Mennyi kalóriát ehetsz naponta, hogy beinduljon a fogyás? Itt a válasz!

2022. március 26.
Van, hogy azért nem megy a fogyás, mert kevesebbet eszel a kelleténél! Nézd csak meg, lehet, hogy nálad is erről van szó!

Nem túlzás azt állítani, hogy az élet nagy rejtélyei közé tartozik, hogy kinek mennyi kalóriára van szüksége ahhoz, hogy fogyjon vagy szinten tudja tartani az optimális testsúlyát. Az, hogy mekkora a szervezet energiaszükséglete, több fontos és gyakran változó tényezőtől is függ, így ez az érték sem állandó. Meghatározza például az életkor és a fizikai aktivitás, de figyelembe kell venni az illető nemét és testmagasságát is. A napi kalóriaszükséglet szempontjából sokat nyom a latban a fentieken túl az is, hogy kinek mennyire gyors az anyagcseréje.

Zöldségek, gyümölcsök, egészséges ételek

Kalóriamatek

A kalóriaszükséglet azt mutatja meg, hogy mennyi energiára van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy egészségesen működjön és fenntartsa az olyan funkciókat, mint például a légzés vagy az emésztés. Ennek a mennyiségnek körülbelül 70%-a erre megy el, vagyis az étkezés a test számára pont olyan lényeges, mint üzemanyagot tölteni az autóba. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb és magasabb emberek energiaszükséglete nagyobb, a nemek közül pedig a férfiaknak van szüksége több kalóriára szervezetük egészséges működéséhez – ez a fiú ezt szó szerint értelmezte, és 10 000 kalóriát próbált meg egy csapásra magához venni.

A fennmaradó 30%-ot a mindennapos fizikai aktivitás biztosítására fordítja a szervezet, ami természetesen napról napra is változhat. Ennek fényében teljesen logikus, hogy minél többet mozog valaki, annál több energiára van szüksége, és annál több kalóriát vehet magához bűntudat nélkül.

Te annyit eszel, amennyit kell?

A goodhousekeeping.com táplálkozástudományi szakembereknek tette fel a kérdést, hogyan lehet legegyszerűbben kiszámítani, hogy mennyi kalóriára van szükségünk naponta. „Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolják, hogy ha kevés kalóriát vesznek magukhoz, az egyenes utat jelent a fogyáshoz” – kezdte Felicia Stoler, majd hozzátette, hogy a túl alacsony energiabevitel útját állhatja a szervezet egészséges működésének, és sok más mellett kedvezőtlenül befolyásolhatja például az immunrendszer működését.

 „Ha a szükségesnél kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, attól lassabbá válhat az anyagcserénk és elegendő energia híján a szervezet akár az izmok lebontásához is hozzákezdhet – mondta egy másik szakember, Keri Gans. – Aki a kelleténél kevesebb energiát vesz magához, fáradékonnyá válhat, hangulatváltozások gyötörhetik és falási rohamok törhetnek rá.” 

Farmernadrág mérőszalaggal

Itt a válasz!

Az ideális kalóriamennyiség kiszámításához figyelembe kell tehát venni mind az anyagcsere működését, mind a fizikai aktivitást. 

  • Nagyon aktív életmód

Ha naponta legalább 1 órát sportolsz vagy kemény fizikai munkát végzel, nőként 2000-2500 kalóriára van szüksége a szervezetednek, férfiként pedig akár 2500-3000 kalóriát is elégethet. 

  • Közepesen aktív életmód

Ha naponta 30-60 percet töltesz fizikai aktivitással, nőként körülbelül 1900 kalóriára van szükséged, férfiként pedig 2500 kalória is szóba jöhet.

  • Kevésbé aktív életmód

Ha a napi lépésszámod 5000 és 8000 közé tehető, akkor nőként 1800, férfiként 2200 kalóriára van szüksége a testednek.

  • Mozgásszegény életmód

Ha naponta kevesebb mint 5000 lépést teszel meg, körülbelül 1600 kalóriára van szükséged nőként és 1800-ra férfiként.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?