Mit tegyek? Dagad a bokám!

2022. április 11.
Számos oka lehet annak, ha a lábfej és a boka estére megdagad. Azon túl, hogy nem túl szép látvány, nem is jó érzés, sőt fájdalommal járhat. Fontos, hogy kiderítsük, mi áll a hátterében, hiszen a megfelelő kezelést is csak így találhatjuk meg.

Rögtön hét okot is mondunk arra, mi okozhatja a boka és a lábfej dagadását, ödémásodását. Célszerű szakemberhez fordulni, ha a probléma tartósan fennáll, ám az ártatlan okokat otthon is orvosolhatjuk.

lab-dagadas-kezeles

1. Korral jár

Ahogy egyre idősebbek vagyunk, egyre romlik a keringés, különösen a végtagjainkban. „A vér lassabban jut el a lábba, és lassabban szállítják el a vénák az elhasznált vért, ami dagadáshoz vezethet” – mondta dr. Bruce Pinker lábsebész. 

Hogyan kezelhetjük? A kompressziós zoknik segíthetnek az izmoknak, hogy hatékonyabb legyen a vér szállítása, így csökkenhet a dagadás. De a rendszeres mozgás, különösen a séta szintén segíthet, hogy javuljon a vérkeringésünk, ahogy korosodunk.

2. Diabéteszes neuropátia

A folyamatosan magas vércukorszint idegkárosodást okozhat a lábban, ami zsibbadással, érzéketlenséggel és dagadással járhat – mutatott rá a lábsebész. – Ezt az állapotot nevezik diabéteszes perifériás neuropátiának.”

A probléma először a lábakat és a lábfejet érinti, de a kezeket és karokat is elérheti. Más tünetei is lehetnek a diabéteszes perifériás neuropátiának, többek között:

  • a beteg nem érzékeli a fájdalmat és hőmérséklet változásait
  • görcsök
  • éles fájdalom
  • csont- és ízületi fájdalom

Hogyan kezelhetjük? Az idegkárosodás általában maradandó állapot, de az állapotromlás megakadályozható. A kezelés része a vércukorszint szabályozása és az orvos által meghatározott előírások betartása. A súlyosságától függően az orvos felírhat fájdalomcsillapítókat a panaszok enyhítésére.

3. Bokasérülés

A bokaficam vagy -húzódás tipikusan dagadással járó sérülés, kifejezetten azon a részen, ahol a trauma érte a lábfejet. 

Hogyan kezelhetjük? „Polcoljuk fel a lábunkat, jegeljük, és ha elindulunk, fáslizzuk be” – javasolta a lábsebész. Az enyhe vagy közepes húzódás otthon is kezelhető. Ugyanakkor ha a dagadás és a véraláfutás nem javul, éles fájdalmat érzünk, ha rálépünk még napokkal később is, mindenképp forduljunk szakemberhez, mert súlyosabb sérülés, szalagszakadás is állhat a háttérben, fizioterápiára vagy akár műtétre is szükségünk lehet.

4. Májbetegség

„Bizonyos májbetegségek, mint például a cirrózis, egyik tünete, hogy alacsony a vérben az albumin nevű fehérje szintje. Ez okozhatja azt, hogy a kötőszövetek között folyadék halmozódik fel a lábban és lábfejben” – magyarázta dr. Pinker. Ha lábdagadáson kívül fáradtságot, étvágytalanságot, hányingert, bőrviszketést, fogyást vagy alhasi ödémát is tapasztalunk, mindenképp forduljunk szakemberhez.

Hogyan kezelhetjük? A májcirrózis nem visszafordítható állapot, ám gyógyszerekkel a tünetek megszüntethetők és a további károsodás is megakadályozható. Ha a lábdagadásunkat májprobléma okozza, az alacsony sótartalmú diéta is hozzájárulhat a tüneteink csökkenéséhez a kompressziós zokni és a láb gyakori felpolcolása mellet.

5. Vesebetegség

„Ha a vesénkkel van probléma, az azzal járhat, hogy túl sok só és folyadék gyűlik fel a kötőszövetekben, ami különösen a lábban és bokánál dagadást, vizesedést okozhat” – mondja a szakember. A vesebetegség egyéb tünete lehetnek az alvási nehézségek, száraz és viszkető bőr, vér a vizeletben, szem körüli ödéma, gyakori vizelési inger és étvágytalanság.

Hogyan kezelhetjük? A krónikus vesebetegség nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők, a betegség romlása lassítható. A gyógyszerektől az alacsony fehérjetartalmú diétáig számos dolog alkotja a terápia részét, melyek csökkentik a vesére nehezedő nyomást, hogy minél könnyebben végezhesse a munkáját a szervünk, azaz minél jobban ki tudja szűrni a salakanyagokat a vérből.

6. Fertőzés

A lábon vagy bokán bekövetkező fertőzés gyulladást okozhat, ami gyakran jár dagadással. Számos oka lehet, elfertőződött sebektől a kifejezetten a bőrt és kötőszöveteket érintő bakteriális fertőzésig. A staphylococcus egy bőrön gyakran megtalálható baktérium például, amely gyakran okoz ilyen panaszokat. A bőrfertőzés tünetei közé tartozik a fájdalom, pirosság, érzékenység, forróságérzet a bőrön. 

Hogyan kezelhetjük? Általában helyi antibiotikumos krémekkel vagy szájon át szedhető antibiotikummal kezelik az ilyen betegségeket, így ha ilyet tapasztalunk, forduljunk orvoshoz a fertőzés súlyosbodásának megelőzésére.

7. Mélyvénás trombózis

„Nagyon veszélyes állapot a mélyvénás trombózis, mely azonnali orvosi ellátást igényel – figyelmeztetett a lábsebész. – Ilyenkor egy vérrög képződik, tipikusan az egyik lábban, sokszor a hosszú időn át tartó mozdulatlanság miatt, például hosszú repülőutak során. De akár sérülés vagy egyéb orvosi probléma is kiválthatja a vérrög képződését.”

A tünetek közé tartozik a lábdagadáson kívül az érintett láb fájdalma, vörösség, érzékenység az izomnál, illetve a trombózis helyén melegség. „A kezeletlen mélyvénás trombózis azért veszélyes, mert a vérrög a lábból a tüdőbe juthat, ami tüdőembóliához vezet, ez pedig az esetek nagyrészében végzetes állapot.”

Hogyan kezeljhetük? A mélyvénás trombózis korai diagnózisa életet menthet, ilyenkor eltávolíthatják a vérrögöt, mielőtt komplikációkat okozna. 

Ha tehát a bokánk dagadását tapasztaljuk, és a probléma nem akar múlni napok alatt sem, esetleg újabb tünetek jelentkeznek, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy a további vizsgálatokkal kizárják a súlyosabb problémákat, illetve megtalálják a megfelelő kezelési módot, amire szükségünk lehet.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!