„Nézd ezt a fazont” – így veszik fel a harcot a nők az edzőtermi zaklatókkal

2023. február 22.
A TikTokon már közel jár a 2 millióhoz az edzőtermi fura alakok hashtagje. Egyre több nő veszi fel videóra az edzőteremben tapasztalt élményeit és teszi közzé a közösségi oldalon.
  • Az okostelefonok megjelenésével ma már nem csak egy fura érzet, hanem bizonyosság, hogy a nőket gyakran zavarba ejtően bámulják az edzőteremben.
  • Ebben az is szerepet játszik, hogy a koedukált edzőtermek megjelenésekor azt sokáig csak arra tartották jónak, hogy nőket lehessen felszedni.
  • Nem a csak női edzőtermek jelentik a megoldást a problémára.

Mindig is ki voltak téve a nők a férfiak árgus tekintetének az edzőtermekben. Az okostelefonok előtti korban azonban ez megmaradt az érzet szintjén. Az, hogy bámulnak, csak egy érzés volt, de ritkán lett vált valóban bizonyossá. 

A TikTok-on mostanra viszont sportot űznek abból a rendszeresen edzőterembe járó nők, hogy rajtakapják zaklatóikat. Bekapcsolva hagyják a telefonjuk videófelvevőjét, míg edzenek. Amikor visszanézve látnak rajta olyan fura fazont, aki bámulja őket hátulról, miközben a guggolásokat végzik, felteszik a TikTok-ra a #gymweirdos hashtaggel.

Közel kétmillióan nézték meg a nevetség tárgyává tett edzőtermi nyálcsorgató férfiakról készült videókat. De olyanok is vannak köztük, akik megjegyzéseket is tesznek vagy fel akarják szedni a nőket, akik semmi mást nem akarnak, csak úgy végigcsinálni az edzésrutinjukat, hogy nem zavarja és zaklatja őket senki közben.

Létezik személyes tér az edzőteremben?

Gina Love is egyike azoknak, akik töltöttek már fel ilyen edzőtermi videókat. Hetente legalább négyszer jár edzőterembe, mert az endorfinlöket, amit a súlyok emelgetése ad neki, segít megküzdeni a munkahelyi stresszel. „Nézd ezt a fazont, aki bejött a személyes terembe, miközben a felhúzást csináltam – írta a fiatal nő a videó alá. – Az edzőterem szinte üres volt, bárhol lehetett volna, de pont oda kellett jönnie, ahol én voltam.” A videón látszik, hogy a férfi pontosan Love mögött állt meg és bámulta, ahogy emeli a súlyokat, mielőtt elment. 

@ginaveelay

Be careful out here girlies cause wtf #creep #weirdo #gymcreep #k18results #gymweirdshit #awareness #awarenessvideo #creepyguys #fyp #viral #fyp #gymprobblems #gymissues #inconsiderate #inconsideratepeople #selfawareness #selfaware #danger #creepy #creepyguystaring #creepyguystory #creepyguywithacamera #workingout #fitness

♬ original sound – Gina

„Azt mondanám, hogy az esetek 15 százalékában bámulnak teljesen zavarba ejtően fura alakok, miközben edzek” – mondta a 29 éves Love. Ez általában azt jelenti, hogy kényelmetlenül sokáig nézik egyfolytában. „Olyan érzés, mintha levetkőztetnének fejben.”

Egy 2021-es kutatás eredményei szerint a nők 76 százaléka tapasztal hasonló kényelmetlen érzést edzés közben vagy durvább zaklatást. Egy másik, a Run Repeat által végzett felmérés szerint a nők 56 százalékát zaklatták már legalább egyszer az edzőteremben. 

Love-val is előfordult már, hogy inkább félbehagyta az edzést és elment, amikor túl sokat bámulták. „Elkezdek szorongani, undort érzek és bekapcsol az életösztön, úgy érzem, el kell menekülnöm – mondta a nő. Ilyenkor abbahagyom az edzést, mert képtelen vagyok koncentrálni, ha valaki folyton bámul.” Love egyik barátnőjét már titokban megpróbálta lefilmezni is egy férfi edzés közben. 

A nő videói alatti kommentek – és a hasonló videók alatti megjegyzések – különbözőek. Vannak, akik egyetértenek és együttéreznek az edzőtermi zaklatók miatt. Mások szerint viszont a nők túlreagálják csak az egészet és csupán felesleges nyafogás ez. „Ez nem a személyes tered – írta valaki Love videója alá. – Mi a csuda lenne személyes tér egy nyilvános edzőteremben?”

Joey Swoll férfi edző. A TikTokon úgy hívja magát, mint az edzőtermi pozitivitás vezérigazgatója. Rendszeresen tesz közzé videókat az edzőtermi etikettről, de azt is tanúsította már 6 milliós követőtáborának, hogy valóban léteznek az edzőtermi zaklatók, akik a nőket háborgatják edzés közben. 

Miért nem a saját dolgukkal foglalkoznak bizonyos férfiak az edzőteremben?

Natalia Mehlman Petrzela történész. Egyik fő kutatási területe a fitnesz története. „Az edzőtermek hosszú időn át a férfi nemhez kapcsolódó terek voltak. Külön férfi és női edzőtermek léteztek. A nők inkább csak nőknek fenntartott egészségklubokba jártak” – mondta a történész. 

„Amikor azt halljuk, hogy férfiak fixíroznak vagy ütnek meg nőket az edzőteremben, eszembe jut, hogy évtizedekig a nők edzését csak azért mutatták, hogy a férfi szexuális vágy tárgya legyen” – mondta Petrzela. 

1972 júniusában például New York-ban megrendezték az első minimaratont. Ennek televíziós közvetítését egy harisnyamárka, a L’eggs támogatta. Playboy-nyuszik álltak a startvonalnál díszsorfalat. „Nem egy férfi néző azért volt ott, hogy rájuk csorgassa a nyálát, nem azért, hogy a női atlétáknak szurkoljon” – folytatta a történész. 

Még amikor a feminizmus második hulláma az 1970-es, 1980-as években arra biztatta a nőket, hogy menjenek edzeni oda és olyan órákra, amilyenekre csak akarnak, a késő esti show-műsorokban rendszeresen viccelődtek Debbie Drake-en vagy Jane Fondán azzal, hogy „ez teljesen más, mint edzés”. Ezzel arra utalva, hogy inkább szexi, mint sportos a feszülős aerobikruha.

Az 1980-as években váltak természetessé a koedukált edzőtermek. Erről akkoriban úgy írtak az újságok, mint az új szinglibárokról. A tökéletes terep a nők felszedésére. Még egy 1985-ös romantikus vígjáték is készült erről, az Ingerlő idomok (Perfect). Ebben John Travolta akarja felszedni a személyi edzőjét, akit Jamie Lee Curtis alakít. 

Az Ingerlő idomok című filmben John Travolta szedte fel a személyi edzőjét, Jamie Lee Curtis-t

Az Ingerlő idomok című filmben John Travolta szedte fel a személyi edzőjét, Jamie Lee Curtist

Visszatérés a csak női edzőtermekhez

Az edzőtermek többsége ma is koedukált. Egyre több olyan hely nyílik azonban, ahova csak nők járhatnak. Ez azonban nem biztos, hogy célravezető. „Mivel egyre több nő edz súlyzókkal, megjelentek a nők az edzőteremnek azon a részén is, ahol korábban túlnyomórészt férfiak edzettek. Ez többször vezet nemkívánatos helyzetekhez.”

Love-nak és a hozzá hasonló nőknek, akik élvezik az edzést, számolniuk kell azzal, hogy bármelyik edzésük alkalmával úgy érezhetik, nincsenek biztonságban az edzőteremben. „A férfiaknak ez a viselkedése arra kényszerít, hogy a lehető legkorábban menjek edzeni, nyitásra például – mondta Love. – Igyekszem barátokkal menni edzeni, mert ha két nő van együtt, akkor sosem mernek zaklatni. Próbálok olyan ruhában edzeni, ami nem feltűnő. Bő kapucnis pulcsiban és sapkában. Irtózatosan szomorú, hogy a lányok nem viselhetnek kényelmes ruhát az edzésnél, vagy amit szeretnének, ha azt akarják, hogy ne zaklassák őket közben.”

Forrás: The Guardian, Fotó: Getty Images