A jégsaláta tényleg egészséges? Vagy inkább ne együk?

2022. szeptember 30.
Tápanyag szempontjából a jégsaláta nem örvend túl jó hírnévnek. De arra semmi okunk, hogy utáljuk vagy egyáltalán ne együk. Nagyon is egészséges része lehet ugyanis az étrendünknek, megvannak a maga érdemei.
  • A jégsaláta a káposztafélék családjába tartozik. Mivel nincs különösebben erős íze, a levelei roppanósak, ezért a gyerekeknél ez a salátaféle a legnépszerűbb.
  • Tévhit, hogy egyáltalán nincs semmiféle tápanyag a jégsalátában.
  • Mint a legtöbb leveles zöld esetében, a jégsalátánál is a magas növényi rosttartalom az egyik legnagyobb egészségügyi haszna.

Nincs nagyon még egy olyan salátaféle, aminek olyan roppanósak lennének a levelei, mint a jégsalátának. Sokan nemcsak ezért szeretik, hanem mert gazdaságos, könnyen felhasználható és jól illik sokféle más étel mellé is. 

De van egy nagy kérdés, mely újra és újra felmerül a jégsalátával kapcsolatban: tényleg egészséges, van értelme ennünk? Vagy ha egészségesebben akarunk élni és étkezni, másféle salátát érdemes választanunk?

jegsalata-egeszseg-tapanyag

A jégsalátában alig van kalória, így remekül hozzájárul az ideális testsúly megőrzéséhez

A jégsaláta és a tápanyagok

Az internet remek táptalaj a pletykák és híresztelések számára. Sajnálatos módon a jégsalátával kapcsolatosan is időről időre szárnyra kapnak olyan mítoszok, hogy nincs semmi tápértéke, ezért nem is túl jó fogyasztanunk, ha egészségesen akarunk étkezni. 

Tény, hogy vannak olyan salátafélék, melyekben több a tápanyag, mint a jégsalátában. Ám ez nem azt jelenti, hogy semmi haszna annak, ha a jégsalátát választjuk. 100 gramm felaprított jégsaláta ugyanis az alábbi tápanyagokat tartalmazza:

  • 8 kalória 
  • 0,5 gramm fehérje
  • 0 gramm zsír
  • 1,7 gramm szénhidrát
  • 0,7 gramm rost
  • 10 mg kalcium
  • 80 mg kálium
  • 286 IU A-vitamin

A legtöbb zöldséghez hasonlóan a jégsaláta egyik legnagyobb haszna, hogy természetes rostforrás. Ez a tápanyag segíti az emésztést, a bélmozgást és a teltségérzetet. Bár csak 1 gramm rostot tartalmaz egy adagnyi jégsaláta, minden apró morzsa számít, hiszen a nyugati társadalmakban a felnőttek 80 százaléka nem fogyaszt elegendő rostot.

A rost mellett a jégsaláta tartalmaz létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat is: az A-vitamint az immunrendszertől a csontok egészségén át a látásig nagyon sokféle területen használja fel a szervezetünk, a magnézium és kalcium szintén létfontosságú az egészségünkhöz. 

Azt pedig nem lehet nem észrevenni, hogy a jégsalátában alig van kalória, így remekül hozzájárul az ideális testsúly megőrzéséhez. 

Egészséges tehát a jégsaláta?

Mivel a legtöbben nem eszünk annyi gyümölcsöt és zöldséget, mint kellene, pedig a rost számos krónikus betegség és bizonyos ráktípusok kockázatát csökkenti. 

Van különbség a jégsaláta és például a római saláta között. Bár mindkettőben hasonló mennyiségű kalória, szénhidrát, rost és fehérje van, a római salátában több a folát, A-vitamin és K-vitamin. 

De mint saláta, a jégsaláta is egészséges választás: alacsony kalóriatartalmú, koleszterinmentes és nagyon kevés a sótartalma. A benne lévő rosttal és vitaminokkal pedig csak nyerhetünk.

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images

Olvass tovább!