Ezt hozza magával a tavaszi nap-éj egyenlőség 2023-ban

2023. március 19.
Március 20-án kezdődik a csillagászati ​​tavasz 2023-ban, az északi féltekén ez a tavaszi nap-éj egyenlőség dátuma. Miért lehet fontos ez a nap?
Március 20. a tavaszi napéjegyenlőség napja

A tavaszi nap-éj egyenlőség minden évben március 19-én, 20-án vagy 21-én következik be, amikor a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján, és ez jelöli a csillagászati tavasz kezdetét.

2023-ban a tavaszi nap-éj egyenlőség március 20-án, hétfőn, magyar idő szerint 22:24-kor lesz. Az időzónák eltérése miatt a nap-éj egyenlőség nem ugyanazon a dátumon következik be mindenhol a világon, így például idén azokban az országokban, amik a koordinált világidőhöz (UTC) képest legalább 3 órával előbb vannak, már 21-e lesz ez a dátum.

Az északi féltekén a tavaszi nap-éj egyenlőség akkor következik be, amikor a napkorong középpontja a Földről nézve pontosan a földi egyenlítő fölött található, és eléri az úgynevezett tavaszpontot. Ez egy képzeletbeli pont az égbolton, ahol a Nap éves látszólagos mozgása során a déli félgömbről az északira lép.

Március 20. a tavaszi napéjegyenlőség napja

Március 20. a tavaszi napéjegyenlőség napja

Az északi féltekén a nappalok fokozatosan egyre hosszabbak lettek a téli napforduló óta, és most, a tavaszi nap-éj egyenlőség után a nappalok hosszabbak lesznek, mint az éjszakák, egészen a nyári napfordulóig, amikor elérkezünk az év leghosszabb napjához, és innentől megfordul a folyamat.

A mentális megújulás időszaka

A tavaszi nap-éj egyenlőség idején a feltámadás, az újjászületés ünnepe közeleg, vagyis a húsvét. Összhangban a természettel, számunkra is eljött az ideje az új dolgok beindításának, fogjunk neki az eddig belül megérlelődött elképzeléseink megvalósításának. A tavasz a spontán kibontakozás ideje, az önmagunkban hordott értékeink megmutatása is.

A Kos havába lépünk, ami annyit jelent, hogy most minden adott arra, hogy kipróbáljuk magunkat új helyzetekben, és bizonyítsuk, hogy képesek vagyunk a kihívásokon túljutni. Tudatosan forduljunk szembe az életünkben felmerülő problémákkal, és oldjuk meg őket könnyedén. 

Bátran fogjunk hozzá, hogy megpróbáljuk a legtitkosabb vágyainkat is valóra váltani – most a csillagok állása is támogatni fog minket ebben. Akár már a mai napon gondoljuk át, írjuk össze, melyek azok a dolgok, amelyen változtatni akarunk, amelyeket szeretnénk behozni az életünkbe.

Forrás: filantropicum.com, mindenamiasztrologia.hu, Fotó: Getty Images