Ezzel a szexstratégiával nagyobb az esélye a teherbe esésnek a szakember szerint

2023. május 07.
Egyszerű logikának tűnik, hogy a több szex növeli a teherbe esés esélyét. Azonban a termékenységi szakértő szerint nem ennyire egyértelmű a képlet. A szakember elárulta, hogyan a legnagyobb az esélye a várandósságnak azzal, ha többet szexelünk.
Ezzel a stratégiával nagyobb az esélye a teherbe esésnek a szakember szerint
  • A filmeken jól mutat és lehet izgulni miatta, valójában csak városi legenda, hogy a peteérés körül egy bizonyos időpontban kell szexelnünk, hogy teherbe essünk.
  • Tierney Lorenz, a szexuálisviselkedés-kutatója, legújabb vizsgálatában arra jutott, hogy ha a 28 napos menstruációs ciklus első két hetében szexelünk, az maga kiválthatja az ovulációt.
  • Sok nőnek nincs minden ciklus során peteérése, amikor a megtermékenyülésre kész petesejt szabadulna ki a petefészekből.

Ha teherbe szeretnénk esni, és ennek érdekében az együttléteket a peteéréshez igazítjuk, a szakember szerint jobb, ha átgondoljuk a stratégiánkat. Tierney Lorenz, a Nebraska Egyetem szexuálisviselkedés-kutatója, pszichológiaprofesszor legfrissebb vizsgálataiban arra a következtetésre jutott, hogy csupán mítosz az ovuláció időpontjához időzített szex a teherbe esés érdekében. 

Eleve az a tény cáfolja ennek a módszernek a hatásosságát, hogy az egészséges nők nagyon nagy részének sincs ovulációja minden 28 napos ciklusban. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a szex is kiválthatja a peteérést. 

Aki többet szexel, gyakrabban ovulál

Lorenz kutatásai azt igazolták, hogy a nők szexuális szokásai befolyásolják a hormontermelésüket. Ez szembemegy azzal a gyakran hangoztatott nézettel, hogy a nők hormonjai befolyásolják a testük működését egy bizonyos időpontban. „A kutatásaim eredményei egybecsengenek egy nagy állami tanulmány következtetéseivel – mondta Lorenz. Mindegyik esetben az derült ki, hogy a szexuálisan aktívabb nők gyakrabban és nagyobb eséllyel ovulálnak. Tehát gyakrabban érik meg és szabadul ki a petefészekből megtermékenyítésre kész petesejt.”

A menstruációs ciklus első két hetében érdemes minél többet szexelni, mert ez önmagában kiválthatja az ovulációt, ami növeli a teherbe esés esélyét

A menstruációs ciklus első két hetében érdemes minél többet szexelni, mert ez önmagában kiválthatja az ovulációt, ami növeli a teherbe esés esélyét

Lorenz azt is hozzátette, hogy a hormonok, melyek mintegy üzenetközvetítőként működnek az agy és a többi szerv között, nem feltétlenül játszanak főszerepet ebben. Vannak emberek, akiknél a hormonok ugyan hatással lehetnek a viselkedésükre, vagy növelhetik az esélyt bizonyos viselkedésformákra és testi működésekre. Ugyanakkor az ovulációval kapcsolatban nincsenek erre meggyőző bizonyítékok. 

„Inkább úgy tűnik, hogy pont fordítva igaz – mondta Lorenz. – Inkább a szexuális aktivitás, tehát maga a cselekvés az, ami kiváltja a hormonok aktivitását, jelen esetben az ovulációt, növelve ezzel a teherbe esés esélyét.”

Az első két hétben szexeljünk, ha babát akarunk

Lorenz azt is elárulta, megfigyeléseik szerint mikor kell ahhoz együtt lennünk párunkkal, ha kisbabát szeretnénk. „A szex időzítése hatással lehet az egész menstruációs ciklus lefolyására – jelentette ki a professzor. – Sokkal fontosabb, mint az, hogy pontosan az ovuláció környékén szexeljünk.”

Azok a nők, akik gyakrabban vannak együtt párjukkal, szexuálisan aktívabbak a 28 napos ciklus első két hetében, sokkal nagyobb eséllyel ovulálnak, mint azok a nők, akik nem használják ki a ciklus első heteit együttlétre.

„Az ovuláció szempontjából már nem számított, ha a menstruációs ciklus második két hetében élt aktív nemi életet valaki a párjával – mondta Lorenz. – Tehát ha valaki teherbe szeretne esni, növelni akarja az ovuláció esélyét, legyen szexuálisan aktívabb a ciklus első felében. Ez javíthatja a teherbe esés esélyeit.”

Forrás: Insider, fotó: Getty Images