Így vethetsz véget biztonságosan egy mérgező kapcsolatnak a párterapeuta szerint

2023. április 30.
A mérgező párkapcsolat nagyon gyakori. Az emberek közel fele megtapasztalja élete során legalább egyszer. A szakítás sem egyszerű egy ilyen viszonyban, nem véletlen, hogy a szakember azt javasolja, legyen egy atombiztos tervünk rá. Azt is elmondta, hogyan készülhetünk fel életünk talán legnehezebb pillanatára.
Az első lépés ahhoz, hogy kilépjünk egy mérgező kapcsolatból, ha képessé válunk elemezni a helyzetet és érzékelni az intő jeleket.
  • Egy mérgező emberrel nagyon nehéz szakítani.
  • Nem csak a sziklaszilárd terv, de egy segítő személy is nagyon fontos, mikor kilépünk egy ilyen kapcsolatból.
  • Jó, ha nyilvános helyen közöljük a szakítást, a saját biztonságunk érdekében.

A mérgező viselkedés elképesztően gyakori a párkapcsolatokban. A becslések szerint a nők 47,1 százaléka, a férfiak 47,3 százaléka szenved el élete során legalább egyszer érzelmi abúzust és agressziót a párjától. Háromból egy nő és négyből egy férfi válik fizikai erőszak, nemi erőszak vagy zaklatás áldozatává a párkapcsolatban.

A mérgező kapcsolatból nehéz kilépni, mivel roppant bonyolult érzelmi viszonyok alakulnak ki benne. Szerelmet és boldogságot, de bűntudatot, magányt és önmagunkkal szemben bizonytalanságot is éreznek az áldozatok. Amikor a kapcsolat jó, elfeledteti a bántalmazó vagy manipulatív viselkedést. A rossz időszak viszont veszélyes is lehet.

„Mivel a helyzet nem egyszerű, ha valaki rászánta magát arra, hogy kilép egy mérgező kapcsolatból, fontos a terv” – mondta Jayne Green párterapeuta, aki megosztotta azt a nyolc fontos lépést, ami szerinte ahhoz kell, hogy biztonságosan vethessünk véget egy mérgező kapcsolatnak.

1. A kapcsolat elemzése

„A mérgező emberrel való szakítás első lépése, hogy megértsük, miért mérgező valójában a kapcsolat”– mondta Gregory Cheney családterapeuta. Számos okból lehet mérgező egy kapcsolat, de Cheney szerint ezek a leggyakoribb intő jelek:

  • manipulatív viselkedés, például bűntudatkeltés annak érdekében, hogy elérjék, amit akarnak
  • lekicsinylő viselkedés, például hülyének, butának, ostobának nevez
  • tiszteletlen viselkedés, például nem figyel ránk, amikor beszélünk
  • gázlángozás, amikor azt mondja, hogy túlreagáljuk a dolgot, nem is úgy történt, nem jól emlékszünk, ha próbáljuk kifejezni, hogy megsértett minket

Ha végiggondoljuk és listázzuk, a kapcsolatunkban melyek a mérgező jelek, segíthet megszilárdítani bennünk, miért is akarunk szakítani és erőt ad.

2. Hogyan érzünk és hogyan szeretnénk érezni?

Fontos azt is beazonosítanunk, milyen érzéseket váltanak ki bennünk a mérgező párkapcsolati vonások. Például ha a párunk szidalmaz, lekicsinylően nyilatkozik rólunk, arról, amit csinálunk, összezavar, fáj és úgy érezzük, nem tisztel.

Ezután következik az, hogy megfogalmazzuk, hogyan szeretnénk érezni magunkat egy egészséges kapcsolatban. 

3. Keressünk biztonságos helyet

A mérgező kapcsolat tipikusan bántalmazó is, akár érzelmi, fizikai, de gyakran mindkét szempontból. A bántalmazók a különböző eszközök széles skáláját használják a másik ember feletti hatalomgyakorlásra és irányításra. Kiszámíthatatlan, hogyan reagálnak arra, ha elveszítik a kapcsolatban az irányítást, akár testi bántalmazáshoz is vezethet a kontrollvesztés. 

Emiatt fontos, hogy olyan helyen folytassuk le a szakítást, ami garantálja a fizikai biztonságunkat. Jó, ha van egy harmadik személy, aki a közelben lehet a szakításkor. Hasznos lehet, ha egy pszichoterapeuta lelkileg is felkészít a mérgező kapcsolatból való szabadulásra.

4. Állítsunk fel tervet a szakításra

Olyan tervet alkossunk, amivel kapcsolatban magabiztosnak érezzük magunkat. „A stratégia létfontosságú a legtöbb esetben, mivel egy mérgező kapcsolatnak véget vetni nagyon nehéz” – mondta Green, aki szerint az alábbi dolgokat nagyon fontos megtervezni:

  1. Mikor és hol közöljük a szakítást? A biztonságunk érdekében a legjobb, ha nyilvános helyet választunk.
  2. Logisztikai nehézségek Ha együtt élünk, előre tervezzük el, hova költözünk, mi lesz a számlákkal, jelzáloggal stb.
  3. Legyen, aki támogat Egy mérgező kapcsolatból kilépni veszélyes lehet. Legalább egy személy tudjon róla, mire készülünk.

5. Következhet a szakítás

Ha mindent elterveztünk és készen állunk a szakításra, legyünk határozottak és elszántak. Használjuk ki az alkalmat és mondjuk el az érzéseinket azzal kapcsolatban, milyen mérgező volt ez a kapcsolat és adjuk a másik tudtára, hogy nem folytathatjuk tovább együtt.

Persze ez így leírva olyan egyszerűnek tűnik. „Ezt a lépést megtenni nagyjából olyan félelmetes, mint első alkalommal kiugrani ejtőernyővel egy repülőgépből. Félelem, bizonytalanság és kétség keríthet hatalmába” – mondta a terapeuta. Pont emiatt fontos, hogy szilárd tervünk legyen, így felkészültebbnek érezhetjük magunkat, ha eljön a pillanat.

6. Megküzdés a kavargó érzésekkel

Már a szakítás előtt fel kell készülnünk a zavaros érzelmek egész kavalkádjára

Már a szakítás előtt fel kell készülnünk a zavaros érzelmek egész kavalkádjára

A mérgező kapcsolatokat azért nehéz megértenünk, mert nagyon különös dinamika mentén mozognak. A rengeteg fájdalom ellenére is ott van benne a vágy a folytatására, hiszen néha olyan jó is lehet, hogy egyszer minden rossz elmúlik. 

Már a szakítás előtt fel kell készülnünk a zavaros érzelmek egész kavalkádjára. Gondolatokra, a kétségre, hogy jól döntöttünk-e, amikor szakítottunk, gyászra, még ha pontosan tudjuk is, milyen mérgező és egészségtelen is volt a kapcsolatunk. 

Egy 2018-as kutatás szerint ha a volt párunk rossz tulajdonságait idézzük fel, az segít továbblépni és feldolgozni a szakítást.

7. Szakítsunk meg minden kapcsolatot

Amikor olyan nehéz véget vetni egy kapcsolatnak, mint egy mérgező viszonynál, fontos, hogy minden szálat elvágjunk. 

Mivel a bántalmazó emberek a manipuláció minden eszközét felhasználják vagy gázlángoznak minket, valós az esély arra, hogy megpróbálnak további kérdésekkel visszanyerni minket. Ezért ha egyszer eldöntöttük, hogy szakítunk, akkor annak valóban szakításnak kell lennie. Bármilyen további kommunikáció csak még több fájdalmat és zavart okoz. 

  • Tiltsuk le a telefonszámát
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahol tudjuk, hogy gyakran megfordul
  • Ne nézegessük a közösségi oldalakon. Egy 2012-es kutatás szerint azok, akik a volt párjuk profilját nézik a szakítás után is, csak elnyújtják a szakítás feldolgozását és stresszt okoz bennük.

8. Keressünk megfelelő támogatást

Nem könnyű túljutni egy mérgező kapcsolaton. Akár elbizonytalanodhatunk abban, jól döntöttünk-e, ha eszünkbe jutnak a szép pillanatok. Ilyenkor fontos, hogy legyen legalább egy erős támaszunk. Legyen az egy megbízható barát vagy családtag, vagy éppen pszichológus. Fontos, hogy megerősítsen abban: jól döntöttünk, mikor kiléptünk a mérgező kapcsolatból.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash