Mit tett Hailey Bieber, amiért a fél internet gyűlöli?

Miért gyűlöli a fél internet Hailey Biebert? És miért nem haragszik senki Justin Bieberre?

2023. március 20.
Egy nyolc évig tartó se veled, se nélküled kapcsolat után Justin Bieber 2018 tavaszán végleg szakított Selena Gomezzel, majd még az év júliusában eljegyezte Hailey Balwint. Justin volt az, aki összetörte Selena szívét, és aki alig néhány hónap múlva belevetette magát egy új kapcsolatba – sőt, egy házasságba. Mégis kit gyűlölnek a Selena-fanok évek óta rendíthetetlenül? Hát persze, hogy a másik nőt, Hailey-t.

Egyszerűen nem tud csitulni a Hailey Biebert (egykor Baldwint) évek óta körülvevő népharag. Selena Gomez rajongói valamilyen kifordított logikát követve, továbbra is rá haragsznak és őt bullyingolják, amiért Justin Bieber annak idején Hailey-t választotta Selena helyett. A Selena-fanok azóta is árgus szemmel figyelik Hailey minden mozdulatát, és nem félnek hangot adni nemtetszésüknek, ha a modell olyat tesz vagy mond, amivel – a rajongók szerint – kifejezetten Selenának akar ártani.

És hát pontosan ez történt néhány héttel ezelőtt is: a Selena-fanok meg vannak győződve róla, hogy a modell egy egyébként teljesen ártalmatlannak tűnő Instagram-poszttal újabb tőrt döfött imádott énekesnőjük szívébe. Ezen felbuzdulva újult erővel indítottak támadást Hailey Bieber ellen. 

De miről is szól valójában, és miért olyan káros ez az egész Selena-Justin-Hailey saga?

Erről lesz a következőkben szó.

Naivan azt gondoltuk, hogy a Hailey-ről és Selenáról készült közös képek végre véget vetettek a rajongók rivalizálásának, de nem is tévedhettünk volna nagyobbat. Hailey Instagram-posztjait hetek óta kegyetlen kommentek százaival és ezreivel árasztják el Selena Gomez rajongói. A hozzászólásokban „gonosz lánynak”, „cselszövőnek”, és „kétségbeesett nőnek” nevezik a modellt, vagy éppen azt állítják, hogy férje, Justin Bieber igazából nem is szereti őt. Természetesen olyanok is akadnak, akik a testét, kinézetét ócsárolják, Selena Gomezzel hasonlítgatják össze, vagy egyszerűen kijelentik, hogy Hailey igenis megérdemli a rá zúduló gyűlöletet.

Ez a legújabb gyűlöletcunami néhány héttel ezelőtt indult el egy ártatlannak tűnő Instagram-poszttal. Minden azzal kezdődött, hogy Selena Gomez a TikTok oldalán arról mesélt a követőinek, hogy véletlenül túl erősen laminálta a szemöldökét. Nem sokkal ezután Hailey és Kylie Jenner egy közeli fotót posztoltak a saját szemöldökükről az Instagram-sztorijukba. Bár a két lány bejegyzésében semmi bántó nem volt, a netes detektívek rögtön átláttak a szitán és megállapították, hogy Kylie és Hailey valójában Selenát akarták megtrollkodni a posztjukkal. A vádakra reagálva Kylie egy Instagram-kommentben tagadta, hogy Selenáról/vagy Selenának szólt volna a szemöldökös posztjuk, majd Kylie-nak válaszolva Selena is megszólalt, és megnyugtatta a rajongóit, hogy nincs semmi látnivaló, jóban vannak Kylie-val. Ekkor egészen úgy tűnt, mintha az énekesnőnek sikerült volna megnyugtatni a rajongóit és elcsitult volna a botrány. Mígnem Selena Gomez úgy gondolta, jó ötlet lesz odakommentelnie egy évekkel ezelőtt készült Hailey-s videó alá TikTok-on. A felvételen Hailey Bieber volt látható, amint „hányós” fejet vág, mikor elhangzott Taylor Swift neve a Drop The Mic című műsor egyik régi epizódjában. „Annyira sajnálom, a legjobb barátnőm és továbbra is az egyik legjobb a szakmában” – írta a videó alá Selena, kiállva barátnője, Taylor Swift mellett – és ezzel gyakorlatilag háborúba küldve a rajongóit Hailey Bieber ellen. A Selena-fanok az énekesnő kommentje után azonnal nekiestek a modellnek, kommentekben kezdték támadni, és lejárató TikTok-videók tömegeiben elemezgetni Hailey korábbi „gonosz húzásait”.

@jarredjermaine The full hailey bieber clip from drop the mic & selena gomez comment response about taylor swift #haileybieber #selenagomez #taylorswift #tvshow ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Kétségtelen, hogy az a bizonyos Drop The Mic videórészlet nem éppen egy hízelgő felvétel Hailey-ről, de bízzunk benne, hogy azóta már a modell is megbánta a viselkedését. És egyébként is: Hailey nem Selena Gomezre, hanem Taylor Swiftre tett megjegyzést, ráadásul történt mindez 5 évvel ezelőtt. Vajon Taylor Swift tényleg arra vágyna, hogy Selena rajongói a „védelmére siessenek” azzal, hogy online kezdik el gyalázni Haily Biebert? Taylor Swift korábban nyíltan beszélt arról, mennyire fájdalmas volt számára, mikor Kanye West rajongói megpróbálták cancelelni őt. Olyan szintű online gyűlöletet kapott, amit senki másnak nem kívánna. Nem valószínű, hogy Taylor örülne a Selena-fanok kegyetlen hadjáratának. „Az emberek egyszerűen eldöntötték, hogy gonosz vagyok és ármánykodó, hogy nem vagyok jó ember. Az egész életemre befolyással volt ez a gyűlöletkampány. Csak el akartam tűnni, egy évig nem mutatkoztam sehol” – mesélte a korábban ellene indított online hadjáratról dokumentumfilmjében az énekesnő.

Egy közszereplőnek, ebben az esetben egy hollywoodi hírességnek hozzá kell szoknia a személyét érintő nyilvános kritikákhoz. Aki a nyilvánosság előtt éli az életét, annak bizony vastag bőrt kell növesztenie. Ám, ami Hailey Bieberrel történik, az nem egyszerű kritizálás, a Selena-fanok nem egyszerűen a véleményüket fejezik ki. Ez nem más, mint csoportos cyberbullying. Bár Hailey zaklatói valószínűleg meg vannak győződve róla, hogy ők a jóságot és az igazságosságot képviselik, amit csinálnak, valójában netes lincselés.

Az elmúlt években Hailey többször is nyíltan beszélt az őt ért támadásokról, és ő is úgy véli, hogy férje, Justin miatt haragszanak rá ennyire a rajongók. „A gyűlölet nagy része abból fakad, hogy azt gondolják, elloptam Justint Selenától. És azt kívánják, bárcsak mellette kötött volna ki” – mondta korábban a Call Her Daddy podcastben. 

A nemrég megjelent dokumentumfilmjében Selena Gomez úgy írta le a Justin Bieberrel való szakítását, hogy ez volt a legjobb dolog, ami csak történhetett vele. A két sztár nyolc éven át tartó se veled, se nélküled kapcsolata rendkívül toxikus volt, és eléggé megviselte az egyébként is mentális problémákkal küzdő énekesnőt. Justin ebben a nyolc évben több barátnőt is elfogyasztott: Selena mellett Hailey Balwinnel is többször összejött, de a hírhedt pletykaoldal, DeuxMoi információi szerint Kylie Jennerrel, Kendall Jennerrel és Khloe Kardashiannal is volt viszonya, majd Sofia Richie-vel és a modell Baskin Championnal is járt egy ideig. 2018 márciusában Selena és Justin végleg búcsút intettek egymásnak, és alig néhány hét múlva az énekes ismét Hailey mellett kötött ki. Nem nehéz észrevenni, hogy végig Justin volt az, aki a bonyodalmat okozta, ő váltogatta szélsebesen a barátnőit/szeretőit, és ő nem törődött eközben Selena Gomez érzéseivel. Az emberek mégis – mint ahogy azt már megszokhattuk – a másik nőt veszik elő, őt vonják felelősségre, és tőle várják el, hogy bűnhődjön Justin tettei miatt.

A Selena-Justin-Hailey sztori tökéletes bizonyítéka annak a kettős mércének, amivel a társadalom a nőket és a férfiakat megítéli.

Egy nőnek sokkal szigorúbb mércéknek kell megfelelni. Ha nem akarja, hogy a hírnevén csorba essen, makulátlannak kell lennie, kedvesen és szófogadóan kell viselkednie, nincs helye hibáknak, tévedéseknek és más olyan gyarlóságoknak, amelyek valójában az emberi természet szerves részét képezik. Ezzel szemben egy férfi kis túlzással élve, bármit megtehet. Hiszen a férfiak már csak ilyenek, velük szemben az egész társadalom jóval elnézőbb.

Miért nem Justin Bieberre haragszanak a Selena-fanok? Az miért nem zavarja őket, hogy Justin nyolc évig gyakorlatilag semmibe vette az énekesnőt ? Miért gondolja bárki is, hogy Hailey felelőssége lett volna figyelembe venni Selena érzéseit? 

Adott két teljes értékű, tehetséges nő, saját vállalkozással, barátokkal és családdal körbevéve, és mégis az egyetlen dolog, ami az embereknek az eszébe jut róluk, hogy mennyire utálják egymást. Hogy az egyik mennyire gonosz, a másik meg egy szerencsétlen áldozat. Mintha a nők életét kizárólag az egymással való rivalizálás határozná meg, és egyetlen céljuk a másik legyőzése lenne. 

De ha jobban belegondolunk, nagyon is ismerősnek tűnik mindaz, ami most Hailey-vel, Selenával, és Justinnal történik. Pontosan ugyanígy viselkedtek az emberek Brad Pitt és Jennifer Aniston szakításakor is, miután a színész elhagyta feleségét a gonosz másik nőért, Angelina Jolie-ért. Kit gyűlöltek utána évekig az emberek? Brad Pittet, aki sutba dobva a házassági esküjét (valószínűleg) megcsalta a feleségét, majd ott is hagyta valaki másért? Természetesen nem. Brad Pitt renoméjának egy fikarcnyit sem ártott a botrány, ismét a másik nő, Angelina Jolie vitte el a balhét. Angie egyetlen szerencséje az volt, hogy akkoriban még sem az Instagram, sem a TikTok, sem a Twitter nem létezett.

Fotó: Getty Images