6 nem túl szexi dolog, amivel leküzdhetjük a tavaszi fáradtságot

2023. március 16.
A hétköznapok mókuskereke könnyen bedarálja az embert. Millió apró szorongásunk szívja el a figyelmünket és az energiánkat nap mint nap. Nehéz megtalálni a lelki egészségünk forrását, az energiát a tavaszi fáradtság leküzdésére, főleg, ha estére már nem marad másra időnk, mint ledarálni a kedvenc sorozatunkat. Az alábbi 6 módszer ugyan egyáltalán nem különleges vagy különösképpen izgalmas, mégis jobbá teszi az életünket a szakember szerint. Ráadásul roppant könnyű bevezetni a mindennapjainkba.
A pszichológus által javasolt hat dolog nem feltétlenül forradalmi és nem is túl látványos, a tavaszi fáradtság ellen azonban segít.
  • A pszichológus szerint az olyan dolgokkal érdemes javítani a mindennapjainkon, melyek könnyen kivitelezhetőek.
  • Nem kell nagy változásokat eszközölnünk, ezek ugyanis ritkán marad meg tartósan a hétköznapi rutinunkban.
  • Az olyan cseppet sem szexi, viszont roppant hatásos dolgok viszont, mint a több D-vitamin fogyasztása, egy csapásra javíthat az életünkön és segíthet a tavaszi fáradtság megelőzésében, leküzdésében.

A tavaszi fáradtság elemi erővel törhet ránk, ahogy érkezik az egyre melegebb idő. Nem könnyű a hosszú tél után megtalálni az energiát a letaglózó érzés leküzdésére. 

A pszichológus által javasolt hat dolog nem feltétlenül forradalmi és nem is túl látványos. Mégis az igazi változás apró lépésenként és kis dolgokkal érhető el és tartható meg. Ha szeretnénk, hogy több energiánk legyen és ne gyűrjön le teljesen a tavaszi fáradtság, érdemes ezeknek több figyelmet szentelnünk a hétköznapokban.

1. A tavaszi fáradtság leküzdéséhez fontos a sok alvás

Egy friss kutatás eredményeiből derült ki, hogy télen az embernek is több alvásra lenne szüksége. A tavaszi fáradtság egyik oka is az, hogy nem alszunk eleget a tél folyamán. Az első, és egyik legfontosabb dolog a listánkon tehát az, hogy aludjunk többet. 

Azt már régóta tudjuk, milyen fontos az alvás és mennyi mindenre hatással van. Ha nem alszunk eleget, nem csak a tavaszi fáradtság tüneteit érezhetjük erősebben, de feszültebbek leszünk, romlik az emlékezőképességünk, csökken a teljesítményünk és az immunrendszerünk sem működik megfelelően. 

2. Kapcsoljuk ki minden nap néhány órára a telefonunkat

A legtöbb okostelefonon beállítható, hogy minden héten elküldje az információt arról, napi hány órát töltöttünk átlagosan a telefonunk nyomkodásával. Sokkoló a mennyiség a legtöbb esetben. Ráadásul a legtöbb esetben semmi fontosról nem maradunk le, ha nem nézünk rá másodpercenként a készülékre. 

Ha hagyunk magunknak mindennap néhány órát telefon nélkül, azt vesszük észre, hogy minden könnyebben megy. Nem zökkentenek ki az értesítések és üzenetek a különböző gondolatokból, produktívabbak és kreatívabbak leszünk.

3. Még tavasszal is szedjünk több D-vitamint

Négyből három ember D-vitamin hiányban szenved. A D-vitamin azon kevés táplálékkiegészítők közé tartozik, amit tényleg szednünk kell a szakemberek szerint tél folyamán, amikor a napfényből a szervezetünk nem tud elegendőt előállítani belőle. 

A D-vitamin pótlását még tavasszal is folytatnunk kell, ha szeretnénk elkerülni a tavaszi fáradtság tüneteit. Azon túl, hogy a tavaszi fáradtságot segít megelőzni és leküzdeni, a D-vitamin javítja az immunrendszer működését, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát és azonnal javít az életminőségünkön.

4. Igyunk több vizet a tavaszi fáradtság ellen

Az elegendő víz fogyasztása a tavaszi fáradtság ellen is nagyon fontos

Az elegendő víz fogyasztása a tavaszi fáradtság ellen is nagyon fontos

Nem igaz, hogy csak nyáron, a nagy melegben van szüksége sok folyadékra a szervezetünknek. Ahhoz, hogy elegendő energiánk legyen a hétköznapokhoz és ne engedjük át magunkat a tavaszi fáradtságnak, fontos, hogy napi 2-2,5 liter vizet igyunk télen-nyáron. 

Ráadásul az elegendő víz fogyasztása nem csak energikusabbá, de szebbé is tesz. A bőrünk hidratáltabb és teltebb lesz.

5. Töltsünk több időt a barátainkkal

Millió kifogásunk lehet, miért nem találkozunk éppen a barátainkkal. Ha üzeneteket küldünk is, a személyes beszélgetés élményét nem pótolhatja. Pedig a kutatások szerint az ember energiaszintjét 20 százalékkal javítja, ha találkozik is a hozzá közel álló emberekkel és beszélget egy jót. 

Bár a tavaszi fáradtság miatt úgy érezhetjük, nincs energiánk elvonszolni magunkat a legközelebbi kávézóig sem, ha már odaértünk és találkoztunk a barátainkkal, úgy érezhetjük, kicserélődtünk és a fáradtságunk tovaszállt.

6. Próbáljunk ki valami újat minden héten

A komfortzónánkon belül maradni biztonságos dolognak tűnik. Pedig az új élmények, új tapasztalások segítenek, hogy megnyíljon a világ. Ha színesebbnek látjuk a környezetünket, a tavaszi fáradtság sem taglóz le annyira. 

Menjünk el egy új múzeumba, kiállításra, főzzünk valami újat. Toljuk ki a határainkat, és a kíváncsiságunk egy idő után már automatikusan vezet majd minket az új kalandok felé.

Forrás: Your Tango, Fotó: Unsplash