Ragacsos barna rizs, az egészséges desszert

2022. október 06.
Valószínűleg mindenki szereti a mangós ragacsos rizst, ám sokszor azért kell ellenállnunk a kísértésnek, mert erősen gluténos fehér rizsből készül. Ha viszont fordítunk rajta egyet, és barna rizsből készítjük el, máris egészséges desszert válik belőle, ami ráadásul ugyanolyan finom.

Az egyik legnépszerűbb ázsiai desszert a neuw mamuang, vagy ahogy többnyire ismerjük: a thai mangós ragacsos rizs. Ez alapvetően egy nagyon erősen keményítős fehér rizs fajtából készül, ami miatt így a fogyókúrázók, inzulinrezisztenciában szenvedők számára máris tiltott finomságnak számít. Viszont ha a fehér rizs helyett inkább rövid szemű barna rizsből készítjük, ugyanazt a ragacsos textúrát kapjuk, sokkal nagyobb rosttartalommal. Az édességét a kókusztej adja, a tetejére pedig szezámmagot szórhatunk, ami még tovább gazdagítja a tápanyagtartalmát.

ragacsos-barna-rizs

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 225 gramm rövid szemű barna rizs
  • 250 ml zsírszegény kókusztej
  • 2 evőkanál cukor (opcionális)
  • ¼ teáskanál só
  • ½ közepesen érett mangó megpucolva, felszeletelve, vagy befőtt
  • 1 evőkanál szezámmag

Elkészítése:

  1. Mossuk le a rizst szűrőben hideg víz alatt, míg tiszta nem lesz a víz, ami lejön róla. Tegyük főzőedénybe, öntsünk rá egy liter hideg vizet, és áztassuk legalább 8 órán át vagy egy éjszaka.
  2. Szűrjük le a rizst, és mossuk át még egyszer. Egy gőzölős edény szűrő részét fedjük le sütőpapírral, majd terítsük el rajta a rizst egyenletesen. Öntsünk 150 ml vizet a rizsre, majd hajtogassuk be a papírt, hogy teljesen lefedje a rizst. Annyi vizet tegyünk a gőzölőbe, hogy éppen a kosárig érjen. Közepes lángon főzzük, hogy folyamatos legyen a gőzképződés, míg a rizs puha nem lesz, nagyjából 70 perc alatt. (Ha szükséges, adjunk még vizet a lábosba, így nem szárad ki a főzés alatt.) Ezután zárjuk el a tűzhelyt, fedjük le, és hagyjuk még így 10 percig. 
  3. Ezalatt keverjük össze a kókusztejet, cukrot és sót egy kisebb edényben, közepes lángon főzzük folyamatosan kevergetve, míg a cukor és só fel nem oldódik teljesen. Ez nagyjából 3-4 perc. 
  4. Tegyük át a rizst egy közepes edénybe, öntsük hozzá a kókusztej ¾-ét. Lassan kevergessük. Fedjük le, és hagyjuk állni, míg a rizs fel nem szívja a kókusztejet. Ez nagyjából 25-30 perc. Tálaljuk mangóval és szezámmaggal, valamint a maradék kókusztejjel.

Tápanyagok 1 adagban:

138 kalória; fehérje 3 g; szénhidrát 26 g; élelmi rost 2g; cukor 6 g; hozzáadott cukor 3 g; zsír 3 g; B3-vitamin 1 mg; C-vitamin 8 mg; folsav 10 mg; K-vitamin 1 mg; só 81 mg; kalcium 23 mg; vas 1 mg; magnézium 6 mg; foszfor 10 mg; kálium 93 mg; szelén 1 mkg.

Forrás: Eating Well Fotó: Ali Redmond/Eating Well

Olvass tovább!