A szakértők szerint komoly bajokat okozhat, ha sminkben alszol

2023. február 22.
Ha ezt elolvasod, biztosan nem fogsz többé sminkben aludni menni!
A szakértő szerint komoly bajokat okozhat, ha sminkben alszol

Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy lefekvés előtt túl fáradtak voltunk a smink lemosásához. Bár tudtuk jól, hogy ezért a húzásért nem feltétlenül lesz hálás a bőrünk, arról azonban valószínűleg fogalmunk sem volt, mennyire komoly bajokat okozhatunk vele.  A következőkben bőrápolási szakértők magyarázzák el, mi minden történik a bőrünkkel ilyenkor.

Finom vonalakat és ráncokat okozhat

Miközben te szundikálsz, a bőröd nagyban dolgozik, hogy a sérült sejteket regenerálja – ha azonban sminkréteggel az arcodon alszol el, az megakadályozhatja ezt a természetes megújulási folyamatot. „Ha sminkkel alszol, az idő előtti öregedéshez vezethet, mivel a bőröd sejtmegújulási folyamatának útjába áll, és helyette belekezd az egészséges kollagén lebontásába” – magyarázza Crystal Koro esztétikai szakember. „A sejtmegújulási folyamat hatására a szőrtüszők zsírosodni kezdenek, majd az olaj a bőr felszínére áramlik. Ha a sminked csapdába ejti az olajat, az károsíthatja a bőrgátat, száraz bőrt okozhat, és láthatóbb finom vonalakat és ráncokat hozhat létre.”

Pattanásokat okozhat

„Fontos, hogy a sminket és egyéb felhalmozódott szennyeződéseket eltávolítsd a bőrödről, hogy megelőzd a pórusok eltömődését és az irritációt. A smink gyakran tartalmaz olajokat és más összetevőket, amelyek kiütésekhez vagy a bőr érzékenységéhez vezethetnek” – mondja dr. Marisa Garshick bőrgyógyász.

Szemirritációhoz vezethet

Oké, az alapozót fent hagyni egy dolog, de szemsminkkel aludni már egy egészen más téma. A szem körüli bőr az egyik legvékonyabb és legérzékenyebb terület az arcodon. „A szemhéj környéke érzékeny, ezért a smink viselése bőrpírhoz és duzzanathoz vezethet a szemkörnyék körül” – magyarázza dr. Garshick. Ráadásul, ha szempillaspirált vagy a vízvonaladon szemceruzát hagysz magadon,  fennáll a szemirritáció és a szemgyulladás veszélye is.

Száraz és fakó bőrhöz vezethet

Ha a sminket éjszakára fent hagyod, az megakadályozhatja, hogy oxigén vagy tápanyagok jussanak a bőrödbe. És ahogy fentebb említettük, akadályozhatja az elhalt hámsejtek természetes leválását. „Ha sminkkel alszol, a bőr nem tud megfelelően hámlani. A természetes hámlás az epidermisz (azaz a bőr felső rétegeinek sejtjei) leválását jelenti. Ez a teljes réteg átlagosan 28 naponta regenerálódik, és a sminkkel való alvás lelassíthatja ezt a folyamatot, ami ahhoz vezet, hogy a bőr fakónak és száraznak fog tűnni” – mondja dr. Lauren Penzi bőrgyógyász.

Allergiás reakciókat válthat kis

Minden bőrtípusnál előfordulhat a sminkben alvás miatt irritáció, de az érzékeny bőr még hajlamosabb lehet a viszketésre, kiütésekre és bőrpírra. Dr. Garshick megjegyzi, hogy egyeseknél fennáll a kontakt dermatitis vagy az allergiás reakció veszélye is, ha a termékek összetevői túl sokáig maradnak a bőrön. Hozzáteszi: „Az alvás közbeni forgolódásból eredő súrlódás és a smink kombinációja irritációhoz vezethet, ami vörös, hámló vagy száraz foltok formájában jelenhet meg a bőrön”.

Fotó: Getty Images Forrás: PureWow