4 kalóriamítosz, ami kifejezetten hízlal a dietetikus szerint

2023. február 12.
Az elfogyasztott kalóriák számolása és az alacsony zsírtartalmú ételek nem visznek közelebb az álomsúlyhoz, és a derekunk sem lesz vékonyabb tőle a dietetikus szerint.
A dietetikus elmagyarázta, miért nem fogyunk, ha számolgatjuk a kalóriákat.
  • Egy friss kutatás eredményei szerint a kalóriák száma nem oszt, nem szoroz a fogyás szempontjából. Ésszerű határokon belül persze.
  • Az viszont nem mindegy, mikor visszük be a kalóriákat.
  • De négy másik kalóriákkal kapcsolatos mítosszal is leszámoltak a kutatók.

Az Aberdeeni Egyetem tudósai a Cell Metabolism című tudományos folyóiratban tették közzé tanulmányukat. Kutatásukban megfigyelték, hogy ugyanannyi kalória bevitele mellett az számított a fogyás szempontjából, mikor ettek az emberek. 

„Ideje elfelejtenünk a »reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy herceg, vacsorázz úgy, mint egy szegény ember« mondást, ha fogyni akarunk” – mondta Dr. Alexandra Johnstone professzor, a kutatás vezetője. De más mítoszokkal is leszámoltak a tudósok.

1. mítosz: a kalória csak kalória

500 kalória torta ugyanolyan hatással van a szervezetünkre, mint 500 kalória karfiol? Tévedés! Nem minden kalória szívódik fel a szervezetünkben. Ezért is visz tévútra, ha csak a címkéken található kalóriákat számolgatjuk. Bizonyos ételekből kevesebb kalória szívódik fel, mint másokból. Ezek jellemzően a kevésbé finomított, növényi eredetű táplálékok. 

Kalória és kalória között is van különbség

Kalória és kalória között is van különbség

2. mítosz: az anyagcsere lassul az életkor előrehaladtával

Sokan az öregedést okolják amiatt, hogy a negyvenes éveikben megvastagodott a derekuk. Egy tavalyi évben publikált tanulmány azonban ezt cáfolta. Eszerint 20 és 60 éves korunkban rendkívül stabil az egy nap alatt elégetett kalóriák mennyisége. De 60 éves kor után is csak minimálisan, 0,7 százalékkal lassul az anyagcsere.

3. mítosz: az alacsony zsírtartalmú ételek a legjobbak, ha fogyni akarunk

A zsír kétszer annyi kalóriát tartalmaz grammonként, mint a szénhidrát. Logikus, hogy akkor együnk zsírszegény joghurtot például. Ugyanakkor az egészséges zsírok (mint például az omega3-zsírsav) segít, hogy tovább tartson a teltségérzet, így alapvetően kevesebbet eszünk. 

4. mítosz: a kalóriák számolgatása segít fogyni

Egy kutatásban összehasonlítottak három étkezési stílust. Az intuitív étkezés, érzelmi evés és a megszorító diéták közül az intuitív étkezés került ki győztesen. Akik akkor esznek és azt, amikor valóban éhesek, magabiztosabbak és nagyobb az önbecsülésük. A súlyuk pedig alacsonyabb.

Forrás: The Telegraph Fotó: Canva