Ez a legfontosabb dolog a vesék egészségéhez a nefrológus szerint

2023. február 23.
Magyarországon körülbelül 1 millió embernek van krónikus vesebetegsége. Ami még aggasztóbb, hogy tíz betegből kilenc nem is tud róla. De hogyan kerülhetjük el, hogy kialakuljon a krónikus vesebetegség?
Egészen egyszerű dolgok kellenek csupán az egészséges vesékhez
  • A krónikus vesebetegség leggyakrabban a diabétesz szövődménye. 
  • Az étrenddel tehetünk a legtöbbet a vesebetegség megelőzése érdekében a nefrológus szerint.
  • Ahhoz, hogy megőrizzük a vesék egészségét, fontos tudnunk, mi okozza a problémákat és mennyire vagyunk veszélyeztetettek.

Magyarországon nagyjából 1 millió embernek lehet krónikus vesebetegsége. Azért nem tudnak a szakemberek sem pontos számot, mivel az esetek nagy részében maga a beteg sem tudja, hogy veseproblémái vannak. 

Mi okozza a krónikus vesebetegséget?

Ahhoz, hogy megőrizzük a veséink egészségét, fontos tudnunk, mi okozza a krónikus vesebetegséget és felismernünk, mennyire vagyunk veszélyeztetettek.

„A vesék nem csak a vizeletet választják ki a szervezetünkben. Feladatuk ennél sokkal összetettebb – mondta Dr. Homer Smith nefrológus, –tudományos szakíró. A vesék az evolúció csodái.”

Nagyon sokrétű a vesék feladata:

  1. A vesék folyamatosan szűrik a vérünket. Kiválasztják a felesleges anyagokat és savat, ami a testünkbe kerülő kémiai anyagok miatt alakul ki a szervezetünkben. 
  2. Beállítják és szabályozzák a vér elektrolitszintjét. A vesék feladata megfelelő szinten tartani a vérben a só, kálium, kalcium, magnézium és foszfor szintjét. Ez létfontosságú a különböző szerveink, a szívünk, az agyunk és izmaink működéséhez.
  3. A vesék szabályozzák a vérnyomást. A víz, só és hormonok segítségével állítják be a megfelelő vérnyomást.
  4. Hormonokat termelnek. A vesék által termelt hormonok felelősek a csontok egészségéért és a vörösvérsejtek termelésének folytonosságáért. 

Ha a vesék nem működnek megfelelően, a létfontosságú szerveink működése is sérül, ami komolyan veszélyezteti az egészségünket. A krónikus veseelégtelenség az egyik leggyakoribb halálok világszerte. A korai felismerés, kezelés és a kiváltó okok megszüntetése roppant fontos a vesék egészségének megőrzésében.

Mennyire vagyok veszélyeztetett? 

Azért sem tud róla a legtöbb krónikus vesebetegségben szenvedő ember, hogy a veséi veszélyben vannak, mivel a tünetek csak a betegség későbbi fázisában jelennek meg. Nagyjából 600 ezer felnőttnek lehet 60 százalék alatti a veseműködése. A krónikus vesebetegség tünetei lehetnek:

  • hányinger
  • hányás
  • fogyás
  • étvágytalanság
  • általános rossz közérzet

Mivel a krónikus vesebetegség a korai fázisban tünetmentes, fontos a rendszeres laborvizsgálat. Ezzel kiszűrhető, ha valakinél erre utaló jelek vannak, különösen ha kockázati csoportba tartozunk. A kockázati tényezők közé tartoznak különböző krónikus betegségeken kívül genetikai tényezők is:

  • magas vérnyomás
  • diabétesz
  • szívbetegség
  • elhízás
  • dohányzás
  • ha a családban korábban már előfordult krónikus vesebetegség
  • a vese veleszületett fejlődési rendellenességei
  • bizonyos gyógyszerek (például nem-szteroid gyulladáscsökkentők, köztük az ibuprofén és diklofenák tartalmú fájdalomcsillapítók, gyomorsavcsökkentő gyógyszerek) szedése

Ha ezek közül a kockázati tényezők közül bármelyik előfordul náluk, a rendszeres vérvétel és vizeletvizsgálat segíthet időben kiszűrni a krónikus vesebetegséget.

Mit tehetünk a vesék egészségéért?

Ha megnézzük, milyen sok magas vérnyomásban és diabéteszben szenvedő ember van, érthető, miért olyan magas a krónikus vesebetegséggel élők száma is. A két fő kockázati tényezőt jelentő betegség esetében hatalmas az életmódbeli tényezők szerepe a kialakulásukban. 

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen a vesék egészségéhez

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen a vesék egészségéhez

A sóbevitel csökkentése, az egészséges testsúly elérése, megtartása és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend nem csak a diabétesz vagy magas vérnyomás, de a krónikus vesebetegség kialakulásának esélyét is csökkenti. 

Nagyon fontos a gyümölcsökben, zöldségekben, rostban gazdag étrend a szakember szerint. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és sószegény étrend választása is segíthet a vérnyomás és szövődményeinek csökkentésében. 

A Johns Hopkins Egyetem tudósai egy átfogó vizsgálatban több mint 15 ezer felnőttet követtek 20 éven át. Azt vizsgálták, hogy a sószegény, sok zöldséget, gyümölcsöt és egészséges fehérjét, gabonát tartalmazó étrend milyen hatással van a vesebetegségek kialakulására. Az eredményeik szerint azoknál, akik az egészséges alternatívák helyett vörös húsokat és feldolgozott hústermékeket fogyasztottak, nagyobb eséllyel alakult ki krónikus vesebetegség. 

Ezzel szemben a főként növényi vagy vegán étrend segített megelőzni a vesebetegséget, és lassította annak súlyosbodását annál, akinél már kialakult.

A testmozgás is fontos része a vese egészségmegőrzésének. Mivel a rendszeres mozgás hozzájárul a magas vérnyomás, diabétesz, szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez, így áttételesen a vesebetegség elkerüléséhez is hozzájárul. Az amerikai Nemzeti Egészség és Tápanyag Kutatás átfogó tanulmánya szerint azoknál, akik gyakrabban sportolnak, jobbak a vesefunkcióik. A szintén amerikai Nemzeti Vese Alapítvány irányelvei szerint azoknak, akiknél már kialakult a krónikus vesebetegség, legalább három, nem egymást követő napon kellene legalább 30 percet mozognia hetente.

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash, Getty Images