A svédek megfejtették a jó alvás titkát

2022. szeptember 01.
A pihentető alvásért sokféleképpen tehetünk: a megfelelő táplálkozás, a jó alvásritmus és a rendszeres sport is számít. A svédek azonban egy sokkal kézenfekvőbb, gyakorlatias lépésben látják a jó alvás kulcsát.

Túlhajszolt, alváshiányos korunkban mindenki Szent Grálként kutatja a pihentető alvás titkát: nyugtató hálószobával, jól időzített alvásritmussal, alvásbarát táplálkozással próbálkozunk. Természetesen a képlet soktényezős, és már azzal is sokat teszünk magunkért, ha legalább 1-2 dologra megpróbálunk odafigyelni, de van egy egészen praktikus lépés, ami – legalábbis a svédek szerint – a jó alvás alapját jelentheti.

jo-alvas-svedek-matracHa úgy akarsz aludni, mint ez a tacskó, vegyél jó matracot

Svédországban úgy tartják, hogy a jó alvásminőség kulcsa a megfelelő matrac – ez önmagában persze még nem olyan nagy felismerés, de a skandináv államok lakói tényleg nem sajnálják a pénzt, ha matracról van szó. Látványosan demonstrálja a svédek matracok iránti elkötelezettségét, hogy a helyi Hästens márka Grand Vividus matraca például 400 000 dollárba (körülbelül 164 millió forintba) kerül. Persze azért nem kell ilyen messzire merészkedni, de tény, hogy a svédek szemében a jó minőségű matrac nem luxus, hanem az egészség és a megfelelő életminőség egyik kulcskelléke.

A dolog végül is logikus: minél jobb a matracunk alátámasztása, annál pihentetőbb lesz az éjszakánk, ez pedig hosszú távon is segít megőrizni az egészségünket. Ha pedig kipihenten ébredünk, produktívabbak vagyunk napközben, így bekerülhetünk egy pozitív körforgásba, amiben csak ritkán érezzük magunkat fáradtnak, elnyűttnek, fásultnak. A jobb egészségmutatók mellett az általános elégedettségünk is javul, közvetetten az emberi kapcsolataink és a munkahelyi teljesítményünk is profitál a jó alvásból. Ez a gondolatmenet jelenik meg a svédeknél, akik ha több száz millió forintot nem is, de több százezret (vagy akár 1-2 milliót) is hajlandóak elkölteni a matracukra. Ehhez persze nyilvánvalóan szükség van az általános jólétre, de ha az összegben kicsit óvatosabbak is vagyunk, annyit érdemes átvennünk a skandinávoktól, hogy ha lehetőségünk van rá, próbáljuk körültekintően, a minőségre koncentrálva megválasztani ágymatracunkat.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!