Nehezen indul a reggel? Ez a 3 dolog segíthet kihúzni tavaszig!

2023. február 05.
Tankoljunk fel D-vitaminnal. De más módszer is van, hogy leküzdjük a sötét és nyálkás reggeleket, míg megjön a tavasz, a napsütés és a jó idő.
Sokan érzik úgy, egyre nehezebb kikászálódni az ágyból
  • Még mindig sötétek a reggelek, és az időjárás sem sokat tesz hozzá a vidám hangulathoz.
  • Három egyszerű lépés beépítése a reggeleinkbe hozzájárulhat, hogy a szezonális hangulati zavar a lehető legkevésbé nehezítse meg a napjainkat addig is, míg megérkezik a tavasz.
  • Ennek egyik fontos eleme, hogy minél több D-vitamint szívunk magunkba. Ami lehetséges úgy is, hogy a napfénynek híján vagyunk egy ideig még.

A reggelek még mindig sötétek, hiába érünk lassan a tél végére. Az időjárás is most fordult igazán téliesre. Nem csoda, ha sokan érzik úgy, egyre nehezebb kikászálódni az ágyból. A szervezetünk éjszaka termeli a melatonin hormont, ami az álmosság jelét küldi az agyunknak. Így logikus, ha a sötét, nyálkás időben sokkal álmosabbak vagyunk reggelente.

Ha azok közé tartozunk, akik képtelenek felkelni, amikor megszólal az ébresztő, mutatjuk, mi az a három egyszerű módszer, amivel visszanyerhetjük az energiánkat reggelente.

Azonnal igyunk vizet, amint felébredtünk

A telefon helyett inkább a vizeskulacsért nyúljunk ébredés után. A kutatások szerint már egy enyhe fokú vízhiányos állapot is – ami elég könnyen kialakul, tekintve, hogy éjszaka nem igen iszunk –, jelentősen rontja a szervezet energiaszintjét és az agy működőképességét.

Tegyünk egy pohár vizet az éjjeli szekrényre, így biztosan az első dolgunk lesz reggel meginni. Ha egy gerezd citromot is beleteszünk, az aromaterápia jótékony hatásait is élvezhetjük. A citrom illóolaja ugyanis élesíti a figyelmet, javítja a kedélyállapotot és az agy működését.

Tankoljunk fel reggelinél D-vitaminból

Ha eddig nem szedtünk D-vitamin táplálékkiegészítőt, itt az ideje. Mivel a napsütéses órák száma a nullához konvergál az évnek ebben az időszakában, a bőrünk nem képes megfelelő mennyiséget termelni ebből a létfontosságú vitaminból. Ám nem csak a napfényből juthatunk hozzá a napi betevő D-vitaminhoz. 

A zsíros tengeri halak remek D-vitamin források, ami segít a reggeli álmosság leküzdésében

A zsíros tengeri halak remek D-vitamin-források, ami segít a reggeli álmosság leküzdésében

Azért is fontos, hogy pótoljuk a kieső D-vitamint, mert ez a tápanyag segít enyhíteni a szezonális depresszió tüneteit is. Csökken a lehangoltság, fáradtságérzet és az aluszékonyság. 

Szerencsére egy sor ételben is megtalálható a D-vitamin. A zsíros halak, mint például a lazac, szardínia, makréla, hering és pisztráng remek D-vitamin-források például, és még a koleszterin szintünknek is jót tesznek.

Ha reggelire fogyasztjuk ezeket a halakat tojással és gombával, még tovább növelhetjük a bevitt D-vitamin mennyiségét. 

Kiegyensúlyozott reggelivel könnyebb az ébredés

Nem mindenki szereti a halat, amit az előző pontban említettünk. A téli reggelek ellen azonban van még egy bevethető fegyver a reggelinél. A kulcs az, hogy megfelelő legyen a különböző makrotápanyagok egyensúlya az ételeinkben. Legyen benne összetett szénhidrát, sovány fehérje és egészséges zsír. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy folyamatosan lássák el energiával a szervezetünket.

Nem elég tehát egy csésze kávé, amitől hirtelen felébredünk, ám az ugrásszerű energiaszint-emelkedés után hirtelen zuhanás következik. Mutatjuk, a dietetikus szerint milyen reggeli az, amivel leküzdhető a reggeli álmosság:

  • Néhány evőkanál görög joghurt, bogyós gyümölcsök (a fagyasztott változat az évnek ebben az időszakában olcsóbb, mintha friss gyümölcsöt vennénk), a tetejét megszórva aprított olajos magvakkal. 
  • Jó minőségű mogyoróvaj (ami hozzáadott cukrot nem tartalmaz) teljes kiőrlésű kenyéren banánszeletekkel megpakolva. A végén egy kis őrölt fahéjjal megszórhatjuk, ha szeretjük.
  • A jó öreg rántotta is igazi energiabomba reggeli. Turbózzuk fel aprított paradicsommal, újhagymával és avokádóval. Csomagoljuk az egészet teljes kiőrlésű lisztből készült tortillába. Ha szeretjük a fűszereset, egy kis tabasco vagy csípős szósz még jobban felébreszthet minket.

Forrás: The Telegraph Fotó: Canva, Getty Images