A pilates a válasz a termékenységi problémákra?

2023. április 21.
Miért kezd pilatesezni egyre több nő, ha nem jön a baba? Valóban segíthet bizonyos esetekben a tornának ez a típusa? A szakértő elmondta, van-e értelme reménykedni benne.
A pilates a válasz a termékenységi problémákra?
  • A meddőség sokkal gyakoribb, mint ahogy gondolnánk, a világ népességének 17 százaléka – hatból egy ember – meddő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.
  • Sok nő bármit megtenne és kipróbálna, csak végre megfoganna a vágyott baba.
  • De milyen összefüggés lehet a pilates és a termékenység között?

Amikor a meddőségi kezelések kerülnek szóba, nem éppen a szombat reggeli pilates óra az első, ami eszünkbe jut róla. De mi van, ha mégis segíthet bizonyos esetekben a termékenységi problémákon

Lucy Doherty-Cole is bármit megtett és kipróbált volna, hogy végre jöjjön a várva várt kisbaba. Amikor úgy döntöttek, jöhet a kisbaba az életükbe, eszükbe sem jutott, hogy nem is lesz olyan könnyű, mint ahogy eltervezték. „Egy ideig próbálkoztunk, azután jöttek a peteérést serkentő kezelések. A teljes mesterséges megtermékenyítéses programot nem csináltuk végig. Csak egy kis segítségre volt szükségünk” – mondta a férjével Londonban élő Lucy.

Két ovulációserkentő kúra után – amit a petefészek gyógyszerekkel való stimulálását jelenti –, Lucy várandós lett, és egészséges kislányuk született. Ám a második gyerekkel nem volt még ennyire sem egyszerű.

„Elég sokáig tartott. Végigcsináltuk ugyanazt a peteérés-serkentő kezelést. Háromszor is próbáltuk, de nem volt szerencsénk” – mesélte a 36 éves nő, aki már bármit kipróbált volna, csak hogy teherbe essen. Ezután jött a pilates.

Mozgás és termékenység

A pilates az utóbbi években világszerte egyre népszerűbb lett. Az órákon résztvevők túlnyomó többsége nő. De hogy függhet össze a termékenység és a pilates

Ausztráliában indult el a világ egyetlen új, holisztikus szemléletű mesterséges megtermékenyítés és edukációs programja, a The Mama Project. Ezt orvosszakértők és Ali Handley pilates oktató közösen dolgozta ki. Céljuk az volt, hogy olyan iránymutatást és támogatást adjanak a termékenységi problémákkal küzdő nőkkel, mely végigsegíti őket a kisbabához vezető úton, mozgással, tápanyagokkal kapcsolatos információkkal és mindfulness gyakorlatokkal egészíti ki az orvosi kezeléseket. 

A program két 28 napos edzéstervet tartalmaz. Az első egy vázlat arról, hogy a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban mit és hogyan sportoljanak, míg a második a lombikprogram vagy a petesejt lefagyasztatásának folyamatát egészíti ki.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahelyett, hogy simán pilatesre járnának, a nők az IVF-kezelés idejére kifejezetten a testük állapotához szabott gyakorlatokat kaptak, ami támogatja a meddőségi kezelésüket, legyen szó a petefészek stimulációjáról vagy a petesejt levételéről. „A nőknek, akik meddőségi kezelésben vesznek részt, beleértve a lombikot is, fontos tudatában lenniük, hogy a fizikai aktivitás mennyire fontos része az egész kezelési tervnek és milyen mozgásforma az, ami kifejezetten ajánlott, vagy éppen kerülendő az adott szakaszban” – mondta Dr. Justin Tucker szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi specialista, a program egyik tervezője.

Mennyire fontos a mozgás a termékenységhez?

A korábbi kutatásokból már kiderült, hogy nagyon. 

A tanulmányok azt mutatják, hogy már napi 30 perc testmozgás jelentősen csökkenti a petefészek-problémákkal összefüggő meddőség kockázatát. Ez okozza a nőknél a termékenységi problémák 25 százalékát, tehát kijelenthetjük, valóban nagy hatása van a rendszeres mozgásnak. „Szeretnénk, ha tudatosulna mindenkiben, milyen hatalmas szerepe van az életmódnak általánosságban a termékenységre – mondta dr. Tucker. A fizikai aktivitással kapcsolatban rengeteg kutatást végeznek. A végeredmény minden esetben arra mutat: azok a nők, akik fizikailag aktívak, tehát rendszeresen mozogtak már a termékenységi kezelések előtt is, sokkal nagyobb eséllyel esnek teherbe, mint azok, akik nem sportolnak.”

Várandósság alatt is segíthetnek a pilates gyakorlatok

Várandósság alatt is segíthetnek a pilates gyakorlatok

Ami a lombikprogram sikerét illeti, nagyban függ a fizikai aktivitás típusától is, nem csak attól, valaki rendszeresen mozog-e. A kutatások ugyanis azt is kimutatták, hogy a túl sok sport már ellentétes hatást vált ki, csökkentheti a teherbe esés esélyét.

Ám az sem igaz, hogy a termékenységi kezelés alatt álló nők egyáltalán nem mozoghatnak. „Nagyon gyakori még ma is, hogy a nők szoronganak, össze vannak zavarodva, saját magukat hibáztatják a meddőség miatt – mondta Dr. Tucker. A program segíti a stressz és nyomás csökkenését is a nőkön, leveszi a sporttal, táplálkozással kapcsolatos terhet a vállukról.” 

A pilates megszünteti a szorongást

Sok nő számára a lombikprogram rengeteg szorongást jelent, nehéz eldönteni, mit lehet és mit nem a kezelés során. „Sok olyan barátom van, akik féltek sportolni a meddőségi kezelés alatt – mondta Lucy. Azért is gondolom azt, hogy nagyon hasznos egy orvosok által támogatott program, mert nem kell azon aggódnunk, biztonságos-e egyáltalán sportolni, mert tudjuk, hogy igen. És azt is elmondják, mit kell és szabad mozogni.”

Lucy végül lombikkal sikeresen teherbe esett az első próbálkozásra, és megszületett második lánya is. 

A pilates persze nem garantálja azt, hogy a mesterséges megtermékenyítés sikeres lesz, de talán segíthetne, hogy kevesebb szorongással és több támogatással járhassák végig a nők az utat.

Forrás: Marie Claire Australia, fotó: Unsplash