A 6 legjobb étel a dietetikus szerint, ha teherbe szeretnél esni

2023. február 03.
Ha szeretnénk kisbabát, az étrendünkkel is segíthetjük a teherbe esést. A dietetikus szerint ezek az ételek fokozzák leghatásosabban a termékenységünket.
A dietetikus elmondta, mely ételek járulhatnak hozzá leghatásosabban a termékenység fokozásához.
  • Nem mindenkinek megy könnyen a teherbe esés. 
  • Számos oka lehet a termékenységi problémáknak. A hormonális kilengések egyensúlyba hozásához az étrend is hatékonyan hozzájárulhat.
  • A dietetikus elmondta, mely ételek járulhatnak hozzá leghatásosabban a termékenység fokozásához.

A statisztikák szerint 5-ből 1 párnál mutathatók ki termékenységi problémák. Ők azok, akiknél akár egy év próbálkozás után sem fogan meg a várva várt baba. Számos oka lehet annak, ha nem sikerül teherbe esnie egy nőnek. Az egyik leggyakoribb ezek közül a hormonháztartás egyensúlyának felborulása. 

A dietetikus szerint az étrendünk nagyban hozzájárul a hormonrendszerünk egészségéhez. Így ha nem is minden esetben, de nagyon sokszor növelheti a teherbeesés esélyét bizonyos ételek fogyasztása. 

Melyik tápanyagok fontosak, ha teherbe akarunk esni?

Mielőtt sorra vennénk, milyen konkrét ételek fokozhatják a termékenységünket, érdemes végiggondolni, melyek azok az ásványi anyagok és vitaminok, melyekre egy nőnek szüksége van a termékeny éveiben. 

Már érdemes onnantól szedni legalább 400 mikrogramm folsavat, hogy eldöntöttük, gyermeket szeretnénk. Ez segít megelőzni a végtag-rendellenességeket és a nyitott gerinc kialakulását a magzatnál. 

A dietetikus azt javasolja, minél kevesebb ultrafeldolgozott szénhidrátot és hozzáadott cukrot fogyasszunk, mivel ezek rossz hatással vannak a termékenységre. Az Advances in Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint a mediterrán étrend támogatja legjobban a termékenységet. 

Egy 2018-ban, a Human Reproduction című nőgyógyászati szaklapban megjelent kutatás eredményeiből az derült ki, hogy ha valaki rendszeresen gyorséttermi ételeket fogyaszt, viszont kevés gyümölcsöt, azzal növeli a meddőség kialakulásának esélyét. 

Ezek a legjobb fehérjeforrások, ha gyereket szeretnénk

Szardínia Ha még nem álltunk be a rendszeresen szardíniát fogyasztók táborába, itt az ideje. Az apró halak ugyanis rengeteg ómega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ez nagyon fontos tápanyag a termékenység szempontjából. Nem csak a nőknek fontos rendszeresen szardíniát fogyasztani!

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvosi szaklapban 2018-ban megjelent kutatás szerint azoknak a pároknak sokkal könnyebben jött össze a kisbaba, akik rendszeresen ettek szardíniát. 

A szardínia azért is jó választás, mert kevesebb nehézfémet tartalmaz, mint a nagyobb halfajták, így valóban várandósbarát halnak tekinthető. 

Teljes tej A tejtermékek hírneve még mindig nem makulátlan, holott egyértelmű kutatások nem támasztják alá, hogy gyulladásokat okoznának és akadályoznák a teherbe esést. Sőt, egy 2021-es összegző vizsgálat eredményei szerint a tejtermékek nem okoznak krónikus gyulladást, és bizonyos esetekben pont ellenkezőleg, csökkentik a gyulladásokat.

Azokban az esetekben, amikor egy nőnél nem érik meg a petesejt vagy a peteérés rendszertelen, egyes tanulmányok szerint a teljes tej jobb döntés, mint a zsírszegény típusok. A Frontiers in Public Health című közegészségügyi szaklapban jelent meg a 2018-as tanulmány, ami szerint a teljes tej jó hatással van a peteérésre. 

Sovány marhahús A sovány marha igazi fehérjeerőmű. Kevéssé ismert tény, ám a sovány marha tele van kulcsfontosságú tápanyagokkal, például cinkkel. 

A megfelelő cinkbevitel nagyon fontos a termékenység szempontjából mind a férfiaknak, mind a nőknek. Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a petesejt és a spermium minőségében.

A cink mellett nagy mennyiségben tartalmaz a sovány marhahús B12-vitamint. Ez a vitamin szintén támogatja a termékenységet és segítheti a teherbe esést a dietetikus szerint. 

A zabkása is támogatja a termékenységet

A teljes értékű gabonafélék, mint például a zab, feltölti a szervezetet B-vitaminnal, vassal és a létfontosságú növényi rosttal. A várandósság szempontjából azért fontosak a teljes értékű gabonafélék, mert hozzájárulhatnak a megfelelő vastagságú méhnyálkahártya kialakulásához, melybe az embrió beágyazódik. 

A zab hozzájárulhat a megfelelő vastagságú méhnyálkahártya kialakulásához

A zab hozzájárulhat a megfelelő vastagságú méhnyálkahártya kialakulásához

Számos kutatás bizonyította, hogy az élve születés és az egészséges várandósság esélyét növeli a megfelelő vastagságú méhnyálkahártya, ezért csak hasznunkra válhat, ha mindent megteszünk ezért. A zabkása ráadásul általánosságban is jót tesz az egészségünknek.

Paradicsom a férfiak termékenységéért

Önkéntelenül a női oldalra fókuszálunk, ha a termékenység kerül szóba. Pedig – ahogy a Lancet tudományos szaklapban 2021-ben megjelent tanulmányból kiderült – a meddő párok 50 százalékánál a férfiak oldalán kell keresni az okokat.

Az egyik legjobb étel a férfi termékenység támogatására a paradicsom. Ez a gyümölcs tele van olyan antioxidánsokkal, melyek jó hatással vannak a termékenységre. Ha a paradicsomot megfőzzük, sokkal jobb a szervezetben az antioxidánsok felszívódása a paradicsomból, mintha nyersen ennénk.

Ha valaki nem rajong túlságosan a paradicsomért, hasonlóan jó likopinforrás bármely természetesen piros vagy rózsaszín termés, beleértve a görögdinnyét és piros húsú paprikát is.

A dió is a férfi termékenységet támogatja

Gondoltuk volna, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint napi egy marék dió elfogyasztása, ilyen jó hatással van a férfi termékenységre? Pedig igaz! Egy 2019-es klinikai vizsgálatból derült ki, hogy azoknak a férfiaknak egészségesebb a spermája, akik minden nap megettek 42 gramm diót három hónapon keresztül. 

A dió remek növényi fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz ómega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat. Ám nemcsak a férfi, hanem a női termékenységet is támogatja.

Forrás: Eating Well Fotó: Canva, Getty Images