Itt a szépségszkenner: ártatlannak tűnik, de annál veszélyesebb

2022. március 15.
Bár a pontszám véletlenszerű, a veszély annál valóságosabb. És nem csak annak, aki alacsony értékeket kap a random módon működő applikációban. A magas pontok sem tesznek túl jót a léleknek, akár mennyire ártatlannak látszik egy ilyen szépségszkennerjáték.

Paige Thomas összeszorított kezekkel drukkol miközben egy nyilvánvalóan nem igazi,  ám high-tech kütyünek látszó szkenner(filter) végigpásztázza az arcát. „Ez a szűrő megmondja, mennyire vagyok szép – mondja a TikTokra feltöltött videóban. – Remélem nagyon.” Az úgynevezett Beauty Scanner Filter azt állítja, hogy a felhasználóknak megmondja, mennyire szépek egy 0-100-as skálán. Az app már mutatja is a választ Paige-nek: 14 százalék. „Nem is tudom, mit gondoljak. Épp most neveztek csúnyának!” – mondta a fiatal nő nevetve az alacsony eredményt látva. Egy másik videóval második esélyt is ad a szépségszkennernek, ezúttal 90 százalékot kap. „Végre jó eredményt kaptam!” – örvendezik Thomas a videóban, szélesen mosolyogva a kamerának.

tiktok-szepsegszkenner

Mit ér egy pontszám?

Thomas a #beautyscanner hashtaggel jelölt filtert használta, ami nagyon hasonlóan működik, mint az #attractivenessfilter: valaki rákattint az effekt gombjára, megérinti a képernyőt, majd türelmesen várja az eredményt. Mindkét szűrőnek több millió követője van, előbbi már átlépte a 3 milliót, utóbbi az 5 millióhoz közelít. De miért ül fel valaki egy olyan trendnek, ami alapvetően elronthatja a napját, vagy legalábbis megszégyenítheti?

„Egy kicsit szomorú lettem, amikor az alacsony pontszámot kaptam, de tudtam, hogy nem szabad komolyan venni, hiszen teljesen véletlenszerű az eredmény – mondta Thomas. – Arra voltam kíváncsi, tudok-e magasabbat is kapni, részben azért, hogy helyrebillenjen bennem az egyensúly, részben kíváncsiságból.” 

@space_faery

RUDE IM SUING 😭💔 #beautyscanner #beautyscannerfilter #howprettyami #TeamofTomorrow #howattractiveareyou

♬ sonido original – Esteve

Rengetegen posztolják a videókat a TikTokon arról, hogy kipróbálták a szépségfiltert. Van, aki ezt teljes sminkben teszi, míg mások anélkül, de olyanok is vannak, akik más testrészükkel, például a kezükkel próbálnak minél magasabb pontszámot kapni. Akár kipróbáltuk, akár nem, fontos hogy tisztában legyünk egyvalamivel: ezek a filterek véletlenszerűen működnek, egyáltalán nincs valóságalapjuk. (Arról nem is beszélve, hogy a szépségnek nincs egyetlen, jól meghatározható arca, bármit is sugalljanak a társadalmi sztereotípiák fehér, vékony és heteronormatív értékrendjének ideáljai.)

Csak látszatra ártatlan

Szerencsére sokan vannak a TikTokon is, akik tisztában vannak ezzel, sokan közülük inkább csak viccelődnek magával az algoritmussal is. Ám függetlenül a pontszámoktól, a szakértők szerint a szépségszkennerhez hasonló filterek még úgy is károsabbak, mint azt a felhasználók el tudják képzelni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egésznek nincs alapja. „A felszínen ezek a filterek ártatlannak tűnnek, talán még egy jót nevetünk is közben – magyarázta Kara Lissy szociális munkás. – Ám a valóságban az ilyen szűrők dopaminsokkot válthatnak ki az agyban, mert az információ, amit kapunk, beindíthatja a jutalmazó rendszert az agyban. Ez önkéntelen folyamat, és idővel oda vezethet, hogy külső forrásból keressük a megerősítést.”

Ahhoz pedig nem kell pszichológusnak lennünk, hogy lássuk, a vártnál alacsonyabb pontszám azonnal felébresztheti a lelkünk mélyén szunnyadó, külsőnkkel kapcsolatos bizonytalanságainkat. De még egy jó pontszámnak is megvannak a maga veszélyei, ahogy arra egy valódi pszichológus rámutatott. „Egy magas pontszám a testünkkel kapcsolatos későbbi szorongásokat táplálhatja, hiszen áthelyezi a figyelmünket arra, mások mit gondolnak rólunk és mások szerint milyenek vagyunk, és kiválthatja az attól való félelmet, hogy nem felel meg a külsőnk mások elvárásainak – mutatott rá dr. Dara N. Greenwood, a Vassar Főiskola szociálpszichológia professzora. – Tartozni akarunk valahová, elemi vágyunk, hogy szeressenek és csodáljanak minket. Ezeket az alapvető motivációinkat használja ki a közösségi média, táplálja hol jobban, hol rosszabbul. Azoknak, akik használják a közösségi oldalakat, szükségük van arra, hogy lássák őket a szó átvitt és szimbolikus értelmében, hogy az érzéseiket vagy értékeiket egy nagyobb rendszerben is elismerjék.”

Megerősíti a sztereotípiákat

Biztosan vannak, akik hallottak már korábban azokról a kísérletekről, melyekben aközött kellett választaniuk a kutatásban részt vevőknek, hogy az keres-e több pénzt, aki szebb, vagy akit rátermettebbnek tart a főnöke. De a TikTokon is egyre több nő beszél arról, hogy a társadalmi sztereotípiák szerinti szépségük hogyan segíti őket az életben.

Még a leginkább testpozitív (vagy testsemleges) személyek is küzdenek ezekkel a mélyen a köztudatba és kultúránkba ivódott sztenderdekkel. A #beautyscannerhez hasonló alkalmazások és filterek pedig igazolják és megerősítik ezeket, vagy a nagyon is valós félelmet, melyet sok nő érez: azt, hogy nem elég valaki. ​​„Nehéz nem magukra vonatkoztatni még akkor is, ha tudjuk, hogy nem valódi a szám, amit kapunk – mondta Lissy. – Ezért is veszélyes, ha azt gondoljuk, hogy a szépség bármilyen skálára leegyszerűsíthető. Túlértékeli a kinézetet és alulértékel rengeteg fontos tulajdonságot, például a személyiséget, mit ad valaki egy barátságban és hogyan teszi jobb hellyé valaki a világot.”

Forrás: Allure Fotó: TikTok

Olvass tovább!