak olyan fogínybetegséget okozó baktériumok, melyek mind a kutyánál, mind az embernél megtalálhatók, és mivel a kutyák ritkábban mosnak fogat és nem használnak fogselymet, náluk gyakoribb. „A fogbetegség a leggyakoribb probléma a kutyáknál, a 3 évnél idősebb kutyák 80 százalékánál jelentkeznek ilyen betegségek” – mondta dr. Friedman Cowan.

Gyógyítja a sebeket a kutyanyál?

„Részben igaz, hogy a kutyanyál gyógyíthatja a sebeket, ám vannak ezzel kapcsolatban ellentmondások – mondta dr. Jamie Whittenburg állatorvos. – Mind az emberi, mind a kutyanyálban vannak antibakteriális vegyületek, például a hisztatin nevű fehérje, ami a fertőzések megelőzését szolgálja.” 

Ez a hatás azonban csak bizonyos baktériumok ellen működik, melyek a fogszuvasodást okozzák. „A kutyák szája olyan, mint a mancsuk, fognak vele, rágnak, tépnek, felvesznek dolgokat. Minden a szájukba kerül, a gusztustalan dolgok is” – tette hozzá dr. Friedman Cowan.

Az tehát, hogy a kutyák szája tisztább, mint az emberé, inkább csak mítosz. De mind az embernek, mind a kutyának fontos a megfelelő szájhigiénia ahhoz, hogy egészséges maradjon. A nyílt sebeken, sérüléseken pedig inkább használjunk fertőtlenítőt, és amíg be nem gyógyul, ne engedjük megnyalni a kutyánknak még akkor sem, ha rendszeresen mossuk a fogát.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images