Így maradhatsz jóban az exeddel a pszichológus szerint

2023. április 13.
A szakítás nehéz, de vitathatatlanul még nehezebb, ha még mindig nagyon szereted a másikat, vagy sok közös barátotok van. Nincs minden veszve, nem kell minden szálat elvarrni: egy pszichológus most elárulja, hogyan tudtok továbbra is jó kapcsolatot ápolni egymással.
Így maradhatsz jóban az exeddel a pszichológus szerint

Dr. Alyssa Roberts klinikai szakpszichológus szerint három kérdést érdemes feltenni magunknak, mielőtt megpróbálunk barátok maradni az exünkkel

Miért szeretnénk kapcsolatban maradni a volt párunkkal?

A szakértő szerint fontos, hogy felismerjük a valódi indítékainkat. A legjobb és legegészségesebb indok arra, hogy barátságot kössünk a volt párunkkal, az, ha valóban élvezzük a másik személy társaságát.

Érzelmileg felkészültünk rá?

Az olyan fájdalmas érzések, mint a sértettség, a neheztelés vagy a féltékenység azt jelzik, hogy nem érdemes fenntartani a barátságot. Tehát, ha rosszul esik, hogy a másik egy új kapcsolatról beszél, vagy dühösek leszünk, ha egy évekkel korábbi vitára gondolunk, akkor valószínűleg jobban tesszük, ha távolságot tartunk.

A jelenlegi párunk tudja, hogy szeretnénk kibékülni az elődjével?

Létfontosságú, hogy nyíltan és őszintén kommunikáljunk erről, ha éppen randevúzunk valakivel. Ha nem szívesen mesélünk a terünkről az új párunknak, akkor lehet, hogy probléma van a motivációnkkal.

Ha alaposan átgondoltunk mindent, akkor ezt 9 szabályt érdemes betartanunk ahhoz, hogy jó kapcsolatot tudjunk ápolni korábbi partnerünkkel:

1. Húzzunk egyértelmű határokat

Gondoljuk át, hogy milyen viselkedés elfogadható számunkra és mi nem. Ha egyeznek az elvárásaink, minimalizálhatjuk a jövőbeni konfliktusokat.

2. Hagyjunk időt magunknak

Jobb az óvatosság, amíg mindketten otthonosan nem mozgunk a friendzone-ban.

3. Legyünk figyelmesek

Tiszteljük egymás érzéseit, és tartózkodjunk attól, hogy olyan magatartást tanúsítsunk, amivel megsérthetjük vagy irritálhatjuk a másikat.

4. Engedjük el a múltat

A tiszta lap a siker kulcsa. A régi romantikus érzelmek vagy viták felelevenítése csak zsákutcába vezet.

5. Ne várjunk tőle túl sok érzelmi támogatást

Csábító lehet felhívni a volt partnerünket, ha családi drámával, munkahelyi konfliktussal vagy más hasonló problémával nézünk szembe. Inkább kérjünk segítséget a többi barátunktól vagy egy terapeutától.

6. Tartsuk tiszteletben egymás magánéletét

Tartózkodjunk attól, hogy egymás személyes ügyeiről vagy kapcsolatairól kérdezzünk, különösen akkor, ha a másik nem feszegeti a témát.

7. Ne essünk vissza

Könnyen fellángolhatnak bennünk a régi érzéseink, akár  a másik szándékaitól függetlenül is. Kerüljünk el minden romantikus vagy flörtölő gesztust, nehogy kínos félreértés történjen.

8. Ügyeljünk az elvárásainkra

Nem érdemes túl nagy elvárásokat támasztani magunk elé, hiszen bármikor megtörténhet, hogy a másik fél úgy érzi, sok neki a barátságunk és szeretne távolságot tartani tőlünk.

9. Értékeljük újra a kapcsolatunkat

A kapcsolatok az idő múlásával párhuzamosan fejlődnek, ahogy az emberek is. Tartsunk rendszeres önreflexiót és gondoljuk át, tényleg érdemes-e fenntartani ezt a barátságot.

Forrás: Purewow, Fotó: Getty Images